Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '17

 
Kategori
Spor
 

Salihli'de Futbol

İlçemizde 1965-70 yıllarına kadar futbol yaygındı. Salihli lisesinin giriş kapısının karşısında toprak futbol sahası vardı. Futbol maçlarının çoğu bu sahada yapılırdı. Futbol sahası kireç tozuyla çizilirdi. Sadece futbol vardı. Diğer spor branşları basketbol, voleybol, hentbol, güreş, yüzme ve Uzakdoğu sporları judo, karate yoktu. Şimdiki gibi tribünlü çim futbol stadı ve kapalı spor salonları yoktu.

O dönemlerde futbolcuların soyunma odaları, duş alma yerleri, masörleri, teknik antrenörleri bulunmuyordu. Takımın kaptanı maçta futbolcuları yönlendiriyorlardı. Çınar ağaçlarının altında ve askeri mahfelin bahçesinde formalarını giyiyorlardı.

Günümüzde her mahallede modern etrafı demir çitlerle çevrilmiş oturma yeri olan halı saha ve spor tesisleri var. Türkiye 1.lig’de Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, 2.lig’de Karşıyaka, Altınordu, vb. futbol kulüplerinin ilçemizde kurdukları futbol okulları futbolcu yetiştiriyor, yetenekli futbolcular kulüplerin alt yapısına gönderiliyor.

Salihli’de kuruluş tarihine göre en eski futbol kulüpleri; Esnaf birliği spor kulübü, Gürbüzler spor kulübü, Bozkurt spor kulübü, Ülkü spor kulübü, Gençler birliği spor kulübü, Beş eylül spor kulübü, Mithat paşa (Fevzi paşa ) spor kulübü.

Bu spor kulüpleri başka bir takımla birleşiyor veya kapanıyor yeniden aynı yada farklı bir isimle kuruluyordu.

Salihli de birçok futbol takımları vardı en ünlüleri: Gençlerbirliği spor, Gürbüzler spor, Beş Eylül spor, Fevzi Paşa spor 'du.

Türk futbolunun ünlü isimlerinden Yunus oktav 10 Şubat 1948 yılında dokuz arkadaşıyla birlikte Salihli Gençler birliği takımını kurdu, takımda oynadı.

Bir dönem Gençler birliği oyuncuları Koku Faik, Şambak Necdet, Emir Emiroğlu, Bülent Tümer, Nihat Demir, Armağan Özkan, Ali Bülent Öztekin, Avukat Recep Sütçü, Raşit, Tanju, Nail, Ümit, Refik Akkara.

Gençler birliği kalecileri; Yengeç Osman, abisi Hayrettin, Balık Fahrettin.

Berber Şerif Ünveren Gürbüzler kulübünü destekliyordu. Gürbüzler kulübünün spor malzemeleri berber dükkânında duruyordu. Maçlarda futbolcuların spor malzemelerini taşıyordu. Takımda bir ara oynadı.

Fevzi paşa takımını kurucuları: Meram saray sinemasının karşısında bulunan Rusçukların benzinliğinde çalışan İbrahim, kahvecilik yapan Kostak Ali, kırtasiyeci Meto, kasap Aydoğan Kesiciydi.

Futbol federasyonu Manisa bölge müdürlüğünün aldığı kararla Gürbüzler ve Gençler birliği maçları olay çıkmasın diye Turgutlu ve Akhisar’da oynanırdı.

Futbol takımlarından en güçlüleri Gençler Birliği ve Gürbüzlerdi. Halk arasında Gürbüzlere Demokrat, Gençler Birliğine Halk partili deniliyordu.

Haziran ayı içinde bir esnaf arkadaşın dükkânında Salihlide futbolu konuşurken futbolu seven gençleri futbola teşvik eden Yorgancı Kazım abiyi tren hem geçitlinden kuru dereye inerken gördük kendisini çağırdık. İzmir de oturuyormuş. İki saat Salihlide futbolu konuştu. Bize “Gürbüzler sporun marşı ve bandosu vardı. Bunu kimse bilmez. Siz biliyormusunuz? Gürbüzler spor kapanınca bando malzemelerini belediye aldı. Yeni asır gazetesinin Salihli futbol takımlarıyla ilgili birçok haber ve fotoğrafı gazeteden kestiğini evinde olduğunu “belirtti.

Ben de Salihli belediyesinin bando takımı olduğunu biliyorum. Çocukken belediye bandosunun konserini izlediğimi söyledim.

Gürbüzler sporun gerçekten bir bando takımı vardı. Bando takımı başarılıydı.Salihli belediyesi tarafından yayınlanan  “Fotoğraflarla Salihli” kitabında Gürbüzler sporun bayrak ve flamalarıyla, bando takımıyla çekilmiş fotoğrafları var.

1972 de Gürbüzler ve Gençler birliği spor birleşti Salihli spor kuruldu. Beş eylül spor birleşmeye yanaşmadı.Salihli spor kurulduktan sonra Beş eylül spor Kirveli de yeniden faaliyet gösterdi.

Beş eylül Manisa’da grup şampiyonu oldu.1. amatör kümeye çıktı, aynı grupta Salihli spora rakip oldu.

Beş eylül sporun Salihli sporla yaptığı maçlarda Manisa’da oynanırdı.

1980 yılında Amatör Küme'den 2. Lig'e yükselen Salihli Sanayi sporile amatör kümede yer alan  Salihli spor veSalihli Beş Eylül spor kulüpleri birleşti ismi Yeni Salihli spor oldu. Salihli spor Manisa amatör kümede oynuyordu.

Gürbüzler spor 1927,Geçler birliği spor kulübü 1933,Beş eylül spor1938,Salihli spor 1972, Yeni Salihli spor 1980, Salihli Belediye spor 1987, Koçaçeşme spor 1989’da kuruldu.

Salihlinin yetiştirdiği ünlü futbolcular:

1-Türk futbolunun önde gelen isimlerinden Yunus Oktav İzmir Altay takımında oynadı.

2-Ali İhsan Karayiğit 1950-59 yılları arasında Beşiktaş da oynadı.18 defa mili oldu.

3-Yeni Salihli spordan Halim Okta; Beşiktaş, Gaziantep, Sakarya, Antalya, Balıkesir sporda futbol oynadı

4-Salihli spordan Ali Tandoğan Denizli spor, Gençler birliği, Beşiktaş, Bursaspor, Antalya spor, Mersin idman yurdu, Adana Demirspor’da oynadı.

5-Adnan Dürüst Salihli Beş eylül takımında futbola başladı. İzmir, Kayseri, Adana Demir, Altay spor ve Ümit milli takımında oynadı.

6-Bekir Ozan Has Salihli Belediye spor, Bursa Merinos, Ümit milli takımı, Bursa ve Gaziantep spor.

7- Recep Umut Salihli spor, Karşıyaka, Kayseri, Ankara Büyük şehir Belediye, Ümit milli takımı.

8-Süleyman Küçük Yeni Salihli spor, Denizli, Altay, Karabük, Güngören Belediye spor, milli takım ve Türkiye U-21 Milli takımında oynadı.

Salihli’den Türkiye 1.2.3. ligdeki kulüplere transfer olan çok sayıda ünlü futbolcumuz var. Biz sadece sekiz ünlü futbolcumuzun isimlerini verebildik.

Ne dersiniz sevgili okurlar?..

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşcakalın!..

 

Kaynak:1 Salihli’de dünden bugüne futbol

               Salihli belediyesi kültür yayınları

 

 

 

 

     

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..