Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '11

 
Kategori
Müzik
 

Salvatore Adamo

Salvatore Adamo
 

1960 yıllarının ender seslerinden bir tanesi de Salvatore Adamo. O dönemin kaliteli seslerini, sanatçılıklarını şimdiki müziklerle ayrıştıralım istedim. İtalyan – Belçikalı sanatçı 1943 doğumludur. Şuanda Belçika da yaşadığı söylenmekte. Bir dönem Türkiye de popüler olmuş ve şarkılarının çoğu Türkçe ye uyarlanmıştır. Aranjman müzik yapımının öncülerinden Fecri Ebcioğlu ve Sezer Cumhur Önal yabancı müziklere Türkçe söz yazma modasıyla beraber daha önce yazdığım gibi Marc Aryan, Salvatore Adamo, Pepino Di Capri, Juanito, Enrico Macias gibi değerli sanatçılara Türkçe sözlerle plak yaptı. Fecri Ebcioğlu yaşamış olsaydı şuan müzikte kaliteyi bizlerde görmüş olacaktık.  

 

1964 yılında “Her yerde kar var” adlı şarkı Türkçe ye çevrilmiştir. Fransızca okuduğu Tombe La Neige Salvatore Adamo tarafından Türkçe de seslendirilmiştir. Sözlerin çevirisi yine Fecri Ebcioğlu tarafından düzenlenmiştir. Daha sonra “sen sevme beni” ve “İsmini Haykırıyorum” şarkıları da Adamo tarafından Türkçe seslendirilen parçalar arasındadır. Nilüfer’ den hepimiz dinlemişizdir bazılarını. Özellikle” Her yerde kar var” Nilüfer tarafından da icra edilmiştir. Aynı eser Ajda Pekkan tarafından da okunmuş ve adına plak yapılmıştır. Önceki yazımda da belirttiğim gibi o dönem eserlerin aksanlı bir Türkçe ile okunuyor olması sempatik karşılanmış, Türk sanatçılarda aynı aksanla okumaya gayret göstermiş ve büyük ilgi görmüşlerdir.  

 

Bunları okudukça, dinledikçe ve anlayıp hissetmeye başlayınca o dönemlerde yaşamış olmanın büyük zevk olacağına inanıyorum. Ellerinde şimdiki müzik tesisatları olmamasına rağmen nasıl güzel bir müzik ve sesle okunmuş bunca eser? Sanatçılık ve şarkıcılık farklı şeyler. İçinde emek olan her şey meyvesini er ya da geç yiyecektir. Onlar aradan kaç yıl geçerse geçsin eserleriyle ölümsüzleşmiş sanatçılar. Eski aslında eskimeyendir benim gözümde. Geçmiş hep hatırlanası bir enerji taşır. Ve şarkılar öyle önemlidir ki, bizi birden bulunduğumuz yerden ilk dinlediğimiz dönemlere, anılara taşır. Genelde 1960 senesinin sanatçılarından bahsettiğimde yaşıma kimse inanmıyor ancak bu kültürü annem ve babamdan aldığım için şanslı olduğumu düşünüyorum. Küçüklüğümden beri onların eskimeyen klasikleri arasında yer alır hepsi. Geniş bir plak koleksiyonu da diyebiliriz tabii.  

 

Unutmadan! Dinlemek isteyenlere;  

 

http://www.youtube.com/watch?v=OQKSU6j1-8U&feature=related 

 

http://www.youtube.com/watch?v=JnvQPbqaFRA 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..