Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '06

 
Kategori
Resim
 

Saman çöpünden tablolar

Saman çöpünden tablolar
 

Çocuk yaşlarımda halamı en çok dikiş makinasının başında dikiş dikerken ve masanın başında saman çöplerinden tablolar yaparken anımsıyorum.(1) Kız Enstitüsünde öğrenciydi ve ev ödevleriydi bu tablolar. Daha sonra öğretmen olduğunda öğrencilerine öğretirken yaptığı tablolar şimdi evlerimizin duvarlarında asılı.

Saman çöpünden tablolar yapmak oldukça zahmetli ve zevkli bir uğraştı. Önce buğdaylar olgunlaştıktan sonra iyice kurumuş sapları, harmana atılmadan özenle kopartılırdı. Buğday tarlasında halam için buğday sapları toplamayı çok severdim. Düzgün, parlak renkli olanları tercih ederdik. Buğday saplarını boğum yerlerini atarak keserdik. Samanlar uzun ince pipetler gibi olurdu. Artık bu samanlar işlemden geçirmek için uygundu. Kenarlarından düzgünce kesip çöpleri düzeltme işi artık halamındı. Üzerinden bıçak veya makasla bastırarak uzun ve düzgün saman çöpleri hazırlardı.

Tablo yapılacak deseni bir kağıt üzerine çizer ve desenin her parçasını ayrı ayrı parşömen kağıtlara kopyalardı. Parşömen yarı saydam olduğu için kolay kopyalanırdı. Her parçanın üzerine saman çöplerini yanyana yapıştırır ve arkasındaki çizgilerden keserdi. Saman çöplerini her desen için farklı açılarda yapıştırarak desenlerin tabloda güzel görünmesini sağlardı. Desenin saman çöplerinden hazırladığı her parçasını ana desen üzerine yerlerine yapıştırırdı. Sonra da bunu tahta, karton veya kumaş üzerine sabitlerdi.

Sonraki aşama yakma işlemiydi. Önceleri ocakta ısıttığı metal şişlerle saman üzerine çizgiler çizerdi. Sonraları bir yakma makinası olduğunu anımsıyorum. Lehim makinası gibi elektrikli bir aletti. Bununla dumanlar çıkartarak çalışırdı. Evi yanmış saman kokusu sarardı.

Duvarlardaki saman çöpünden yapılmış tablolara bakarken halam gelir aklıma. Son yıllarda yeni tablolar yaparken hiç görmedim. Artık öğrettiği öğrencileri yapıyordur.

(1) Sevim Bostan. 1945 İnebolu doğumlu. Kız sanat öğretmenliği yaptı. Şimdi emekli, Büyükçekmece-Tepecik'te yaşıyor.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..