Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '15

 
Kategori
Kültürler
 

Şaman davulu

Şaman davulu
 

Tüm kültürlerde birçok şaman yolculuk ettikleri sırada bilinç durumlarını değiştirmek için monoton veya ritmik davul sesi kullanırlar. Çıngırak, zil ve sopaları kullanan gelenekler de mevcuttur. Avustralya'da şamanlar didgeridoo ve çubuk kullanırlar. Norveç ve Lapland'deki Samiler davul veya joiking adını verdik-leri monoton şarkılar kullanırlar. Bu enstrümanların ürettiği monoton sesler şamanın bilinç durumunu değiştirerek görünmez dünyalara başanlı bir şekilde yolculuk yapmalarını sağlarlar.

Günümüzde, değişmiş bilinç durumundaki beyin aktivitesini ölçmeye yarayan bilimsel araçlar vardır. Olağan bilinç duru-nıundayken beyin dalgalarımız, bilim insanlarının beta durumu diye adlandırdıkları seviyededir. Ancak bilim insanları monoton davul sesi dinlediğimiz zaman beyin dalgalarının yavaşladığını keşfetmişlerdir. Öncelikle, meditasyonun başlangıç safhası olan alfa durumuna yavaşlarlar. Sonra daha da fazla yavaşlayarak teta durumuna seçerler.

Bu da görünmeyen dünyalara keşfe çıkıp yardımcı ruhlarımızla iletişim kurduğumuz şamanik yolculuklarının beyin dalgası seviyesidir. Davulsuz yolculuk yapmak mümkün olsa da bilinç durumunuzu değiştirmeye yardımcı bir vurmalı çalgı veya başka bir müzik dinlemeyi alışkanlık haline getirerek şamanik uygulamalarında daha odaklı ve disiplinli hale gelirsiniz.

Davulun şamanlıkta özel bir rolü vardır, çünkü o, şamanı öte dünyaya taşıyan gerçek bir araçtır. Genellikle at ya da başka bir hayvanla yakından özdeşlik kurulur. Soyot'lar şamanlarının davullarını khamu-at diye isimlendirirler. Bu da 'şaman atı' anlamına gelir ve Altay şamanları davullarını at simgeleriyle süslerler. İnsan bilimci L.P.Potapov'un bir keşfi ilginçtir.

Buna göre Altay halkı davulu isimlendirirken, davul yaparken kullandıkları derinin ait olduğu hayvanın (deve ya da benekli at) adını değil de gerçekte at olarak kullandıkları evcil yük beygirlerinin adını kullanırlar. Bu da, davulun bir taşıma şekli olduğunu doğrular; davulun tekdüze ritmi iledir ki şaman yukarı ve aşağı dünyalara 'biner gider'.

Davulun sesi, şamanın odaklanma aracıdır. Yoğunlaşma ve çözümleme havası yaratıp, dikkatini ruhun içsel yolculuğuna yönlendirirken onu derinlere indirerek transa sokar. Davulun, Dünyanın Merkezi ya da Dünya Ağacı'yla olan simgesel bağı hiç de bilinmiyor değildir. Evenk'ler davullannın kenarını kutsal karaçam ile, Lapp şamanları ise davullarını Kozmik Ağaç, güneş, ay ya da gökkuşağı gibi mitsel simgelerle süslerlerdi.

Böylece buradaki önemli nokta, şaman davulunun sadece değişmiş bilinç konumu üretmesi değil, mitsel karşılaşmaya temel oluşturan davul vuruşuyla meydana gelen algı değişimini yaratmasıdır. Salish Kızılderilileri arasında Wolfgang G. Jilek'in yaptığı son araştırmaya göre ritmik şaman davulu, EEG teta titreşim dalgalarında bir davul titreşimi üretmekte-dir (4-7 dönü/saniye), bu da rüyalar, hipnotik imgeler ve transla birleşen beyin dalgalarına eşdeğerlidir.
Bu durum şaşırtıcı değildir, çünkü şamanlık mitsel biçimde berrak görülen bir rüyadır.

Rüya görmenin ikinci kategorisinde olan biri rüya gördüğünün farkındadır ve benzeri biçimde şamanlıkta da şaman değiştirilmiş konumda bilinçlidir ve bu kapsam içinde bilinçli hareket edebilir. Şamanlar, karşılaştıkları şeyleri sanrılar ya da tuhaf imgelemler olarak tanımlamazlar, bu her zaman böyledir, tersine, deneyimsel bir geçerlilik şeklinde ele alırlar. Ruhsal-yolculuk sırasında olan şeyler o boyutta gerçektir.N.Drury

http://samaninyolu.com/tr/ 

 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..