Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '16

 
Kategori
Kitap
 

Sami Nalıncı'dan bir kitap: Su Hayattır

Sami Nalıncı'dan bir kitap:  Su Hayattır
 

Su Hayattır / Sami Nalıncı - Söke - 2016


Sevgide güneş gibi ol,

dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol..

Su, ateşe galiptir; ancak bir kaba girerse ateş o suyu kaynatır yok eder

Hazreti MEVLANA 

Atalarımız su için şöyle derler:” Su gibi aziz ol, su hayattır. Hatta insan su içerken o’nu gören yılan bile ısırmazmış” derler. İnsan vücudunun dörtte üçü sudur diyorlar. Ünlü yazar ve şair Muallim Naci ise şu veciz sözleriyle suyun önemini bir çerçevede  belirler:“Su, her şeyi temizler; ama yalnız yüz karasını temizleyemez” diye ifade eder.. Bir yabancı bilim adamı Edward de Bono ise şöyle diyor:”Suyun gücü yavaştır; ama zamanla, her seferinde ufak bir parça olmak üzere, toprağı ve kayaları aşındırarak, derin vadiler meydana getirir. İşte suyun kıymetini ve değerini bilen Sami Nalıncı’ da zamanını değerlendirerek su ile ilgili duygu ve düşüncelerini zarif ve nitelikli bir kitapta ortaya koymuşlardır.    

Sami Nalıncı Söke’yi iyi tanıyan ve iyi bilen kültür adamlarımızdandır. Söke’mizin tanınan, bilinen gönüllerde iz bırakan duayenlerindendir. Geçenlerde Söke basınında ve televizyon haberlerinden bir kitaba imza attığını duyunca gerçekten sevindim. Böyle aydın, güngörmüş ve deneyimli kültürlü bir adamın kitabının olması insanı elbette sevindiriyor. Ben böyle düşünürken geçenlerde (06 Nisan 2016) günü çalışma ofisinde bir araya geldik. Sohbetimiz sırasında çaylarımızı yudumlarken, yukarıda sözünü ettiğimiz“ SU HAYATTIR “ adını taşıyan ilk göz ağrısı olan yeni kitabını nazik ve zarif cümlelerle imzalayıp “ Kıymetli kardeşim eğitimci yazar Kadir Bey’e “diyerek armağan ettiler. Sayın S. Nalıncı’ya bu inceliğinden dolayı teşekkür ediyorum. 

Su, ayırım yapmaksızın bütün varlıklara hayat verir, su daima, alçak yerlerde bulunur, hiç kimse onu yüksek yerlerde aramaz. Bu sebeple, suyun yolu ruhsal fazileti yerine getirmek üzere, bir örnek teşkil etmektir. Dünyada hiçbir şey su kadar yumuşak ve ince değildir, fakat büyük kayalar gibi sert ve durağan şeyleri, onlardan daha iyi hiçbir şey onlar gibi güzel kıramaz ve parçalayamaz. Sami Nalıncı kitabının giriş bölümünde Atatürk’ün bir fotoğrafı ve bir sözü ile giriş yapıyorlar. 

“ Ey iyi bireyler; kendilerinden çok ait oldukları toplumu düşünen onun varlığına ve mutluluğunun devamına yaşamını adayan insanlardır. Mustafa Kemal ATATÜRK. Bunlardan sonra “ Rotary’ı Anlayalım “başlıklı bir yazısında özetle şunları yazıyor:

ROTARY:

Bir anlayış ve yaşama biçimidir,

Toplumsaldır ve gizli hiçbir yönü yoktur,

Uluslararası tanışıklığı geliştirir,

Dostluk ve arkadaşlık gelişmesine olanak verir,

İş ve meslek adamlarına birbirlerine destek olma olanağı verir,

Üyelerin liderlik yeteneklerini geliştirir, yapıcı ve evrensel barışın sağlanmasını sağlar.

Dünya devletleri arasında ilişkilerin gelişmesine ve evresel barışın sağlanmasına aracı olur.

Rotary’nın hizmet ideali kendinden önce hizmet olarak tanımlar.

Yani Rotary’de bencillik yoktur… 

Sami Nalıncı’nın hazırladığı SU HAYATTIR adını taşıyan kitabında yer alan bazı konular:

Su Hayattır, Su, Hava, Besin Maddeleri ve Güneş Enerjisi, Su ve Yaşam, Dünya’da Su Kaynakları, Ülkemizde Su Kaynakları, Kişi Başına Su Tüketim Miktarı, Entegre Havza Yönetimi, Su Yönetimi ve Devlet Su İşleri,  Su Yönetimi, Büyük Menderes, Su Hayattır, Boşa Harcamayınız, Kuraklık ve Su kıtlığı, Sektörlere Göre Su Kullanım Oranları, Rotary Kulüplerinin Su ile ilgili Etkinlikleri, Su ve Çevre Bilinci, Söke Rotary Kulübünün çalışmaları, Basında su ile ilgili haberlere de  yer veriliyor. Örneğin Sabah, Yeni Asır, HaberTürk, Yeni Söke, Söke Ekspres ve Söke Flaş gibi yayın organlarında çalışmalarıyla ilgili gazete haberlerine de özellikle  yer vermişlerdir. Sabah gazetesinde  ( 20 Şubat 1995 ) Ali Rıza Karduz’un  “ Suyumuz Bol mu?” başlıklı yazısı bir hayli ilgimi çekti. Bu esere alıntı yapıp, alınmasına sevindim. Kitaba ayrı renk katmışlardır..

Sami Bey, Söke Rotary Kulübünde 1997-1998 yılları arasında başkanlık yapmışlardır. Aynı zamanda Didim Ziraat Odası ile Söke Sulama Birliğinin üyesidir. Sami Nalıncı 1938 Söke doğumludur. İlk ve ortaöğrenimi Söke’de, lise öğrenimini İzmir’de bitirmişlerdir.  Daha sonra İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Sanayi ve Ticaret Bölümü’nden mezun olmuşlardır. Askerlik görevini onurla Erzincan’da ifa etmişlerdir. İş hayatına 1967 başlamıştır. Mali Müşavirlik ve dershanecilikte yapmışlardır. 1968-1970 yılları arasında “Hür Söke”  adını taşıyan bir gazete çıkarmışlardır.1969 yılından bu yana Tanman’ların Mali Danışmalığını sürdürmektedir. Dürüst ve çalışkan bir insandır. S.Nalıncı kitabının bir bölümünde aynen şöyle diyor: “ Söke’nin tarıma dayalı ekonomisinin, globalleşme ve küresel ısınmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları açması için yapısını değiştirmek, özellikle tarıma dayalı sanayiye ağırlık vermek ve diğer sektörler bazında da harekete geçirmek için Söke Rotary  Kulübü  bünyesinde ve sivil toplum örgütleri ile koordineli bir çalışmanın içerisindedir ve bu bağlamda üzerime düşen öncülük görevini sürdürmek en büyük gayemdir” diyor..Bin bir emekle hazırladığı“SU HAYATTIR“ yapıtı 74 sayfa olup Aydın’da basılmıştır. (2016)

Sami NALINCI’yı bir evladı gibi tanıyan, seven rahmetli Sayın Fahri TANMAN’la birlikte olduğumuz bir toplantıda, bir sohbetinde Sami Nalıncı için aynen şunları söylüyordu: “Genel Müdürümüz Sami Nalıncı bey, işine bağlı, dürüst ve kolay rastlanmayacak bir kıymettir. Zekidir, iyi niyet sahibidir. Kavrama kabiliyeti, verilecek bir probleme en kısa yoldan çare ve çözüm getiren hususlarında büyük bir yeteneği vardır. 25 senedir bu işletmenin pek çok sefa ve cefasını çekmiştir. İşletmeye yapılan büyük yatırımlara karşılama imkânlarını yaratmış ve başarı ile uygulamıştır” diyerek Sami Nalıncı’nın dürüst ve başarırlı olduğuna dair görüşlerini ifade etmişlerdir.

“Su Hayattır“ adını taşıyan bu değerli kitabını bizlere ve Türk kültürü kitaplıklarına kazandıran Sayın Sami Nalıncı’ yı kutluyor, yüreğine sağlık ve ömrüne bereket diyorum. Bir solukta ve keyifle okuduğumu söylemek isterim. Sayın Sami  Nalıncı’ya daha nice böylesine kalıcı eserlere imza atmasını diliyor, sağlıklı ömürler diliyorum..

 

Abdülkadir  GÜLER 

11 Nisan 2016 -  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..