Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '16

 
Kategori
Futbol
 

Şampiyon Portekiz/Santos

Şampiyon Portekiz/Santos
 

10 Haziran’da turnuva başladığında Dünya’nın en iyi oyuncularından birisine sahip olan Portekiz asla favori değildi. Biraz şans, biraz da rakiplerin ikramları ile finale kadar geldiler. Finali ise sonuna kadar hak ettiler. Ronaldo-Messi rekabetinde Ronaldo bir adım öne geçti. Artık onun ulusal bir kupası var.

Portekiz şampiyon olurken kimseyi tatmin etmedi ama hedefe ulaştı. Bu şampiyonlukta en büyük katkı şüphesiz teknik patron Fernando Santos’a aittir. Çok iyi bir taktisyen olduğunu her maçta gösterdi. Rakiplere aldığı tedbirler ve yaptığı değişiklikler ile şampiyonluğun baş  mimarı olmuştur. Fransa karşısındaki oyun taktiği mükemmel işledi. Top rakipteyken yapılan kademeli savunma, top kendilerine geçtiğinde ise topu dolaştırarak rakibi yordular. Rakibin tempo yapmasına müsaade etmediler. Yorulan rakip karşısında oyuna aldığı 3 hücum oyuncusu ile istediği sonucu almayı başardı.

Cristiano Ronaldo çok iyi olmayan bir turnuva geçirdi. Finalin 25’inci dakikasında sakatlanıp oyunu terk etmesi tam bir talihsizlikti. Saha kenarında yaşadığı heyecan bu kupayı ne kadar istediğinin göstergeseydi. Adeta 2004 yılında Yunanistan’ın onlara yaptığını Fransa’ya yaptılar. Hem de kusursuza yakın. Rui Patricio muhteşem bir maç çıkardı ve kalesini gole kapattı.

Fransa turnuva başından beri İzlanda maçı hariç çok da güven vermedi. Hakem hatalarından en çok nasiplenen takım oldular. Turnuvanın oyuncusu seçilen Antoine Griezman asla Zidane-Platini düzeyinde olamayacaktır. Milyon dolarlarla anılan Pogba ise tam bir hayal kırıklığı yarattı. Final maçında üstün olan taraf Fransa idi. Şans yanlarında değildi. Sissoko’nun müthiş deliciliği ve oyuna girdikten sonra Coman dışında etkili olamadılar. Tempoyu artırdıklarında pozisyon buldular. Ama şampiyon tempo yapmalarına asla izin vermedi.

Genel olarak tarihin en kötü turnuvalarından birini izledik. Uzatmalara giden maçlar, gol yememeyi düşünen teknik adamlar unutulmayacaktır. Belçika ve Almanya dışında hücum düşünen takım yoktu. Sanırım Barcelona’nın “tika tika”sından Atletico Madrit’in “fırsat oyunu” anlayışı ağırlık kazanmaya başladı. Bu anlayış turnuva kazandırır ama ulusal liglerde işe yaramaz. Kaybetmeme anlayışı futbola vurulan en büyük darbedir. Daha da acısı bu anlayışın başarılı olması. Bol gollü ve heyecanlı finaller dileğiyle.

 
Toplam blog
: 28
: 650
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

1975 Samsun doğumluyum, Anadolu üniversitesi işletme bölümü mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Trabzo..