Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '10

 
Kategori
Spor
 

Şampiyonluk olasılıkları; Bursaspor favori, Fenerbahçe plase, çok sürpriz...

Şampiyonluk olasılıkları; Bursaspor favori, Fenerbahçe plase, çok sürpriz...
 

Geçen sezon 28. hafta Sivasspor 57 puan ile ikinci Beşiktaş’ın bir puan önünde lider durumdaydı. Üçüncü Trabzonspor da Beşiktaş’ın üç puan gerisinde bulunuyordu. Dördüncü Galatasaray ise iki puan geriden geliyordu. Fenerbahçe ise 48 puan ile Bursaspor’un 9 puan gerisinde beşinci sıradaydı.

Beşiktaş, şampiyon olduğunda puanı ancak 71’e ulaşabilmişti.

Üç aşağı beş yukarı benzer bir lig seyri olduğundan bu sezonu önde kapatacak takımın 74 puan ile şampiyonluğu yakalayabileceğini tahmin edebiliriz.

Şimdi buna göre, her hafta ortaya çıkacak mevcut oluşan durum doğrultusunda revize edeceğimiz bir tablo oluşturalım.

Tablomuzdaki ilk sütunumuzda 28. hafta sonunda oluşan sıralama ve puan (P) olacak. İkinci sütun bize takımların bütün maçlarını kazandıklarında ligi kaç puanla (MP) tamamlayacaklarımı verecek. Üçüncü sütunda 74 puan ile gösterdiğimiz hedefimiz yeralacak ve dördüncü sütunda bu puana ulaşmak için elde edilmesi gereken puan (KP) olsun. Diğer sütunlarda da kalan maçlarda alınması gereken sonuçları (KMAS) göstersin.

Bu tabloda gözümüze çarpan ilk detay Galatasaray ve kuşkusuz iddiası olmayan Trabzonspor’un kalan bütün maçlarını kazansalar bile şampiyonluk için gerekli olan 74 puana ulaşamadığını görüyoruz.

Bu durumda Galatasaray’ın şampiyon olabilmesi için kalan bütün maçlarını kazanması yetmiyor; ligdeki şampiyonluk puanının da 72 olması gerekiyor. Puan barajının aşağıya düşmesi için Bursaspor’un kalan 6 maçının (bir zaten Ankaraspor karşılaşması olduğu için aslında 5 maç üzerinden hesaplanmalı) ikisini kaybetmesi bile Galatasaray’a yetmiyor; bir de beraberlik gerekiyor.

Yani bu hafta itibarıyla Galatasaray’ın şampiyonluk şansının artık neredeyse olanaksız olduğunu gösteriyor.

Mustafa Denizli, "ligde son maç oynanmadan son sözün söylenemeyeceği" şeklinde bir açıklamada (kehanette) bulunmuştu. Gerçekçi olmak gerekirse, Beşiktaş, kalan tüm maçlarını kazandığı taktirde ancak 74 puanlık baraja ulaşabiliyor. Son sözün söyleneceği 34. haftadaki Bursaspor maçına kadar Beşiktaş’ın şansının devam edebilmesi için, Fenerbahçe’yi yendiğini varsayarak, Bursaspor’un o güne kadar en iyi ihtimalle kalan beş maçında iki beraberlik alması; Bursaspor’u da sahasında iki farklı yenmesi gerekiyor.

Bu durum Galatasaray’ın pozisyonuna göre daha yüksek bir olasılık gözüküyor olsa da genel seyri takip ettiğimizde gerçekleşmesinin çok zor olduğu da ortadadır.

Üç büyükler arasında kuşkusuz en avantajlı olan takım Fenerbahçedir.

74 puanlık baraja ulaşması için kalan altı maçtan 5 galibiyet ve bir de beraberlik alması yetmektedir. Bu hafta Ankaraspor maçı yüzünden dinlenerek ve maç oynamadan üç puanı cebe indirdiğine göre geriye kalan beş maçta 13 puan daha toplaması gerekiyor.

Ancak; Fenerbahçe’nin Bursaspor karşısında ikili averajı kötü olduğundan sarı lacivertlilerin şampiyonluğa ulaşabilmeleri için Bursaspor’un bu senaryoya göre toplamda 6 puan kaybetmesi gerekmektedir. Bu da iki yenilgi ya da üç beraberliğe denk gelmektedir. Demek ki Bursaspor, Galatasaray ve Beşiktaş’a kaybettiği taktirde, İstanbul ittifakı ile Fenerbahçe şampiyonluğa ulaşabilecektir.

Bu tablonun bize anlattığı şey Bursaspor’un şampiyonluğa ne kadar yakın ve elinde çok fazla alternatif olduğudur. Fenerbahçe ile yaptığı yarışta bir yenilgi opsiyonu bulunmaktadır. Yani kalan beş garanti maçından birini kaybetse dahi mutlu sonuca ulaşabilmektedir. 74 puanlık baraja göre bir de beraberlik hakkı vardır ki artık yeme de yanında yat durumu noktasındadır.

28. hafta itibarıyla durum ve önümüzdeki tablo budur. Önümüzdeki hafta bu tablo nasıl şekil alacak, Fenerbahçe hariç merakla bekleyeceğiz.

Uzay Gökerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..