Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '20

 
Kategori
Spor
 

Şampiyonluk projeksiyonu

Sezonun ilk yarısında Sivasspor’un performansı maraton ve bisiklet yarışlarında önde giden ve tempoyu kontrol eden tavşan olarak görüldü. Genel kanı ikinci yarının ilk 6 maçında Sivasspor’un fikstür dezavantajı nedeniyle bu performansını sürdüremeyeceği yönündeydi.

İlk maç Beşiktaş ile olduğuna göre; siyah beyazlıların liderle aradaki puan farkını kapatmak için bu maçı hedef karşılaşması gördüğünden zaten daha ilk hafta bu fark hemen eriyecekti.

Beşiktaş, Sivasspor maçını kazansaydı Sivasspor ile arasındaki fark dörde inecekti. Böylece tüm takımlar zirveye yaklaşacaktı.

Muhtemelen bu hesabı sadece Beşiktaş değil, sırasıyla Başakşehir (4), Trabzonspor (5), Fenerbahçe (6), Alanyaspor (8) ve Galatasaray (10) da yapıyordu. (Parantez içindeki sayılar ligin ilk yarısında Sivasspor ile aralarındaki puan farkını gösteriyor.)

Ancak Sivasspor pazar akşamı Türkiye’ye büyük bir sürpriz yaptı ve Beşiktaş’ı yenmekle kalmadı, rakibini belki de lig yarışının dışına iterken, tüm hesapların da yeniden yapılmasına neden oldu.

Her sene bu zamanlar şampiyonluk puanı üzerine hesaplar yapmaya başlarız.

Ligin son 15 sezonunun tablosuna bakılacak olursak, 75 puana ulaşan takımın garanti şampiyon olduğunu söyleyebiliyoruz.

Ancak malum ligimizin marka değerinin düşmesi, finansal sorunların artık daha ağır şekilde kendisini dayatmasıyla mücadele gücünün büyük takımlar aleyhine değiştiği ve bunun da şampiyonluk puanını aşağılara çektiği gerçeğini karşımıza koyuyor.

Bu sezonun ortalamalarına baktığımızda geçen sezonu bile arattığını görüyoruz.

Geçen sezonun şampiyonluk ortalama maç başı puanı 2,03 olmuşken, bu sezon bunun üzerine sadece Sivasspor (2,22 puan/maç) çıkıyor, Başakşehir’in 2,00 puanla onu izliyor.

Bu bize zaten lig sonu için 70 puan hedefini otomatik veriyor; Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’ın ortalama puanlarına bakarsak zaten bunun da altına inme ihtimali bile var.

İyimser tarafından bakıp, üzerine koyacaklarını öngördüğümüzde ortaya çok dramatik sonuçlar çıkıyor.

Sivasspor bugüne kadarki ortalamasını tutturduğu taktirde ligimizin altıncı şampiyonu olacağını müjdeleyebiliriz. Ne kadar uzak durumda olduğu da ortadadır.

Sivasspor, Beşiktaş’ı yendiğine göre şampiyonluk mücadelesi içinde olduğu tüm takımlara puan kaybedip, diğer maçları kazanırsa yine de mutlu sona ulaşıyor.

Bu takımlardan Başakşehir, Alanyaspor ve Galatasaray’ı Sivas’ta ağırlarken, sadece Trabzonspor ve Fenerbahçe deplasmanlarına gideceğini önemle not edelim.

Tavşan tabiri ile anılan Sivasspor, 21 hafta Başakşehir’le, 22. hafta da Trabzonspor ile oynayacak.

Sivasspor’un şampiyonluk mücadelesinde kaldığı kazandığı her hafta diğer takımların işini iki defa zorlaştırıyor.

Sivasspor’a şampiyon olmak için 10 maç kazanması ya da eşdeğer puan toplaması yetiyor.

Başakşehir için bu 11, Trabzonspor ve Fenerbahçe için 12, Alanyaspor, Galatasaray ve Beşiktaş için 13 galibiyet anlamına geliyor.

Yani ligde bu güne kadar çıktığı 18 maçtan sadece 8 galibiyet almış Galatasaray’ın şampiyon olabilmesi için kalan 16 haftada 13 galibiyet alması gerekiyor ki diğerlerinin hepsinin bu kendi handikap performanslarının altında kalma şartıyla oluyor.

Yani mesela Sivasspor ile Galatasaray arasında 3,5 maçlık bir fark var; Galatasaray 13 galibiyet alırken, Sivasspor’un 6,5 galibiyetin üzerine çıkamama şartı var. Sivasspor, kendi ortalamasını düşürmezse bu 13 galibiyet Galatasaray’a belki ikincilik, hatta üçüncülük mücadelesinde yarayacak.

Sivasspor’un en yakın rakipleri Başakşehir ile Fenerbahçe bu hafta karşılaşıyor, bir sonraki hafta da Trabzonspor-Fenerbahçe eşleşmesi yaşanacak ve üç takımın da bu maçlarda puan kaybetme durumu söz konusu.

İddaa şampiyonluk oranlarında Fenerbahçe’yi önde görüyor ancak bu matematiksel olarak çok da doğrulanmış bir tahmin değil.

Nasıl lig heyecanımız?

Geçen sene Şampiyonluk Puanı 69'da kaldığında ligin kalitesi ve şampiyonu belirleme açısından adil olmayacağı ve bunun için 2011-12 sezonunda olduğu gibi bir Süper Final'le sonuçlandırılması önerisini yaptığımda Galatasaray tarafından küçümser, dalga geçer yorumlar gelmişti. Bu sezon bu fikir kulağa nasıl geliyor peki? 

http://www.milliyet.com.tr/skorer/uzay-gokerman/sampiyonluk-puani-2881508

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..