Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '09

 
Kategori
Öykü
 

Samsun'dan doğan güneş

Samsun'dan doğan güneş
 

Mustafa Kemal ATATÜRK...


Sarı saçları güneşe, mavi gözleri denize ışık tuttu. Samsun' dan bir güneş doğdu: Mustafa Kemal ATATÜRK...

19 Mayıs 1919... Atatürk, onu İstanbul' dan Samsun' a getiren Bandırma Vapuru' ndan yere ayak bastı. Hava rüzgarlıydı. Atatürk' ün saçları, güneş gibi parlıyordu. Mavi gözleri, denizleri kıskandırıyordu. Halk, büyük bir coşkuyla karşıladı Atatürk' ü.

Atamız sabırsızdı, halk, hem coşkulu, hem de şaşkındı. Ne mutluydu onlara! Ataları gelmişti şehirlerine. Ama, neden? Ataları neden apar topar gelmişti ki onların şehirlerine? Allah Allah' tı.

30 Nisan 1919'da, 9. Ordu Müfettişliği'ne atanan Mustafa Kemal Atatürk Samsun' a, görev bölgesindeki iç huzuru sağlamak, silah ve cephaneleri toplamak, vatandaşlara silah dağıtılmasını engellemek, ve bunu yapan kuruluşları ortadan kaldırmak üzere gitmişti.

Halk Atatürk' ü coşkulu karşılamıştı ama Atatürk anlamıştı. Samsun'daki genel durum ve manzara: Osmanlı Devleti' nin içinde bulunduğu durum, Dünya Savaşı' nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes antlaşması imzalanmış, Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde...

Halk perişandı. Peki durumda Atatürk ne yapacaktı?

 
Toplam blog
: 52
: 1454
Kayıt tarihi
: 23.10.07
 
 

Merhabalar. 1997 Antalya doğumluyum. Zonguldak'ta yaşıyorum. 2007'de aranıza katıldım. Burası ben..