Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '17

 
Kategori
Güncel
 

Samsun'dan esen 19 Mayıs rüzgarı

Samsun'dan esen 19 Mayıs rüzgarı
 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı


SAMSUN’dan esen 19 Mayıs rüzgarı

Ey yükselen yeni nesil İstikbal sizindir.

Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizsiniz!

Mustafa Kemal ATATÜRK

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a ayak bastıkları anda esip, ülkeyi kaplayan rüzgar, bugünde ruhumuzda aynı şiddetle esmektedir.

Samsun ufuklarından, şahlanarak doğan ''Ya istiklal ya ölüm! ''ilkesi bize bugünün Türkiye'sini getirmiştir.

Atatürk Çanakkale'de ''Size ölmeyi emrediyorum!'' diyerek, geçilmez kıldığı Çanakkale Boğazı'nı destan olarak, tarihe mal etmiştir.

Gençliğe güvenmiş, yarının büyükleri çocuklara değer vermiş, kadının yerini genişletmiş ve erkeğinin yanında yer alması gerekliliğini işaret etmiştir.

Samsun'da Bandırma Vapuru'nun yanaştığı sahilde sembolik bir anlatım vardır. Atatürk ve 18 dava arkadaşının Samsun'a ayak basmaları temsil edilmiştir. Dünyada ilk olarak geliştirilen wax-works tekniği adı verilen, sıcak ve soğuk koşullara uygun balmumu heykeller, sanatçı Adil Çelik tarafından yapılmıştır. ‘’İlk Adım’’ olarak adlandırılan bu kompozisyon görenleri bir kez daha geçmişe götürmektedir.

Atatürk’ün Kurtuluş Harekatı’nı  başlatmak için adımını attığı asıl iskele, Samsun şehri düzenleme çalışmaları esnasında deniz kayalarla doldurulduğu için sahilden 250 metre içeride kalmıştır. Bu iskelenin yerinin belli olması için, mimar Seçkin Viter tarafından dayanışmayı simgeleyen birinci ‘’İlk Adım’’ anıtı 1969 yılında açılmıştır.

İkinci ‘’İlk Adım Anıtı’’ Atatürk’ün doğumunun 100. yılında, Kurtuluş Mücadele’sinin başlama noktasını işaret etmek üzere Hakkı Atamutlu tarafından yapılmış; 15 Mayıs 1982 günü halka buluşmuştur.

Mustafa Kemal ve silah arkadaşları 19 Mayıs 1919 sabahı 08.15 de zor bir yolculuk sonucu Samsun’a ulaşırlar. Mustafa Karakaş ve Kerim Reisoğlu İsmail kayıklarıyla, açık denizde demirleyen Bandırma Vapuru yolcularını, iskeleye taşırlar. Yurtsever soyadını alan Kerim Reisoğlu’nun ve Mustafa Karakaş’ın balmumu figürleri de  meydanda yer alır. Ayrıca meydan boyunca sıralanan rölyefler ve bilgiler, Kurtuluş Savaşı başlangıç tarihine ışık tutmaktadır.

Canik Bölgesi’nde Samsun Valiliği’nce çevre düzenlemesi, valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığınca, aslına uygun ölçülerde yaptırılan Bandırma Vapuru bulunur. Doğu Park sahili içindeki alana yerleştirilen müze gemi 19 Mayıs 2003’de ziyarete açılır. Bandırma vapuru içinde yer alan 13 balmumu heykel yine heykeltraş Adil Çelik tarafından, özel olarak çalışılır.

Samsun Şehri Milli Mücadele’nin ilk adımının atıldığı şehirdir. 19 Mayıslarda Türkiye’nin kalbi Samsun’da atar. 19 Mayıs 1919 rüzgarına sarınmak isteyen her Türk vatandaşı ömründe bir kez bile olsa 19 Mayıs gününü Samsun şehrinde geçirmeli, o günlerin iklimini yakalama şansına sahip olmalı.

Mustafa Kemal der ki ‘’Ben Samsun’u ve Samsun halkını gördüğüm zaman, memleket ve millete ait bütün tasavvurlarımın, kararlarımın her halde yerine getirilebilir olduğuna kuvvetle inanmıştım. Samsunluların hal ve durumlarında gördüğüm, gözlerinde okuduğum vatanseverlik, fedakarlık, ümit ve tasavvurlarımı müspet bir inanca götürmeye yeterli olmuştu.’’ (24 Eylül) Samsun

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 15
: 167
Kayıt tarihi
: 04.03.11
 
 

Yazar, ressam, sanat editörü. Meslek Lisesinde okudu. İstanbul-İzmit Türkiye'de yaşıyor. Resim eğ..