Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '10

 
Kategori
Kitap
 

Samsun’dan önce bilinmeyen 6 Ay - Alev Coşkun

Samsun’dan önce bilinmeyen 6 Ay - Alev Coşkun
 

Geçen ayın kitap klübü söyleşimizi, Alev Coşkun’un “Samsun’dan önce bilinmeyen 6 Ay” adlı incelemesini ayırdık.. Bu kitaba ait yorum ve düşünceleri kitabın moderatörü Nur Önvural’in kaleminden sunmak istedim:

Alev Coşkun “6 Ay” adlı kitabında Kasım 1918 den başlayıp Mayıs 1919 a kadar geçen 6 ay içinde gelişen olayları bizlere adeta gün be gün anlatıyor. Kitap öylesine güzel ve yalın bir dille yazılmış ki inceleme olmasına rağmen ve de ayrıca bir tarih kitabı niteliğinde olmasına rağmen kolaylıkla okunuyor. Bu anlatım, sayısız kaynaklar taranarak ve her konu en az iki bazen üç (3) kaynakdan doğrulanarak bizlere sunulmuş. Gece gündüz öyle çok gelişme var ki Coşkun bunları bize anlatırken sürekli bir hatırlatma içinde.

O 6 aylık süreç içinde İstanbul işgal kuvvetleri yönetimi altında, hatta Mustafa Kemal’in İstanbul’a geldiği gün, işgal kuvvetlerinin gelip savaş gemilerini Boğaz’da demirleyip süngülerini Dolmabahçe’ye çevirdikleri gün. Mustafa Kemal içi parçalanarak bakıyor, karşı kıyıya geçmeyi bekliyor ve dudaklarından “geldikleri gibi giderler” kelimeleri dökülüyor… Padişah şaşkın, meclis ve hükümet kararsız, neye tutunacağını bilemeyen bir durum içinde. O 6 ayda, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının inanılmaz mücadelesinin başlangıç noktalarını, akıllarına gelen ve önlerine çıkan çeşitli alternatifleri değerlendirmelerini ve günlerce üstünde tartışıp düşünmelerini anlayıp öğrendik.

Başlangıçta Osmanlı Devletini kurtarmak, İmparatorluğu sürdürmek şeklindeki düşünceler, Padişah ve Meclis’den gereken ilgiyi göremeyince, Anadolu’ya geçip Kurtuluş Savaşını Anadolu’dan başlatıp, Türklerin yüzyıllardır yaptığı gibi mücadeleyi Doğu’dan Batı’ya doğru ilerletmeleri şeklinde gelişiyor. En önemlisi, kitapta Mustafa Kemal’in kararlılığını, kafasına koyduğu bağımsız ve bütün bir Türkiye çözümünü, Türk milletine sonsuz güvenini, inancını ve davaya inanılmaz bir yürekle bağlılığını görüyoruz.

Kitap Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmak üzere Bandırma vapuruna binmesiyle sonlanıyor ama bizler biliyoruz ve bir kere daha anlamış oluyoruz ki böylesine güçlü bir inançla yola çıkan Mustafa Kemal ve arkadaşları elbette başarıya ulaşacaklardır ve ulaşıyorlar… Vaktiniz olduğunda ve eliniz değdiğinde muhakkak okunması gereken bir eser, inanılmaz güzel bir kaynak.

Nur Önvural

 
Toplam blog
: 41
: 2564
Kayıt tarihi
: 25.03.09
 
 

Gündeliğin akışını, yaşanmışı, gezilip görülmüşü veya okunmuşu paylaşmak istiyorum. Eleştirilerin..