Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Samsun Sanat Tiyatrosundan bir mucizenin gerçeğe dönüş öyküsü. “DİRİLİŞ”!

Samsun Sanat Tiyatrosundan bir mucizenin gerçeğe dönüş öyküsü. “DİRİLİŞ”!
 

Samsun Sanat Tiayatrosu Oyuncuları


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde dolu dolu üç günlük harika bir programa imza atan Manavgat Belediyesinin sporsonluğunda, Turgut Özakman’ın aynı adlı eserinden sahneye uyarlanan “Diriliş” adlı oyunu sahneleyen Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları yüzlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı.

Oyunun başlarında bir konuşma yapan Genel sanat Yönetmeni Yaşar Gündem kendilerine izlemeye gelen sanatseverlere şöyle seslendi.

SELAM ÜLKE SEVDALILARI…

Geçen sezon “ŞU ÇILGIN Türkler” adlı oyunla 70.000km yol yaparak 452 gösterimde 250.000 sanatsevere ulaştık. Bu ülkenin serüvenini anlattık. Yeni sezonda da Türkiye Cumhuriyetinin önsözü “DİRİLİŞ”, Turgut ÖZAKMAN’ ın aynı adlı romanından sahneye uyarlandı. Osmanlı devletinin çöküşü, emperyalist güçlerin ülkeyi paylaşma ve İstanbul’ u elde etme hayalleri… Yoksul ve cahil bir halk… Geri kalınmışlığın acı duruşu…

Boğazlarımızı etimizle, tırnağımızla dünya devlerine karşı müthiş bir savunma örneği… Her ne kadar ülkenin savunması Almanlara mal edilmiş olsa da Mustafa Kemal gibi dahiler ve ülkesinden vazgeçmeyen vatanseverlerin onur savaşı…. Savunma zaferi gerçekleşirken Enver Paşanın Mustafa Kemal’i Sofya’ ya elçi olarak atayıp göz önünden uzaklaştırması…

Turancılık hayali… Sarıkamış’ta binlerce insanı ölüme sürüklemesi… Kınalı Ali’ler, Seyit Onbaşılar, Kadınlar, Hemşireler, hepsi Mustafa Kemal’ in önderliğinde Türkiye Cumhuriyetinin önsözünü yazmaktalar…

Bu oyun, Türkün geri dönüşünü… Cumhuriyetin ön sözünü… BİR MİLLETİN DİRİLİŞİNİ ANLATIYOR..

YİNE, YENİDEN, YOKTAN VAR ETME MÜCADELESİDİR GÖZLER ÖNÜNE SERİLEN, diyerek alkışlar içinde oyununa başladı.

Turgut Özakman’ın “Diriliş Çanakkale 1915” adlı romanından uyarlanan ve Sanat Yönetmenliğini Yaşar Gündem’in yaptığı oyunu; Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, eşi Hatice Sözen, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şimşek, CHP İlçe Başkanı Abbas Tarakçı’ nın yanında yüzlerce vatandaş izledi.

Osmanlı’nın çöküş dönemi, emperyalist ülkelerin topraklarımızı paylaşmasını, Gazi Mustafa Kemal’in tarih sahnesine çıkışını, Çanakkale Savaşı’nın ve Türk askerlerinin Sarıkamış’ta soğuğa yenik düşerek şehit oluşunun anlatıldığı sahneler, izleyenleri adeta o günlere döndürdü.

Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncuları tarafından oldukça başarıyla sahnelenen oyunu sonuna kadar nefeslerini tutarak izleyen sanatseverler, şanlı Türk tarihimizin anlatıldığı böylesine güzel bir oyunu kendileriyle buluşturan Belediye Başkan Şükrü Sözen’i teşekkür yağmuruna tuttu.

Oyunun sonunda tüm oyunculara birer buket çiçek sunarak teşekkür eden Başkan Sözen, “Oyun, bu toprakların ne şartlarda kazanıldığını halkımıza gösteriyor. Atalarımızın canlarıyla, kanlarıyla karış karış kazandığı topraklarımızın hangi şartlarda kazanıldığının altını çizmek ve tarihimizi bir kez daha anımsatmak, tarih bilinci oluşturmak amacıyla bu oyunu getirdik. İzlerken hepimiz çok duygulandık. Bu güzel oyunu sahneye koyan tüm sanatçı dostlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Oyun sırasında birçok vatandaş gözyaşlarına engel olamazken, Samsun Sanat Tiyatrosunun başarılı sanatçılarını ayakta alkışladılar.

İşte o geceden fotoğraflar ve oyunun tamamı olmasa da tamamına yakınını video klip haline getirdiğim görüntüleri.

Sizler için sabırla, nerdeyse tam günümü vererek hazırladım. Umarım aynı sabrı olmasa da en azından bir saatinizi ayırarak bu mucizevi zaferin aşamalarını adım adım ve zevkle izlersiniz.

Ben de gıyaplarında oyunun hemen ertesinde bir başka gösteri için yola çıkan başta Genel Sanat Yönetmeni aynı zamanda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ü oynayan, Yaşar Gündem olmak üzere, oyuncular Şuhendan Gürbüz, Kenan Güler, Cüneyt Gürbüz, Cumhur Kocaoğlu, Murat Güleç, Cavit Özer, Samet Baş, Fırat Kaplan, Müge Uysal, Özgür Gündem, Erol Yılmaz’ a ve ışıkçısından koreografına, emeği geçen tüm değerli insanlara teşekkür ediyorum.

İyi ki varsınız, iyi ki yol yokuş, hava kar kış demeden, durmadan dinlenmeden yol alıp ülkemizin dört bir yanına bir mucizenin nasıl gerçeğe dönüştüğünü anlatıyorsunuz. Bir kez daha teşekkürler. Türkiye’min, kalbi sanat aşkıyla vatan aşkıyla çarpan güzel insanları… Yolunuz açık olsun.

Saygılar

İyi seyirler….

http://www.dailymotion.com/video/xazw8r_samsun-sanat-tiyatrosundan-kurtuluy_creation

http://www.dailymotion.com/video/xazzb6_samsun-sanat-tiyatrosu-kurtuluy-sav_creation

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..