Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '16

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

San Gimignano seyahat notları…

San Gimignano seyahat notları…
 

Bir zamanlar San Gimignano büyüsü ile Toskana vadisinde kayıp olmuştum. San Gimignano, etrafı sularla şehri İtalya’nın Siena iline bağlı, varlığını günümüze kadar korumuş ender bulunan şirin bir Ortaçağ kasabasıdır.

12.-13. yüzyıllarda inşa edilmiş 72 adet kuleyi içinde barındıran Ortaçağ’ ın Manhattan’ı olarak adlandırılan kasaba 14 kulesini günümüze kadar korumuştur. Ortaçağlarda önemli bir ticaret merkezi ve hac rotası olan bu kasabanın meşhur kuleleri zengin Toskana’lı aileler tarafından yaptırılmıştır.

Kasaba da el sanatları atölyelerini de görmek mümkün. Tarihine, geleneklerine, kültürüne sıkı sıkıya bağlı kasaba halkının hala minik atölyelerde deri ayakkabılar, sandaletler, dokuma kumaşlardan yapılan giyim ve mefruşat üretimlerini sergiledikleri bir çok dükkan bulabilirsiniz. Kim bilir belkide gözünüzün önünde yapılan bir sandaleti keyifle satın alıp Sen Gimignano sokaklarını yeni sandaletinizle gezebilirsiniz.

Kasabanın tarihi merkezinin tipik Ortaçağ mimarisi ve görünüşünü koruması  San Gimignano ‘nun Unesco Dünya Mirasları Italya listesinde bulunmasına sebep olmuştur.

Toskana’ya yapılan seyahat içinde San Gimignano  gezilmeyecekse listenizde ciddi bir  eksiklik olacak demektir.  Az sayıda müzeleri ve galerileri olan kasabanın asıl güzelliği mimarisinde ve kıvrılan dar sokaklarında.

Gündüz gözün görebileceği en ücra köşesini bile görmeye çalışmalısınız. Bu Ortaçağ güzelliğini içinde bulunduran şirin kasabanın akşam saatlerinde asırlık evlerini ve dar sokaklarını loş sokak lambaları ışığında izlemeden kasabadan ayrılmayın derim. Özellikle fotoğraf tutkunları için malzemesi bol bir masal kasabasıdır.  Evlenecek çiftler için ise muazzam fotoğraf albümü oluşturulabilir sokakları olduğunu bilin istedim. fotoğraf çekmek için Piazza Popola Kulesi kasabanın panaroması için en uygun kuledir.

san-gimignano001

Piazza  della Cisterna yani Sarnıç meydanına gelebilmek için dar sokaklardan geçmeniz, geçerken de asırlık evlerin büyüsünde kendinizi kaybetmeniz gerekecek. Evlerin demir kapıları ve o kapıların demir soğuğunu kesen etrafını güzelleştirdikleri çeşitli çiçekleri göreceksiniz. Meydanın tam ortasında 1237 yılından kalma taş bir kuyu bulunmakta. Turistlerin en gözde fotoğraf mekanı olan bu kuyunun etrafında ise bir çok kafe bulabilirsiniz.

SanGimignano1

“Mussolini ile Çay” filmini seyredenler için bu meydan çok tanıdık gelebilir. Meydanda dikkatinizi çekecek olan uzun kuyruğun nedeni 2006 dan 2009 yılına kadar her yıl  festivallerde dondurma şampiyonu olmayı başarmış Galieteria Dondurmacısıdır. Fotoğrafa dikkat ederseniz, ellerinde şemsiyeler ile sıraya girmiş insanlar var. İşte onların tamamı dondurma kuyruğunda. Meşhur Roma dondurması diyorlar ya Roma' daki dondurmalardan daha lezzetli fakat bir Kireçburnu Fırını dondurması olamaz. Onu da belirtmek isterim.

Bunun dışından meydandan dar sokaklara daldığınızda minicik bir pencereden kocaman lezzetli pizzaların satışını yapan şahane bir pizzacı var. İtalya’nın her yeri pizza ama burada yediğim sebzeli pizzayı gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Pizzacının adını unuttuğum doğrudur ama inanın o daracık sokakta bir tane pizzacı var. Bizim gibi yer gök seyyar satıcı, dönerciler ve kafelerle dolu değil.

İtalya’nın en güzel manzaralarından birini seyretmek istiyorsanız 54 metre yüksekliğinde olan Torre Grossa’ya çıkabilirsiniz. Dar sokakları aşıp, evlerin arasından Toskana vadisinin huzurunu içine çekmeniz de mümkün. Kasabada küçük büyük birçok kafe ve restoran bulunuyor.

1-san-gimignano-tuscany-italy-carl-amoth

Şimdi bu asırlık kasabada, Toskana vadisi topraklarında üzüm bağları varken şarap yok mu derseniz, işte cevabı. Elbette şahane şarapları var. En ünlü şarabı Vernaccia. Meraklıları için beyaz olanı önerilir. Tatma şansınız var. Chianti Şaraplarından da bol miktarda temin edebileceğiniz dükkanlar var. Seramik boyama el sanatları ile dolu hediyelik eşya dükkanları. sanat galerilerine de rastlamanız mümkün.

San Gimignano daracık sokaklı, kulelerle dolu  masal kasabasıdır. Kendinizi başka bir yüzyılın içerisinde o anı yaşıyormuş gibi hissedeceğiniz şahane bir kasabadır.

2461845016_c2a2f27739_o

Yolunuz bir gün bu masal kasabasına düşerse belki beni de anarsınız. Hayat paylaştıkça anlamlı…

 

 
Toplam blog
: 158
: 253
Kayıt tarihi
: 22.08.15
 
 

Karşı kıyıdan kendi topraklarına geri dönmüş bir ailenin İstanbul'daki bolca edebiyat kokan evinde ..