Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sanal dolandırıcılık çok kolay önlenir: e-Bilgilendirme

Sanal dolandırıcılık çok kolay önlenir: e-Bilgilendirme
 

Son birkaç gündür sanal dolandırıcıların bankaları nasıl dolandırdıkları haberleri var gazetelerde ve televizyonlarda (1). Kredi kartlarından para çekmişler, banka hesaplarını boşaltmışlar. Uluslararası düzeyde işbirlikleri yapmışlar.

Geçen yıl yazdığım bir yazıdan alıntı yapacağım. 2 Mart 2007 tarihli “e - devlet yazıları 3: e – bilgilendirme” başlıklı yazıda önerilerde bulunmuştum. Bunlardan birkaçını yeniden anımsatıyorum:

“2- Sizin üzerinize kayıtlı bir taşınmaz satıldığında tapu işlemi başladığında cep telefonunuza bir mesaj gelecek. Bir dolandırıcılık varsa hemen haberiniz olacak ve engel olacaksınız.

3- Kredi kartınızdan harcama yapılır yapılmaz e-posta adresinize e-posta gelecek ve belli bir limitin üzerindeki harcamalar cep telefonunuza mesaj olarak gelecek. Kartınızın kaybettiğinizi veya çaldırdığınız farketmemiş olsanız bile böylece çalıntı kartla yapılan ilk alışverişte haberiniz olacak.

4- Banka hesaplarınızda belli limitin üzerindeki hareketler cep telefonunuza mesaj olarak gelecek.

6- Pasaport kullanımları cep telefonuna mesaj olarak aktarılacak, böylece sahte pasaport kullanımı pasaportun gerçek sahibine haber verilmiş olacak.”

Geçen hafta kardeşim anlattı. Bir beyaz eşya bayisinde alışveriş sonrası kredi kartı POS makinasına takılıp alışveriş tutarı girilince hemen cep telefonu çalmış, telefondaki kayıt sesi alışverişi onaylayıp onaylamadığı sormuş. Onaylayınca kredi kartından para çekilmiş. Önerilerimin 3. maddesinde anlattığım bu durumdu. Bankanın uygulaması övgüye değer, çünkü o kredi kartı çalınmış olsa ve sahibi bunu bilmese numarasından ilk alışveriş yaptıklarında veya Internet’te ilk kullandıklarında gelen telefon mesajıyla öğrenecek ve bankaya haber verecek. Dolandırıcılar da amaçlarına ulaşamayacak.

1- Her kredi kartı ve banka hesabı bir cep telefonuyla ilişkilendirilmelidir.

2. Kredi kartındaki veya banka hesabındaki belli bir tutarın üzerindeki hareketler için telefondan onay istenmelidir.

3. Bu limiti bilen dolandırıcıların küçük tutarlarla hesabı veya kartı boşaltma girişimlerine engel olmak için küçük çekimlerin toplamı belli bir tutara ulaşınca cep telefonuna haber verilmelidir.

4. Onaylanacak veya haber verilecek tutarlar hesap veya kart sahibiyle banka arasında bir sözleşmeyle belirlenmelidir.

5. Hesaba bağlı telefonun değiştirilmesi için mutlaka bankaya gidilmelidir.

Kredi kartındaki ve banka hesabındaki hareketlerden sahibi haberli olduğunda o hesapları boşaltmak o kadar kolay olmaz.

(1) İlkokul mezunu Türk hackerlar (Milliyet, 25-8-2008): http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=turkiye&ArticleID=982510

(2) e - devlet yazıları 3: e – bilgilendirme (22-3-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=31964

Ankara, 25 Ağustos 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..