Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '16

 
Kategori
Bilim
 

Sanal Gerçeklik Gözlüğüyle Beyin Ameliyatı gerçekleştirildi

Sanal Gerçeklik Gözlüğüyle Beyin Ameliyatı gerçekleştirildi
 

google


Bir haber:

“Fransa’daki Angers hastanesinde çalışan beyin cerrahı Philippe Menei, sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde hasta için yaratılan sanal ortamdan yararlanarak, hastanın beyin fonksiyonlarıyla ilişkili belli başlı alanları ve bağlantıları saptayabildiklerini belirtiyor. İnsan beyni hissiz olduğu için hastanın uyanık ve kendinde olduğu bu tip beyin ameliyatları on yıldan fazladır yapılmakta.

Fakat sanal gerçeklik gözlüğünü ameliyat esnasında kullanarak hastanın gördükleri ve duyduklarıyla beyindeki görme, hareket veya konuşma merkezlerini, şimdiye kadar olmadığı kadar kolay kontrol edebilen Menei’nin bu yöntemi, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.

Bahsi geçen beyin ameliyatında, hastanın beyninde görmeyle ilgili olan bölümdeki agresif bir tümörü alan doktorlar, hastanın takmakta olduğu sanal gerçeklik gözlüğüne gönderilen görüntülere verilen tepkilerden yararlanarak, görme merkezini etkilemeden ameliyatı tamamlamış.”

http://onedio.com/haber/sanal-gerceklik-gozluguyle-beyin-ameliyati-gerceklestirildi-678707

Biz, en başından beridir bunu anlatmaya çabalıyoruz:

Sanal gerçeklik bir bilimdir. Sanat veya oyun da olabilir ama ciddi oyun olabilir, sanatın bilimi olarak estetiko-politik yoruma girerek sanat olabilir.

Bunun benzerini, İsrail’de bir hastaya piyano çaldırarak beyin ameliyatı yaparak gerçekleştirmişlerdi. Eh, ameliyat salonuna piyano sokmak yerine, kafaseti sokmak daha kolay sonuçta.

Devamında:

Bunun illa ki ameliyat masasında yapılması gerekmiyor. Canlı koşullarda, beynin haritalanması yeniden yapılmalı, diye düşünüyoruz. Brodman haritasında yeni değişmeler olabilir böylelikle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Brodmann_area

Bir de, bu işin piri olması gereken Futurism grubunun yediği herzeye bakalım:

Dertleri şu imiş:

“Scientists are trying to create ethical artificial intelligence.”

http://futurism.com/scientists-using-stories-teach-human-values-computers/

Yani:

Ahlaki yapay zeka yaratacaklarmış.

Behey insan-altı’lar, etik politikacı insan zekası yokluğunu neden sorgulamıyorsunuz?

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..