Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '20

 
Kategori
Psikoloji
 

Sanal Gerçeklik Terapisi

Sanal gerçekliğin ortaya çıktığı ilk günlerden beri psikologlar, bu teknolojinin bilişsel-davranışçı davranışçı terapide kullanılan maruz bırakma tekniği için kullanılabileceğini fark etmişlerdir.  
 
Maruz bırakma, insanların korkutucu veya kaygı verici buldukları durumlar karşısında gösterdikleri kaçma-kaçınma davranışlarını hedefler. Maruz bırakmanın amacı, kişinin korktuğu şeylerle güvenli ve kontrollü ortamlarda aktif olarak yüzleşerek endişe ve korkusunun zaman içerisinde azalacağını öğrenmesini sağlamak ve kaçınma davranışını ortadan kaldırmaktır. 
 
Bununla birlikte, bir terapi seansında kişinin korktuğu şeyle gerçek olarak yüzleşmesini sağlamak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Örneğin, örümcek fobisi olan bir danışanı terapi odasında gerçek bir örümcekle yüzleştirmemiz mümkün olamıyor. Ya da uçma fobisi olan bir danışanla birlikte gerçekten uçağa binip uçuş esnasında ona yardımcı olamıyoruz.
 
İşte bu noktada sanal gerçeklik teknolojisinin önemi ortaya çıkıyor. Sanal gerçeklik terapisinde danışanlar psikolog eşliğinde kendilerine korku veren ortam ya da nesneyle yüzleşerek korkularını aşmayı öğrenebiliyorlar. 
 
Sanal gerçekliğin psikoterapilerde kullanımının etkili olduğu bir çok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Psikoterapilerde şu sorunlar için sanal gerçekliği kullanmaktayız:
 
Uçuş fobisi
Yükseklik korkusu
Kapalı alan korkusu
Asansör fobisi
Örümcek fobisi
Böcek fobisi
İğne-enjeksiyon fobisi
Araba kullanma korkusu
Sosyal fobi
Sınav kaygısı
Topluluk önünde konuşma korkusu
 
Kaynak: http://psikologcumhuravcil.com
 
Toplam blog
: 2
: 88
Kayıt tarihi
: 11.02.20
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. 1999 yılında Bursa Erkek Lisesi'nden, 2004 yılında ise Ankara Üni. P..