Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sanat, aşk ile yapılır

Sanat, aşk ile yapılır
 

Sanat insanın en yüce görevidir çünkü dünyayı anlamaya ve anlatmaya çalışan düşünce temrinidir, demiş Rodin… Sanatı bir kadına benzetir isek, diyebiliriz ki, bu güzel kadın bizim “ eser” adını verdiğimiz çeşit çeşit çocuklarını sancılı bir doğumla getirir dünyaya.  İzleyenlerini bir tablo ile, bir beste ile, bir heykel veya dans gösterisi ile, bir şiir, bir şarkı ile heyecanlandıran bir sunum, bir eser, önceliği maalesef daha farklı alanlarda olan toplumlarda gelişebilmek ve hatta ortaya çıkabilmek için tarihin her döneminde hâmilere yani koruyuculara ihtiyaç duymuştur. Sanatı maddi olanaklarının verdiği güç ile kanatları altına alan bu hâmiler, sanat üretenlere rahat nefes aldırırlarken, içinde yeşerdikleri topluma da katkı sunmuş olurlar.

Neta Art, kapılarını sanata açtı

İşte, İstanbul 1 Ekim Cumartesi günü sanata duydukları ilgiyi somut desteğe dönüştüren Kölemenoğlu ailesinin davetinde böylesi bir hâmiliğe şahitlik etti: Uzun yıllardan bu yana tekstil sektöründe yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da adını duyurmuş olan Neta Nakış ve Makine San. Tic. Ltd. şti kurucularından Yekta Kölemenoğlu ve ailesi, sanata duydukları aşkın bir göstergesi olarak, şirketler topluluğunun içerisinde oluşturdukları ve tamamiyle güzel sanatlara odaklanmış bulunan Neta Art Güzel Sanatlar’ın açılışını gerçekleştirdi. Merkezin kuruluşu aşamasına malzeme tedariğinden işçiliğe kadar her safhada şevk ile destek olan Yekta Kölemenoğlu ve eşi Emine Kölemenoğlu, Kölemoğlu ailesinin diğer üyeleri ile birlikte düzenledikleri bu davet ile kapılarını sanata, sanatçılara ve sanatseverlere açtılar.

Aşkın göstergesidir emek

Eşi Emine hanım ile birlikte Türk Sanat musikisine derin bir aşk ile bağlanmış olan Yekta Kölemenoğlu, uzun yıllardan bu yana korist ve sazende olarak çeşitli korolarda görev aldı. Ancak koroların çoğunlukla maddi sıkıntılar içerisinde ve özellikle de çalışma mekânı kıtlığında olmaları, eşini ve kendisini nihayetinde Neta Art’ın kuruluşuna yöneltti. Kölemenoğlu çiftinin, merkezin kuruluş aşamasındaki tüm hazırlıklarda – öyle ki, yer döşemelerinden, badana ve boyaya ve hatta temizliğe kadar- imzası var. Bu, onlardaki sanat aşkının dışavurumundan başka bir şey değil. Belli ki, onlar bu aşkın coşkusu ile merkezlerinin kuruluşundaki her anın keyfini çıkarmışlar; kuruluş süreci ile ilgili olarak hazırladıkları ve misafirlerine izlettirdikleri videoda bunu açıkça görmek mümkün. E, ne de olsa aşk emek ister. Aşk ile yapılan hiçbir iş de insanı yormaz.

“Karanlığa kibrit çakan birileri her zaman çıkar”

Kadıköy’de, Tepe Naitilus’un hemen karşısında bulunan ve koro çalışmaları, resim atölyeleri, dans ve birçok türde gösteri ve sunum için uygun yer arayışında olanların yeni adresi olacak olan Neta Art Güzel Sanatlar işte bu saik ve dürtüler ile ve seçkin bir davetli topluluğunun katılımı altında gerçekleştirdi açılışını.

Çatısı altında halihazırda FA Mİ Musiki ve Sanat Derneği haftanın belirli günlerinde Türk Sanat Müziği çalışmalarını yürüttüğü Neta Art Güzel Sanatlar’ın sanat yönetmeni İkrami Özturan, sanat merkezlerinin açılış töreninde yaptığı selamlama konuşmasında sanatın desteğe ihtiyaç duyduğunu zira bir gereklilik olarak görülmediğini ifade ederek, “sanatta birçok sorunumuz var” dedi. Konuşmasında, zamanımızda popülist kültürün yaygın hale getirildiği eleştirisinde de bulunan Özturan, “Türkiye’de sanat bitti” şeklindeki korkulara rağmen, karanlığa kibrit çakan birilerinin her zaman çıktığı hatırlatmasında bulunarak, Neta Art’ın da bu şekilde doğduğuna işaret etti ve tüm katkılarından dolayı Kölemenoğlu ailesine teşekkürlerini sundu.

“Sanat dünyasına ufacık da olsa bir katkı”

Özturan’ın ardından sahneye davet edilen A. Yekta Kölemenoğlu ise yaptığı konuşmada, “ sanat dünyasına ufacık da olsa bir katkı” sunmuş olmalarından duydukları memnuniyeti ifade ederek, kuruluş sürecinde kendisine destek verenlere teşekkür etti. Sözlerine Neta Art hakkında bilgiler aktararak devam eden Kölemenoğlu, merkezlerinin resim kursu, koro çalışmaları, enstrüman dersleri, seminerler, ürün tanıtımları, kitap imza &söyleşi şeklindeki faaliyetler için uygun bir mekân olarak düzenlendiğini kaydederek; sanatsal faaliyet içerisinde bulunup yer arayışında olan kurum ve bireylerin maddi olanakları göz önünde bulundurularak bir fiyatlandırmaya tabii tutulacaklarını belirtti ve bir kazanç hedefleyerek yola çıkmadıklarına vurgu yaptı.

Açılışın anı hediyeleri takdim edildi

Yapılan konuşmaların ardından ise merkezin kurulmasında manevi destek sunmuş olanlara, günün anısına olmak üzere Neta Art kurucuları Yekta ve Emine Kölemenoğlu çifti tarafından hediyeleri takdim edildi. Bu bağlamda sahneye davet edilenler şu isimlerden oluştu:  Tümgeneral R. Sevinç Şaşmaz (Harp Akademileri Komutanı), Erşan Besler (emekli albay), Fikret Esat Karakaya ( TRT mensubu, organolog, müzik tarihçisi, eğitmen), Şebnem Derviş (Gazeteci), Tuğgeneral Sırrı Yılmaz (Harp Akademileri Kurmay Başkanı), Tuğgeneral Osman Gazi Kandemir (yazar),  Fatoş Koçarslan (Bestekâr, söz yazarı, şair, sunucu, koro şefi ve FAMİ Musiki ve Sanat Derneği Yön. Kurulu Başkan Yardımcısı), Emekli kurmay albay Rüstem Ersöz ( Ressam, FAMİ Musiki ve Sanat Derneği Yön. Kurulu üyesi), Ali İzzet Eken ( İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi), Mehmet Kına (kuratör), Arzu Başlantı (gazeteci), av. Haşim Bayırbaş ( FAMİ Musiki ve Sanat Derneği Denetim Kurulu Üyesi).

Turco Alaturca Trio sahne aldı

Neta Art’ın açılış kokteylinde Turco Alaturca Trio’nun akordeon, gitar ve kemanından yükselen dünya müzikleri ezgileri eşliğinde sohbet etme olanağı bulan davetliler, sanat dünyasının yeni bir mekân kazanmış olmasının heyecanı ile hep birlikte gökyüzüne Neta Art’ın bayrağını çekerlerken, bu anı fotoğraf kareleri ile de ölümsüzleştirdiler.

“Sanat ne kadar uzun tanrım, hayat ne kadar kısa” der Goethe… Bâki sesler bırakabilmek için şu fâni âlemde, Neta Art gibi mekânların çoğalması dileğiyle; bol sanatlı, aydınlık günlere!

Haber: Arzu Başlantı

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..