Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '14

 
Kategori
Müzik
 

Sanat, sanat için midir, yoksa sanat, toplum için midir?

Sanat, sanat için midir, yoksa sanat, toplum için midir?
 

Bugün okul yıllarımıza geri dönelim biraz isterseniz. Lise yıllarımıza. Edebiyat öğretmenlerimizin tertiplediği Sanat sanat için midir , yoksa Sanat Toplum için midir konulu münazaraları anımsayın bir an.

Hepimiz günlerce hazırlanır ve münazara günü fikrimizi savunmak için büyük mücadele

İşte bugünkü yazı konum da bu olay.

Şimdi yazı konuma bakacaksınız bir de yazıya eklediğim resme. Ne alaka diyeceksiniz belki. Resimde bir genç hanım, zenci bir çocuğa keman öğretmeye çalışıyor.
Öncelikle size resmi açıklamakla başlayayım. A.B.D Florida'da yaşayan Keman sanatçımız Dr. Burcu Göker Autism Pensacola Vakfı ve Pensacola Senfoni Orkestrasının ortaklaşa düzenlediği bir aktivite kapsamında Otistik çocuklara müziği anlatmak, enstrumanları tanıtmak amaçlı bir projede görev aldı. Pensacola Senfoni üyesi olan sanatçı bu görev için seçildi ve iki gün süre ile Otistik çocuklara ait okullarda bu onurlu görevi severek icra ediyor.
Bu olayı ilk duyduğumda aklıama bir sürü şey geldi. Bunları sizlerle paylaşmak istedim bu yazımda.Burcu Göker'in uzun yıllardır Klasik müziği hiç tanımayan kişilere kemanını ve müziğini tanıtmak amaçlı yaptığı çalışmalar geldi aklıma.Paris'teki Konservatuar eğitimi yıllarında Hastanelerde, çocuk yuvalarında ve yaşlılar yurtlarında verdiği bir çok konseri anımsadım birden. Burcu o konserlerde büyük bir zevkle bir çok yaşlı, hasta ve kimsesiz çocuğa kemanı ve müziği ile ulaşmıştı.
 

Daha sonra ki yıllarda Amerika'da Üniversite yıllarında keman pedagojisi üzerien yaptığı ek öğretim ile bu çabasını daha bilimsel şekle sokmuştu.

Burcu Göker piyanisti Eric Jenkins ile ülkesine gelip konserler vermeye başladığında klasik müziği sevdirmek amacı ile konserlerinin repertuarında ülkesinin ezgilerine bol bol yer vermiş ve bu hareketi ile daha önce Klasik müzik hiç dinlememiş kişilerde bile bu müziğe karşı büyük bir sempati uyandırmıştı.Burcu Göker'in harika müzikalitesi Klasik müziği çok iyi bilen dinleyiciler tarafından büyük beğeni alırken ilk defa bu müziği dinleyen kişiler ve çocuklar da da büyük bir zevk ve alışkanlık yaratmaya başlamıştı.

Aslında Burcu Göker bu hareketi ile bir iktisat kaidesini gerçekleştiriyordu. Bir mal veya hizmete talebin az olduğu ülkede bu talebi arttırmak için yapılacak en doğru hareket talep edecek kitleyi artırmaktır. Burcu Göker de daha önce Klasik müziği hiç dinlememiş çocuk ve kişilere bu müziği tanıtıp, dinleterek dinleyici kitesininin artmasına sebep oluyordu.

Burcu Göker'in Pensecola Senfoni Orkestrasının bir hayır işi olarak Otistik çocuklara ait Okullarda müzik ve kemanı tanıtmak üzere görev alması benim aklıma onun geçmişte Müzik adına yaptığı bütün bu aktiviteleri getirdi.

Bütün bu çabalar bende Sanat Toplum için midir yoksa Sanat sanat için midir düşüncesini tekrar canlandırdı.

Ben Sanatın Toplum için olduğuna inanıyorum. Anladığım kadarı ile Burcu da Sanat Toplum içindir diye düşünüyor.Zaten bütün gerçekleştirdiği çalışmalar bunu gösteriyor.

Toplum için çalan Müziği ile geniş kitlelere ulaşmayı amaç edinen ve Enstrumanını tanıtmada ki çalışmaları sebebiyle Burcu Göker'e başarılar başarılar

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..