Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sanat Dolu Tahta Bavullarımız Sınır Ötesi Sanat Galerilerinde Açılıyor.

Sanat Dolu Tahta Bavullarımız Sınır Ötesi Sanat Galerilerinde Açılıyor.
 

Bavulum sanat dolu


Almanya'ya Göçün Ellinci Yılında Sanat Şöleni 

Elli yılönce : "Aldım Bavulu Elime Çıktım Gurbetin Yoluna" 

Elli Yıl Sonra "Bavullar Sanat Dolu" 

Sanat Dolu "Tahta bavullar" 30 Temmuz 2011'de Bavulhanelerde değil; sınır ötesi sanat galerilerinde açılıyor. 

İçlerinde dönemin defne yaprağı, tütün kokulu gelinlik çeyizler yok. ceviz, pestil, sucuk, kuru üzüm, nohut ya da eski tabirle bütünlemeli talebelerin ders kitapları da yok. Açılacak "Tahta Bavullar" sanat dolu

Sanat eleştirmeni İbrahim Karaoğlu ve heykeltraş Filinta Önal'ın küratörlüğünde çoğu yarım asırlık sanat geçmişine sahip beşi ressam, biri heykeltraş olmak üzere altı sanatçının çalışmalarının yer aldığı "Bavulum Dolu Sanat" sergisi Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Goslar kentindeki Goslar Müzesi'nde 30 Temmuz 2011 Cumartesi günü kalabalık bir izleyicinin katılımı ile açılacak. 

Kalabalık diyorum çünkü; Goslar bir turizim kenti yaz aylarında gece yediyüz kırk bin olan nüfusu, gündüz bir milyon beşyüz bini geçtiği bilinmektedir. Açılışta halen Almanya'da yaşayan ünlü ve daha çok ironik düzeyde oyun sergileyen kabare sanatçısı Şinasi Dikmen'in de bir tiyatro gösterisi sunacağı sergiye, ressam Cuma Ocaklı, Habip Aydoğdu, Mehmet Alagöz, (Uzun yıllar Almanya'da yaşadı) Ekrem Kahraman, Reyhan Abacıoğlu ve aynı zamanda bu serginin küratörlüğünü de İbrahim Karaoğlu ile birlikte üstlenen Filinta Önal; kendi sanat anlayışlarını da simgeleyen sanat dolu bavulları ve dünyaca bilinen sanat diliyle oluşturdukları büyük boy yapıtlarıyla katılacaklar. 

Uzun soluklu sanat yaşamlarında oksijenleri "Sanat" olan, sanat nüvelerini İstanbul Ortaköy Öğretmen Okulu Resim Semineri'nden alan, sanat adına ne etkinlik varsa o etkinliğin içinde kendilerini bulan ya da kendilerini o etkinliğe davet eden birilerini kıramadıkları için onlarsız düşünülemeyen sanat etkinliklerinin olmazsa olmazları ; Cuma Ocaklı, Habip Aydoğdu ve Mehmet Alagöz ile Ekrem Kahraman, Reyhan Abacıoğlu ve Filinta Önal'ı candan kutluyorum. Bu sanat göçü yıllar önce de olmuştu. 

Bu ilk olmadığı gibi son da olmayacak 

 

Sergiyle eş zamanlı olarak yayımlanan “Bavulum Dolu Sanatla” adlı kitabı hazırlayan İbrahim Karaoğlu sunum yazısında “50 yıl önce ellerinde tahta bavullarıyla, buharlı bir kara trenle İstanbul’daki Sirkeci Tren Garı’ndan davul ve zurnayla yolcu etmiştik vatandaşlarımızı. 50 saatlik bir yolculuk sonrasında Köln Deutz Tren İstasyonu’nda bandoyla karşılanmıştı göçmenlerimiz. Böyle başladı Almanya’da Türk göçmenlerin tarihi. Başlangıçta misafirdi onlar, sonra ‘gurbetçi’ ve ‘Almancı’ diye tanıtıldılar, şimdi ise Almanya Türkleri olarak biliniyorlar.
1961 ve sonrasında iş bulmak için gittikleri Almanya’da, günümüze dek sayıları giderek artan Türkler, şu anda 3. nesile ulaştılar. Kendilerini geliştirip,
yeni bir kültürel ortamda yeniden gerçekleştirerek ekonomi ve kültür alanında etkinlik kazanmaya başladılar.”
Karaoğlu, “Bavulum Dolu Sanatla”nın bir sanat buluşması olduğuna dikkat çekiyor. 

 

 

Umarız ki; sanat eleştirmeni ve küratör İbrahim Karaoğlu'nun " Sanat, insanlar arasındaki dostluğu güzelliklerle örer" veciz sözü bu "Sanat Şöleni"nde sloganlaşır. 

Önemli not: Sevgili dostum Habip Aydoğdu'nun "Buluntular" adlı sergisinde "Tahta Bavul"un yer almaması zaten şaşırtıcı gelmişti bana. 

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..