Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '16

 
Kategori
Güncel
 

Sanat Güneşi

Sanat Güneşi
 

zeki müren


Geçtiğimiz Cumartesi yani 24 Eylül 2016 günü  ülkemizin Sanat Güneşi olan Zeki Müren'in ölüm yıl dönümüydü. Şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair olan, aynı zamanda "Sanat Güneşi" ve "Paşa" olarak da anılan Zeki Müren, hepimizin bildiği üzere Klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Kısaca hayatından bahsetmek gerekirse eğer, Bursa'nın Hisar semtinde, Ortapazar Caddesi'ndeki 30 numaralı ahşap evde Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İlkokulu Bursa Osmangazi İlkokulunda okumuş, Ortaokulu ise yine Bursa'da, Tahtakale'deki 2. Ortaokulda tamamlamıştır. Ortaokulu bitirdikten sonrada babasının onayıyla İstanbul Boğaziçi Lisesine yazılmış ve birincilikle bitirmiştir. Akabinde de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine girerek Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun olmuştur. Askerliğini 1957-1958 yıllarında yedek subay olarak Ankara Piyade Okulu, İstanbul Harbiye Temsil Bürosu ve Çankırı'da yapmıştır. Ayrıca hayatı boyunca da hiç evlenmemiştir.

Müzik kariyerine ise Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle başlamıştır. 1949'da Boğaziçi Lisesi'nde okurken sinema yönetmeni ve yazar Arşavir Alyanak'ın babası Agopos Efendi ile bir başka hocası Udi Krikor'dan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdürmüştür. Daha sonra Şerif İçli'den, Refik Fersan'dan, Sadi Işılay'dan, Kadri Şençalar'dan faydalanmıştır. Sonra 1950 yılında henüz üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazanmıştır. 1 Ocak 1951'de, İstanbul Radyosunda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini vermiş ve bu konseri çok beğenilmiştir. Hatta konserden sonra Hamiyet Yüceses stüdyoyu arayarak kendisini tebrik etmiştir. Aynı hafta klarnet sanatçısı Şükrü Tunar Müren'i Yeşilköy'deki kendisine ait plak fabrikasına götürerek yine kendi eseri olan "Muhabbet Kuşu" şarkısını plağa doldurtmuştur.

Zeki Müren, bu başarılı ilk konserden ve plak çalışmasından sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak eserler seslendirmeye devam etmiştir. Sonrasında kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına vermiştir. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde vermiş, Maksim Gazinosu sahnelerinde aralıksız 11 yıl Behiye Aksoy ile dönüşümlü olarak sahne almıştır. Ayrıca 1976'da Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu mekânda sahne alan ilk Türk sanatçı olmuştur. Bunun yanında Zeki Müren, 600'ü aşkın plak ve kaset doldurmuştur. Plağa okuduğu ilk şarkı ise Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. 1955'te de "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazanmıştır. Ve 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir.

Zeki Müren, başarılı yorumculuk ve oyunculuk kariyerlerinin yanı sıra yüksek eğitimini aldığı desen tasarımına da devam etmiştir. Sahne kıyafetlerinin pek çoğunu kendisi tasarlamıştır. Resimle de uğraşan Müren, öğrencilik yıllarından itibaren gerek desenlerini, gerekse resimlerini pek çok ilde sergilemiştir. Ayrıca 1965 yılında 100'e yakın şiirinin yer aldığı Bıldırcın Yağmuru adlı şiir kitabını çıkarmıştır.

Bunlara ek olarak Zeki Müren, kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzak geçrimiştir. Bodrum'daki evinde inzivaya çekilmiş, bu geçirdiği dönemi "kendini dinlemek" olarak tarif etmiştir. Ve 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur. Cenazesi büyük bir halk kalabalığının katıldığı törenle kaldırılmıştır. Mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emir sultan Mezarlığı'ndadır. Tüm mal varlığını ise Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfına bırakmıştır. TEV ve Mehmetçik Vakfı da onun anısına 2002 yılında Bursa'da Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'ni yaptırmıştır..

Bunun yanında ölümünün ardından sanatçının Bodrum'da son yıllarını yaşadığı evi Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol ile Zeki Müren Sanat Müzesi'ne dönüştürülmüş, 8 Haziran 2000 tarihinden sonrada ziyarete açılmıştır. Ve doğum günü olan 6 Aralık tarihi, Onur Akay'ın TRT Müzik ekranlarından yaptığı öneri ile 2012 yılından bu yana Türk Sanat Müziği Günü olarak kutlanmaktadır.

Bende ölümünün yirminci yılında ünlü sanatçı, bestekar ve şair Zeki Müren'i rahmetle anıyorum. 

 
Toplam blog
: 34
: 198
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Bolu'luyum. 24.09.1984 doğumluyum. Özel bir şirkette muhasebe satış memuru olarak çalışıyorum. Ya..