Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sanat'ın Amacı Üzerine Düşünme

Sanat'ın Amacı Üzerine Düşünme
 

Her eylemin bir amacı yahut amaçları olması tabi bir nedendir. Sanat üzerinden değerlendirmemiz ise zaruriyet içermektedir. Sanat tüm alt disiplinleri ile insanları kendine çekmekte ve insanları etkilemektedir.  Bu sebeblerinden dolayıda sanatın amacının  üzerine düşünülmesi zorunluluk teşkil etmektedir.

İlkokul 7. veya 8. sınıftan lisenin sonundan itaberen ara ara tartışılması istenilen bir konu vardı. Bazılarımızın aklına gelmiş olabilir şuan. Neydi o ? Tabiki !  "Sanat birey için midir? " veya  " Sanat toplum için midir ?"  Sadece  2 konu...  Üçüncüsüne de  gerek yok. Ne kadar fikir açıcı ve özgürlükçü bir eğitimimiz var.

Lise yıllarımda sanatın toplumdan ayrılmaz bir bütün oluğunu ve sanatı kullanarakta insanları yönlerdiğine inanmaktaydım, şuanda da inanıyorum. Birey üzerinden düşündüğüm zaman da sanatçı  hayattan bağını  kopardan ve Dünya'nın daha iyi bir mekan olmasına yarar göstermeyen sorumsuz kişilikler olarak bakıyordum.

Günümüzde ise çoğunlukla görüşüme katılmaktayım bazı istisnalar olsa bile. konuya ayrı bakış açısıyla sizlere beyan etmek istiyorum. Sanatı toplum amacı güden bir araç olarak algıladığımı anlamışsınızdır lakin şunu belirtmek isterim estetik değerler gözetmek şartıyla. 3. bakış açım ise " Sanat İslam için midir?" Geçmişten günümüze ecdadımızın yaptığı eserlere baktığım zaman evet diyebilirim.

Her ne kadar bireysel olarak gözükse de saf ve sade olan eserlerimiz insanları islama yönlerdimekte ve islama bağlı olan kişileride islam maneviyatını arttırmaktadadır. İslami bir yöne doğru yönlerdirmesi ise insanlık toplumuna yarar gösterecek en büyük mertebedir. Sanatla uğraşan saygıdeğer sanatçılarımızda sanatlarında islami çerçeveyi ve  milli kurallarımızı gözetmesi gerektiğini düşünmekteyim. Eğer sanatçılar islami  ve milli bir perspektitfen yazarlar ise topluma en büyük yararı sağlayacaklardır ama önceden belirtiğim gibi estetik  değerleri gözetmek amacıyla çünkü estetik yargılar topluma  götüren en kısa yoldur.

Özetlemek gerekirse sanat toplum amacı güden; özelinde ise islam amacı gütmesi gereken topluma yararlı bir araçtır. 

 

 
Toplam blog
: 5
: 180
Kayıt tarihi
: 24.01.18
 
 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ DÜŞÜNMEK HAYATTAKİ EN BÜYÜK YARDIMCISI FELSEFE VE FOTOĞRAFCILIKLA UĞRAŞAN ŞA..