Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '14

 
Kategori
Deneme
 

Sanat sanat içindir; sanat asla halkın sorunlarını anlatmaz

Sanat sanat içindir; sanat asla halkın sorunlarını anlatmaz
 

 

Sanatın amacı konusunda malum “sanat toplum içindir ”ve “sanat sanat içindir” ayrımı var. Ve ben diyorum ki bu ayrım yapıldığı için sanat ilerleyemedi; hacı Dursun oğluna derdini anlatmak için bir türkü söyledi ve türküyü affedersin b…k etti.

İnsanlar acısını, sevincini sanat yoluyla ifade etmeye çalıştılar ama sanat bunun için icat edilmemişti; sanat güzelliğin ortaya çıkarılması ya da yaratılmasıydı, salya sümük ağlayan birinin sanatında ne güzellik olabilirdi ki…

Peki, biz sanat yaparken sorunlarımızı konu etmeyecek miydik? O halde sanat ne işe yarayacaktı? Sanat sorunları anlatmayacaktı ama belki sorunlardan sanat çıkaracaktık. Biz ise toplumun sorunlarını anlatmak için sanatı kullandık; insanlar acılarını anlatmak için türkü söyledi, şiir yazdı. Bunlar olabilirdi ama sanat demeyecektik. Adamın ayağına diken batmış çığırmasına bile sanat dedik.

Sanata yazık oldu… Gerçek sanatçılar da bu yanlışa düştüler. Toplumunun dertleri sorunları bitmez ki; rezil dünya, ağıt yak ağla. Gözyaşları oluk oluk, biz hangi güzelliği anlatacağız. Dertler yürekleri kavurur, gözyaşıyla sulayarak fidan yetiştirebilir misin?

Sanat ayağa düştü… Sorunlardan insan ne gibi bir ilham alabilir ki, katilin şiiri yazılır mı; şerefsiz adi bir adam… Ha bunlar için sanat yapılmaz da bunlardan sanat çıkar, sele gitmiş insanlar için hüzünlü bir tablo örneğin.

Ah ben sanat denilen çöplüklerde sanat arıyorum; ama tabi ki bulamıyorum. Kirayı veremeyen kiracı derdini şiire dökmüş bir de sanat dergisine yollamış; söyle Leonardo da Vinci’ye kiranı ödesin kardeşim!

Sorunları anlatmak için başka şeyler bulun, sanat diyarından çekilin gidin ya, başlayacağım sizin sorunlarınızdan… Yürürken dikkat etmemiş düşmüş, ayağını kırmış, sonra da oturup başından geçenler için roman yazmış ve bu kimse ünlü romancı olmuş, best seller; ananı, dinini…

Sanatı sanat amacı dışında kullananlar şaklabandır. Milyonlarca kişi şiir yazmış, şarkı türkü söylemiş, heykel resim yapmış… Sanatın ve sanatçının ispatı için yüz yıllar geçmesi gerekir; çünkü sanat ölümsüzdür. Yüzyıllar öncesinden aklınızda kim kalmışsa sanatçı onlardır ve de bu kadardır.

Sinema toplumsal olayları anlatıyorsa gazetelere, TV haberlerine ve magazine ne gerek var ki… Ama toplumsal olaylardan sinema yapıtları çıkabilir. Sorunları dertleri anlatan şeyler kocakarı türküsüdür; asla sanat değildir. Sanatın amacı insanlara güzellik sunmaktır, ondan bir fayda beklenmez. Sorunlarımızı dertlerimizi çözmek için sanat kullanılır mı ya! Sanatçı sanki Makro paşa!

Sanatla bu ne idüğü belirsiz saman çuvallarını, sanatçıyla da saman kafalıları ayırın lütfen...

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..