Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '09

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Sanat yerseldir, sonra evrensel olur

Sevgili yazı arkadaşlarım. Sanat üzerine yazdığım yazılarda kendi dünya ve sanat görüşlerimle birlikte, her konuda değer verdiğim yurdumuz sanatçılarının görüşlerini de harmanlayarak sizlere ulaşmaya çalışmaktayım.

Sanat yerseldir, sonra evrensel olur.

Bir insan, doğduğu günden beri, göbeğini kesen ebeden, memesini emdiği anasından başlayarak, gördüğü, işittiği, elinin dokunduğu, uzandığı her şeyden bir şeyler alacak, bir şeyler öğrenecektir. Ve, hiç kuşkusuz, sanat eğitimini kendinden önce gelmiş kuşakların bıraktıkları sanat yapıtlarından alacaktır. Türkiye de doğan bir kişi ise, evinde, okulunda, köyünde, kentinde gördüğü sanat ürünleriyle beslenecektir. Camilere, saraylara, çinilere, yazılara, halı ve tezhiplere baktıkça onlara hayranlık duyacaktır. Bu, ilk sanat alışverişidir insan yavrusu için. Bu yavru zaman ilerledikçe, onlarla iyice içli dışlı oldukça ve ilerde uğraşlarına yeni çeşniler katmak isterken mutlaka bu ilk etkinin izlerinden, izlenimlerinden yararlanacaktır.

Bundan kurtuluş yoktur. Çünkü benliğini bunlarla yoğurmuş, bunlarla oluşturmuştur. Ama bütün bu güzelliklere gözlerini kapayacak, bunları görmezlikten gelecek ve mutlaka putlaştırdığı Batı’ya tapacaksa, o başka. Bunun içindir ki, Türk resmi, Alplerin ötesinden değil Anadolu’nun bağrından doğacaktır.

Evet sanat yerseldir. İçindeki sorunlardan kurtulamayan insan, çevresindeki etkilerden kurtulamaz. Onun için, insanın yaşadığı çevreyi iyiden iyiye incelemesi, sevmesi ve kendini ona uydurması şarttır, diye düşünürüm. Hele bir sanatçı için, başka türlüsü olmaz da.

Bizim topraklarımızda, insanlarımız bin yıldır çok hor görülmüş, hoyratça sürülmüşüz. Hiçbir devirde sürekli bir yaşama sevinci, çalışma güvenliği tatmamışız. Bu kadar senedir yüreğimi ağzıma getiren sanat eserlerinden hangisini bir parça kurcalasam, altından bir kilim, yazma, yahut bir köy türküsü, bilemedin bir eski Türk çinisi çıkar. Milliyetin kafalarda kolayca anlayamayacağı bir kavram varsa o da resimdir, sanattır.

 
Toplam blog
: 11
: 1209
Kayıt tarihi
: 01.03.09
 
 

1947 Manisa doğumlu halen Eskişehir de yaşamını sürdüren emekli resim-iş ve sanat tarihi öğretmeniyi..