Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sanatçı hastalığı

Sanatçı hastalığı
 

Bir konu hakkında karar vermeniz gerekiyor. "Böyle yaparsam, acaba bunun sonucu ne olur ?" sorusunun yanıtını en iyi biçimde verebilmek için beyin ön bölgesi, diğer beyin bölgeleriyle bilgi alış-verişine girer. Önce tüm geçmişini-deneyimlerini araştırır. Bunları mantık ve duygu süzgecinden geçirir. Sonuda beyin ön bölgesi karar verir ve uygular.

Bir olaya konsantre olma-dikkatin verilmesi ve sürdürülmesi, sabır, hatalardan ders çıkarma, sorumluluk, analitik düşünme, yargılama, sağduyu, empati kurma, dürtü-kontrol, duyguları anlama ve ifade etme beyin ön bölgesinin çalışmasıyla sağlanır. Beyin ön bölgesi duyarlılık derecelerine göre kişilik yapısı belirlenir. Duyarlılık derecelerini grinin tonlarına benzetebiliriz. Kimi insanlar çabuk sinirlenir ve tepki gösterir. Onların dürtü-kontrol tonlarında gri oranının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Sorumsuz, hatalardan ders çıkartamayan, sürekli aynı hataları yineleyen, sorumsuz, aceleci, telaşlı, sabırsız, ani karar veren, çabuk sinirlenen, bu özelliklerinden dolayı zaman zaman suçluluk duygusu yaşayan insanlarda beyin ön bölge duyarlılığının normal sınırları aştığı söylenebilir.

Beyin ön bölge duyarlılığı sonucu bu gibi kişilik özellikleri ortaya çıkarken, beraberinde beslenme alışkanlıkları, duygu, düşünce ve davranış biçimleri de buna göre şekillenir. Bu durumun farkında olan beyin kişiden duyarlılığını azaltıcı hareket ve davranışlar ister. Çayda bulunan tein, kahvede kafein, kolalı içeceklerdeki X maddesi ve şeker, sigarada nikotin, beyin duyarlılıklarını kullanıldıği süre içinde azaltır ve bunun sonucu kişi bu maddeleri fazlasıyla tüketir. Vücutta bulunan en önemli uyarıcı adrenalindir. İşte bu nedenle macera ve tehlikeli spor tutkunlarına adrenalin bağımlısı denir. Heyecan ile salınan adrenalin, duyarlı beyin bölgesini uyararak iyilik hali sağlar. Ayrıca son yapılan bilimsel çalışmalar, beyin ön bölgesinin vücumuzu çalıştıran sistamlerin kontrol yeri olduğunu belirtmektedir. Beyin ön bölge duyarlılığı geçici olarak düzelen insanlarda örnegin; beden ağrıları da azalır. Çay, kahve içtikten sonra hissedilen rahatlama nedeni budur. Dikkat eksikliği olan çocukların sadece bilgisayar oyunlarına saatlerce dikkatlerini vermelerinin nedeni de oyun heyacanı ile salgılanan adrenalindir.

Sanatçıların "farklı" olmalarının en önemli nedeni beyin ön bölge özellikleridir. Hayal dünyalarının geniş olması, beyin dalgalarını ölçümü ile çıkartılan beyin haritasında ( QEEG) yavaş beyin dalgaları fazlalığıyla gözlenir. Bu artış Fz-Cz hattı arasında ise yaratıcı özellikleri sağlar. Ancak beynin diğer bölgelerinde yeralması duyarlılığın bir işaretidir. Yaratıcı özellikleri heyecan ile salgılanan adrenalinde gizlidir. Sadece heyecan duydukları işlerine karşı sorumluluk hissederler. Rahatlık, sürekli keyif halinde olma ile yaratıcılık özellikleri artar. Stres beyin ön bölgesinin düşmanıdır. Bu durumda duyarlıklık artar.

Sanatçılara prototip olarak 2 örnek verilebilir. Leonardo Da Vinci ve John Lennon.

Da Vinci, homoseksüeldir. Bu nedenle hapis yatmıştır. Erkek homoseksüellerin beyin ön bölgelerindeki cinsellik bölgelerinde ufalma saptanmıştır. Da Vinci, erkek ve zengin olan hayranları tarafından hep korunup kollanmıştır. Yaratıcılığı için özel olanaklar sağlanmıştır. Biyografilerinde beyin ön bölge duyarlılığı ile pek çok bilgi bulunabilir.

John Lennon, muhteşem beste ve sözlerin sahibi, barış elçisi, nirvananın yer yüzü temsilcisi ama esrar ve kokain bağımlısı, aşk ile her sorunu çözen, olanaksız dünyaların kurucusu.

Beyin ön bölge duyarlılığı eğer yaratıcılık ile birleştirilirse ortaya mükemmel eserler çıkıyor. Sanatçıların beyin duyarlılığı sonucu gelişen olumsuz düşünce ve hareketleri, yaratıcılık kaynağına dokunulmadan diğer duyarlı bölgeleri, spesifik olarak düzeltilebilir. Son yıllarda, batıda kullanımı oldukça yaygınlaşan nöroterapi yöntemi, beyin ön bölge duyarlılıklarının düzeltilmesinde belirgin fayda sağlıyor.

Ayrıntılı bilgi için: www.beyindoktoru.com

Dr Güçlü ILDIZ

Nöroloji Uzmanı

 
Toplam blog
: 21
: 1271
Kayıt tarihi
: 25.06.07
 
 

Nöroloji uzmanıyım. Tedavilerin hastalık belirtilerine göre değil kişiye özel olması gerektiğini ..