Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '18

 
Kategori
Güncel
 

Sanatçı Kimdir

Hâlâ yazılıp çiziliyor madem, konu henüz kapanmamışken ben de yazayım şuraya bir şeyler. Aslında sosyal medyadaki fotoğrafların altına yapılan yorumları okuduktan sonra içimden geldi desem daha doğru. Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’ i bilen bilir, sanat adına yaptıkları ortadadır. Bu olaydan yola çıkarak genel anlamda sanatçı kimdir? Kime denir? Nasıl olmalıdır? ondan bahsetmek istiyorum. Bir ünlünün sanatçıları desteklediği paylaşımına yapılan yorumda diyor ki “Cumhurbaşkanına kimse hakaret edemez, sanatçı dediğin fikrini söylemez(!) çoğunluk seçtiyse ‘azınlık’ saygı duyacak!”

Ne hoş değimli ‘çoğunluk biziz saygıyı siz duyacaksınız’ düşüncesi! Elbette kimse kimseye hakaret edemez, etmemeli ama eleştiri başka bir şeydir. Herkes herkesi sevmek zorunda değil ama saygı duymak zorundadır. Şimdi soruyorum o zaman, ‘kadın mıdır kız mıdır bilemem’ ‘ananı da al git’ gibi cümleler, söylemler kendi içinde saygı barındırıyor mu? Seçilmiş olduğundan insanları aşağılamaya, hakaret etmeye hakkı var mı? Peki seçmeyen azınlık “vatan haini” diye yaftalanır mı? Eğer, Cumhuriyet ve Demokrasiden bahsediyorsak öncelikle seçilen siyasetçilerin her vatandaşı, her düşünceyi, her inanışı(!) eşit olarak kabul edip kollaması gerekmez mi? İnsanlar arası kutuplaşmayı sağlayan konuşmalar yapar mı?

Ve sanatçı dediğin bir kalıba girmez. Sanat; siyaset değil her şeydir! Sanat; halktan, toplumdan, eşitlik ve adaletten doğar. Bu sebepten evrenseldir, bu sebepten haksızlığa bir başkaldırıdır. Ve bu sebepten ezilen kesimin sesini duyurur. Dolayısıyla sanatçı dediğin de bunları savunur, işte bu yüzden herkes sanatçı olamaz! Fikrini savunmayan bir sanatçı, haksızlığın, adaletsizliğin karşısında duramayan bir sanatçı, olsa olsa saraya soytarı olur!

Millet olarak eksiklerimiz saymakla bitmez, ama saygıya, empatiye, vicdana dayalı bir eğitim sistemiyle bir yerlerden başlamak gerek...

 
Toplam blog
: 16
: 134
Kayıt tarihi
: 26.03.18
 
 

"yazmasam deli olacaktım..." ..