Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sanatçı yüzyılda bir doğar

Sanatçı yüzyılda bir doğar
 

Hiç bir zaman hiç kimseye sanatçı tabirini kullanmadım, hak edende olabilir içinde, ama prensiplerimden biri olduğu için sanatçı demem kimseye.

Sanatçı yüzyılda bir doğar ve hangi ülkede doğacağıda bilinemez.

Bu sebebdendir ki kimseye sanatçı demem ve kendime de sanatçı denmesinden hoşlanmam.

Sanatçı öldükten yüzyıllar sonra tarih potasında erimişse halkın kalbinde yaşıyorsa sanatçıdır benim için. Onun hariçinde eğlence sektöründe çalışanlara eğlendirici denir, sanatçı denmez. Her mesleğin bir ismi vardır ve o isimle anılmalıdır. Örneğin resim çizene ressam denir, şiir yazana şair, şarkı söyleyene şarkıcı, güldüren insana komedyen, türkü söyleyene türkücü denir.

Sevdiğin şarkıcıya sesi güzel diye sanatçı, sesini veya tarzını beğenmediğine şarkıcıyıda da, sanatçı değil diyenlerden değilimdir. Tüm şarkıcıların doğal olarak sesi güzel olmalıdır. Kişi pop yıldızı ( popstar) olabilir dünya çapında olabilir, sanatçı diyebilir miyiz, tabiki hayır popstar, sadece popstardır. Sanatçı değildir. Sadece popülerdir, dünya çapında tanınan bay veya bayan bir şarkıcıdır, türkücüdür, müzisyendir, komedyendir. Şöhret = sanatçı , Güzel sesli = sanatçı , Aktör = sanatçı değildir.

Sanatçı yüzyılda bir doğar ve hangi ülkede doğacağıda bilinemez.

Sanatçı Öyle ipini koparmış gibi ve sürü halinde medyanın peşinde dolaşan değildir. Medya gazı ile ortalığı ververeye veren veya entresan kılık kıyafet giyiyor diye, veya cebinde stüdyoya girecek ve beş on şarkı söyleyip cd çıkaracak kadar hali vakti yerinde diye sanatçı olmaz. 50 yılda şarkı söylese sanatçı lafı iddalı ve hak edilmeyen bir kelimedir. Medyada herkesin herkese sanatçı paye dağıtması büyük aymazlıkdır.

Türkü söyleyen şarkı söyleyen pop veya rock söyleyen niçin sanatçı olsun ki. bay veya bayan sesi güzel ve şarkı söylüyor ve şarkıcılığı meslek edinmiş para kazanıyor bu kadar. Eğlence sektörünün eğlendiricileri Medyanın malzemesidir. gazeteleri dergileri televizyon radyo programları bu eğlendiriciler olduğu sürece halk izler ve reklam alırlar. Bu yüzden sisteme girdin mi yağlarlar, yıkarlar, cilalarlar olmadıkları gibi gösterip birbirlerini poh pohlarlar, duayenler yaratırlar, süperstarlar yaratırlar, popstarlar yaratırlar, şovmenler yaratırlar, birilerini sanatçı ilan ederler.

Halkda gerisiyle gülüp "medya maymunları derler" bu gibi sanatçı bozuntularına, bende papuçumun sanatçıları diyorum kibarca, eğlence sektörünün eğlendiricilerine.

Onlarca yıldır köylerde kasabalarda konuk olurum, Anadolu'da şarkıcıların değeri pespayelikle denkdir. Çalgıcı kız veya çalgıcı erkekten öteye gitmez, ailelerinin içinden çıkmasını istemezler, ekranda eğlence sektörünün eğlendiricileri kendilerini eğlendirsin birde "bizleri sizler yarattınız"desinler gülmekten yerlere yatmaları için yeterlidir.

Mankenler şovmenler bile kendilerine sanatçı ünvanı yakıştırıyorlar, böyle bir ortamda doğal sayılıyor artık yazık.

Kameralardan uzaklaştıkları an muhabirinden, sokaktaki vatandaşa kadar hepsini hakir görmeleri kendilerini matah bir şey sanmalarıda ayrı bir konu bu eğlendiricilerin...

Kırkına, ellisine, altmışına merdiven dayamış kaşarlaşmış kocakarıların televizyonda hala bedenlerini aşklarını pazarlamaya çalışmaları trajikomik sahneler yaratmakta.

Varoş kültürüyle yaşan sınıf atlama kentli olma sevdası ile koca popolarıyla golf, tenis oynamaları insanı öldürüyor. Paranın şaşalı yaşamın budalası olmuş tiplere sanatçı demek sanatçılara hakarettir ve onların yanında bir sanatçı asla göremezsiniz.

Söz yazarı, şair, fikir adamından, yazarlardan, yani içlerinde fırtınalar yaşayan, yaratma sancıları olan, beyin takımından sanatçı çıkar. Bizim ülkemizden de çıkar dünyanın herhangi bir noktasında ki ülkedende sanatçı çıkar. Ama medyanın güdümünde eğlence sektörünün eğlendiricilerinin arasında sanatçı aramayın ....

Sanatçı yüzyılda bir doğar ve hangi ülkede doğacağıda bilinemez.

 
Toplam blog
: 12
: 401
Kayıt tarihi
: 03.10.07
 
 

Volkan YILDIRIM ( 09 / Mart /1967 - 20-- ), Türk Şair, Yazar, Gezgin, Fikir adamı. İstanbulun..