Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sanatın gizi

İnsan, sevdalarını, coşkularını, özlemlerini, kaygılarını, beklentilerini sanatın gizinde dile getirdi hep. Ozanlar, yazarlar  -özellikle ozanlar-  insanın sığındığı bir liman oldu çoğu kez. Kimi kez yaşamın akıp giden inişli yokuşlu, kıvrım kıvrım nehrinde sanatın gizini soluklarında taşıyan ozanlarımızın, yazarlarımızın aramızda yaşadıklarını unuturuz. Onlar da bizler gibi insan, ama duyarlılıkların en uç noktasında. Bizlerin göremediklerini gören, anlatamadıklarını anlatan güzel insanlar.

Ozan Hüseyin Atabaş, “İlkyaz Töreni” adlı şiir kitabında sözünü tutmaya çalışan bir ses insan adına:

Gönül acılarla örerken kozasını

ceplerinde kuş sesi çocuklar geçiyor sokaktan

Oysa ben, kimseler bilmese de

uçurtmalara tutunmuş okul kaçkını biriyim

yazmaya başladığımda

sana söz verdiğim şiiri

Hangi ozan,  “ o şiiri ”  yazabildim diyebilir !?

İzmir'de yaşayan yazar  Dr. Gülseren Engin, “Kaçış Düşleri” adlı öyküsünde – bu öykü aynı zamanda yapıtının adı –  kadının çıkmazını şöyle anlatmış: “... Bir suçlu gibi dönüyorum eve. Bavulu boşaltıyor; önüme mutfak önlüğünü takıp, pirinç ayıklamaya oturuyorum. Ağlıyorum.”   “Eski Günlerden Anılar Kaldı ”  adlı öyküsünde:

“Sesin çatallı ve kalın. Yine de eski şarkıları duyduğunda usul usul mırıldanıyorsun. O andayüzün pembeleşip gençleşiyor. Anılar uçuşuyor gözlerinde, gülümsüyorsun.” yine kadının sesi soluğu, yaşanmışları gün yüzüne çıkaran bir yürek.

Öyküyle sanat yaşamına başlayan Dr.Gülserem Engin roman, oyun, anı türlerinde de özgünn yapıtlar verdi.Cehennenmde Bir Ada, Yorgun ve Yaralı adlı romanları okunmalı.

Kitaplaşmamış şiirleri anılarda kalan bir öğretmen ozan dostumuz Osman Osmançelebioğlu.            

Seninle iki ucundayız yalnızlığın

Özlem yüklü trenler geçer raylarımızdan

Trabzon Öğretmen Okulu'nda edebiyat öğretmenliğini ozanlık yeteneğini katarak ne güzel sürdürmüştü. Ozanın paylaşamadığı “yalnızlık” özlem yüklü trenlerin içindekiler kavuştuğunda son bulacak .

Şiirin, öykünün çözemediği sorun, aşamayacağı engel olmasa gerek. Yeter ki anadiline sevdalı ozanların, yazarların işlediği duyarlılıklar “sanatın gizi”nde boy versin . 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..