Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '13

 
Kategori
KobiBlog
 

Sanayi dönüşümü için mikro planlama

Sanayi Dönüşümü için Mikro Planlama ve Selektif Destekleme Stratejisi

2023 hedeflerine ulaşmak için uygulanan kamu destekleri belirlendi.

ArGe / Inovasyon / Markalaşma / İhracat stratejileri olarak özetlenebilir.

Sanayi Bakanlığı (BSTB ) ve Kalkınma ve Ekonomi Bakanlıkları bürokratları ile genelde öğretim üyelerinin katılımı ile oluşturulan ihtisas komisyonları, piyasadan gelen MAKRO veriyi okuyup ona göre strateji ve destek planı yaptı. İki yıllık uygulama sonrası değerlendirme sonuçları gelmeye devam ediyor. Benim kanaatim “ Bardağın yarıdan çoğu hala boş !” Doldurulması gerekiyor.

Kaba bir benzetme ile şöyle ifade edilebilir:  Devlet karar veriyor: “Bekar erkeklere nikah desteği olarak takım elbise verilecek.” Bir bakıyorsunuz, 5 yaşındaki çocuğa takım elbise giydirip nikah masasına oturtmaya kalkmışız.

Açıklanan kamu desteklerini kullanıp sonuç üretebilecek firmalarımız sayısı belirli. Sanayimizin % 80 ‘i  ise başka yerde. Kamu kaynağı, hibe destek simsarlarının da devreye girmesi ile dikilen takım elbiseler çoğunlukla ihtiyacı karşılamıyor. Kaynaklar heba oluyor.

Halbuki aynı kaynağın sadece bir kısmı, desteklenmesi planlanan sektörü ve üreticisini yakından tanımaya, şeffaflığa teşvik edilip, zaten var olan durumu kayıt altına almaya harcansa, dönüşümde çok daha hızlı ilerleme sağlanacak.

KOBİ Sanayicisi nin kafası günlük problemlerle meşgul.  Ondan teşviği inceleyip, anlayıp, dosyasını oluşturup başvurmasını beklemek yerine, teşvik verenin KOBİ’nin ayağına gidip, hem yapısını hem de ihtiyacını anlayıp, elindeki imkanlardan kısa ve uzun dönemde çare üretecek tedbirler paketi sunması gerekecek.  Sonuçta ortaya çıkacak destek tablosu şu şekilde olabilir:

ArGe yerine ;                 Ürün Geliştirme / Ürün Mühendisliği /Yüksek Katma Değerli Yerli ürün

Inovasyon yerine;          Eşdeğer ürün, Geriye doğru (Reverse) Mühendislik, Patentten arındırma

Marka yerine;                 Sağlam Referans / Yaygın Tanıtım / Küresel Veri Tabanlarına Kayıt /

          Güvenilir Kalite ve Sertifikalandırılması / Turquality

          Ölçek Ekonomisi / Kurumsallaşma / Şeffaflaşma /

           BİST kayıt / Mülkiyetin Paylaşılması / Birleşme / Kümeleşme

İhracat yerine;                  İthal ürünle önce yurtiçinde rekabet edebilir ürün çeşitliğini arttırma

 

Projeye istersiniz siz “ Sanayi Dönüşüm Desteği “ adını verin. Zaten farklı odaklarca yürütülen birbirinden habersiz / bağımsız bir çok çalışma var. Eksik olan bunların bütünlüğünün sağlanması.

İşin sahibi; BSTB / TOBB / Sanayi Odaları / Üniversiteler: Alt Sektör Uzmanlığı / Teknoloji merkezleri /  Üniversite sanayi işbirliği şeklinde belirlenebilir.

Öncelikli sektörler, zaten 2013 sonunda BSTB’ca tanımlanmış olacak.

Sektörün bölgesel temsilcisi zaten Sanayi / Ticaret Odası Meslek Komitesinde var. Sektörü temsil eden  diğer paydaşların da katılacağı platform oluşturup, koordinatör, sekreterya görevlendirmesi ile alt yapıyı kısa sürede oluşturmak mümkün.

Bir ön hazırlık döneminden sonra, teşvikten faydalanmak için başvuracak firmalarla, sektör uzmanları ile sanayici; tek tek, baş başa, diz dize verip görüşmeleri gerekiyor. Şirket bazında toplanan bilgi, ölçek  ve sektör bütünlüğü içerisinde, 2014-2023 yılları arası için bir Uygulama Planına dönüştürülmesi gerekiyor. Sonuçta; bu şirket ve ait olduğu alt sektör için, uzun vadeli bir destekleme / dönüşüm / şeffaflaşma / geri ödeme planı yapılması gerekiyor. 

Sanayileşmiş ülkelerdeki danışmanlık firmalarının yaptığı işin aynısı.  

Kalkınma, Yeniden Yapılanma, Kamu Desteği olmadan gerçekleşemez.

Mikro Planlama ve koordinasyon usulüne uygun yapılırsa liberal ekonomi ile DTÖ prensipleriyle çelişmeyecek şekilde kurgulanabilir.

KOBİ lerin yeniden yapılandırılması gerçekleştirilebilirse 2023 e 500 yerine 5500 küresel rekabete hazırlanmış, ArGe, Inovasyon, becerisi kazanmış Marka ihracatçı firma ile girilir.

İsmail Göncüoğlu,

Suadiye 20.12.2013

 
Toplam blog
: 17
: 423
Kayıt tarihi
: 23.01.12
 
 

İlgi Alanı; Doğrudan Demokrasi / Sanayi /Teknoloji Sanayici, girişimci; otomotiv, mühendislik..