Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Anadolu Mesleki Eğitim Derneği

http://blog.milliyet.com.tr/anadolumed

29 Eylül '14

 
Kategori
KOBİ
 

Sanayide olumlu uygulama "kümeler"

Sanayide olumlu uygulama "kümeler"
 

Sanayi kümeleri, özellikle KOBİ’ler açısından kendi başlarına yapamayacakları birçok iş taahhüdünü birlikte yapmaları önemli bir takım çalışması organizasyonudur. Ankara’da OSTİM Sanayi sitesinde Ostim İdare tarafından organize edilen uygulama yöntemi son derece önemli bir çalışmadır. Uygulama ile ulusal ve uluslararası pazarlarda işletmeler pazar paylarını ve ticari hacimlerini artırmaları açısından önemli bir adım.

Değişen dünyada en önemli olgulardan biri ülkelerin ticari kapasitesini artırmaları, rakiplerini birleştirerek sinerji yaratmaları olmuştur. Sanayi devrimiyle Amerika’nın keşfi, doğunun madenlerinin Avrupa’ya transferi, köle ticareti, elmas, baharat ticareti, Hindistan dokuma sanayisinin İngiltere’ye transferi ile başlayan Avrupa ülkelerinin yaşadığı sanayi devrimi ile doğu-batı dengesinin hızla bozulmasına neden olmuş, batı zenginliğine zenginlik katarken sömürü seferine çıkmış ve bu seferden henüz dönmemiştir. Doğunun kaynakları tükenmeye yüz tutmuş, olduğundan doğuda fakirlik, batıda zenginlik sonucu yeni bir döngü oluşmuştur. Bu döngü fakir doğunun günde bir dolarlık gelirine karşılık batıda zenginlik, markalaşma doğudan batıya ucuz iş gücü olarak yeni bir transfer olgusu gelişmiştir. Yıllar önce doğunun madenini, doğal zenginliklerini yağmalayan batı şimdi de işgücünü yağmalamaktadır. Kölelik ad değiştirmiş, eskiden köleler efendilerinin yanında tarlalarında ırgatlık yaparken, günümüzün buluşu köle efendisinden binlerce kilometre uzakta ve efendisini asla görmeden ve iş bulabilirse şükreder vaziyette tenekeden yapılmış kulübe evlerde yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır.

Ülkemizin ciddi sıkıntıları bulunmaktadır. Siyasi sıkıntılara ek olarak, insan kaynaklarının, emeğinin, kaynaklarının ciddi anlamda israfı bir yandan sürerken, diğer yandan uluslararası ticarette ulusal markasının yeterince fazla olmayışıdır. Bu durum yerli imalatçılarımızın rakipleri karşısında rekabet edememesine neden olmaktadır. Ülke ithal talebinin önemli bir kısmını ülkemiz imalatçılarından sağlanmasına yönelik olarak planlanan kümelenme hareketi ciddi anlamda ülke kaynaklarının dışarı çıkmasını önleyecek, küçük ve orta ölçekli imalatçılarımızın önünü açacak önemli bir ve önemli olduğu kadar da milli bir harekettir. Büyük işlerin küçük parçalara ayrılarak tamamlanmasına olanak sağlayacak bu küme hareketi ithalle karşılanması muhtemel, bir sürü ürünün ülkemizde imal edilmesine olanak sağlarken, ülke işçisine, sanayicisine, tüccarına yeni imkânlar ve iş sunarken ülke kaynaklarının boş yere dışarıya yönelmesini de önlemektedir. Ülke gücünün en önemli unsuru askeri güç, bunu ekonomik güce bırakmıştır. Tüm bunlara ilave olarak; dayanışma kültürünün gelişmesidir. Geleceğe birlikte bakma manasına gelen bu hareket ülkemizde bulunan tüm sanayi sitelerine örnek olmasın diliyoruz. Umuyoruz ki bu konu geliştirilir, örgütlenme kapasitesi geliştirilirse milli kalkınma hareketine örnek bir çalışma olacaktır. Üniversitelerimiz ve akademik kadroların, bu ve benzer örgütlenmeleri geliştirerek, ulusal ve uluslararası alanda ülkemiz ticari kapasitesi geliştirilecektir.

El ele vererek ülke ekonomisini geliştirmeye, ithal edilen ürünlere denk ürünlerin yerli işletmelerimiz tarafından üretilmesi, geliştirilmesi ayakta alkışlanacak bir başarı hikâyesi olacaktır. Yeter ki el ele, gönül gönüle, omuz omuza, birlikte hep beraber olalım.

        İlhan Aydın

     Teknik Öğretmen

(Yönetim Kurulu Üyesi)

 
Toplam blog
: 29
: 206
Kayıt tarihi
: 20.08.13
 
 

Anadolu Mesleki Eğitim Derneği mesleki eğitimde yeni fikirlerini, düşüncelerini, eleştirilerini v..