Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '20

 
Kategori
Dünya
 

Sanayileşme Borçlanma mıdır-3

Sanayileşme, insanlığa huzur ve mutluluğun yanında, gelir - servet paylaşımında da bir adalet getirmemiştir.

İki Dünya Savaşı ile kaybedilen yaklaşık 100 milyon insan, silah sanayinin gelişmesine katkı sağlarken; insanlık büyük kayıplar ve acılar yaşamıştır.

Sanayileşme ile "zengin daha zengin" olmuş ve yoksullar, zenginlerin daha fazla zenginleşmesi uğruna, artan bir şekilde sömürülerek yoksullaştırılmış ve mutsuz edilmiştir.

Ezici çoğunluk (yaklaşık bir milyar insan) beslenme-barınma derdinde iken, az sayıdaki insan ise akıl almaz ölçüde servet sahibi olmuştur. İlginç olan ise bu çarpıklığın insani boyutta sorgulanmadığı gibi, buna bir çözüm de bulunmuyor olmasıdır.

* * *

Bu yazı dizisine başlarken örnek vermiş olduğumuz Amerika’nın “Amerikan Rüyası”, aslında Amerikalıların hiçbir zaman gerçekleştiğini göremeyecekleri bir aldatmaca (mı)dır ?

Küresel Sermaye-Kapitalizm, sistemi korumak ve beslendiği çarpık düzeni sürdürmek için sanal bir tuzak kurmuş olsaydı, ne yapardı ?

Örneğin, kendisine bugün ve gelecekte sorun olabilecek büyük kitlelere :

Çok çalışarak başarı, refah ve şöhreti yakalayabilirsiniz” der, böylece kitlelere gerçekleşmeyecek bir hayal vaad eder miydi?

* * *

Çok çalışırsan yükselirsin...

Peki, bunu önerenler çok çalışarak mı yükselmiş, aşırı zengin olmuşlardır ?

Ve bakalım bu iddia ne kadar doğrudur ?

* * *

Başarılı olmak için iyi bir eğitim,

Veya iyi bir girişimci olmak yeterli midir ?

İyi bir eğitim alan bir girişimci, başarılı ve zengin olabilir mi ?

Ya da iyi eğitimli bir girişimci, ucuz kredi bulmadan yatırım yapabilir ve başarılı olabilir mi ?

Veya ülkenin ekonomisini (yönetimini) elinde tutan siyaset, sanayi, para, medya sahiplerinin desteğini almayanların, düzen içerisinde biraz yukarılara çıkma şansı nedir ?

Bu yazıyı okuyanlardan kaç kişi, (ülkemizde) Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren (yaklaşık 100 yıldır) hangi grup ve çevrelerin, ülkenin “Kaymak Tabakası (!)” na, nasıl dahil olduklarını bilmektedir ?

‘Kaymak Tabaka"ya dahil olanlar, çok çalışarak mı bu grubun içine girmişlerdir ?

* * *

Amerikan Rüyası”, (özellikle filmler ve afişlerle pazarlanan) ses ve görüntülerden ibarettir. Görüntülerde Ünlüler, Çekici Genç Kadın - Erkekler, Plazalar, Yatlar, Spor Otomobiller - Bahçeli Evler vb. vardır.

Özetle “Amerikan Rüyası”, ses ve görüntü üzerinden insanları uyuşturma, anlık mutlu etme sanatıdır !

* * *

Amerika’da yaşayan (iki küçük çocuklu bir ailenin) bir polis memuru veya bir öğretmenin geliri ile büyük şehirlerde veya merkezlerde, borçlanmadan yaşamını sürdürmesi çok da kolay değildir. Barınma - beslenme, ulaşım vb. ihtiyaçlarının giderilmesi ancak, eşlerin her ikisinin de çalışmaları ile mümkündür.

Bu iddiamız, ilk iki bölümde verilerle detaylandırılmıştı.

* * *

Peki, bu insanlar pazarlanan “Amerikan Rüyası”nın yanında, yaşadıkları şartları neden sorgulamazlar ?

İnsanlar yıllar içerisinde (alışarak) yaşadıkları bir düzeninin doğru olduğunu düşünerek kabullenirler ve sorgulamazlar.

Bir robot gibi her sabah aynı saatte kalkar, kalabalıklar içerisinde aynı yere gider, akşam aynı yollardan geri dönerler.

Bu insanların düşüncelerinin merkezinde "Kira-elektrik-su vb. fatura ödemeleri, ev-otomobille ilgili (varsa) kredi borçları, ay içerisinde sürpriz masrafların çıkması halinde standart ödemelerdeki olası aksamaları-gecikmeler" vardır.

Ve hiçbir zaman ulaşamayacakları “Amerikan Rüyası (!)” hayalleri...

* * *

Amerika’da bir ev / daire ve bir otomobil sahibi olmak isterseniz, küçük şehirleri dikkate alırsak :

- Mütevazi bir daire veya bahçeli evin maliyeti yaklaşık : 200.000-250.000 USD

- Otomobilin bedeli ise : (2021 Honda Odyssey Modeli) 40.000 USD olacaktır.

* * *

"ABD’nin dünya genelinde 800 civarında (askeri) üssü bulunuyor. Bunların 2018 mali yılındaki değeri, 749 milyar dolar. Ayrıca Amerika Orta Doğu’da 60-70 bin asker bulundurmaktadır." (1)

...

"Amerika, Global Silah Ticaretinin %79'unu kontrol ediyor...

2017 yılında dünya genelinde silah transferleri 2007 yılına kadar %65 artarak, 119 milyar USD'den 195 milyar USD'ye yükseldi. Bu rakam 2013'te, 206 milyar USD ile tepe yapmıştı.

2007-2017 döneminde ABD'nin yıllık ortalama silah satışı 143,2 milyar USD olurken, Rusya'nın 9,7 milyar USD, Fransa'nın 4,1 milyar USD, İngiltere'nin 3,6 milyar USD, Almanya'nın 3,6 milyar USD, Çin'in 2,9 milyar USD oldu." (2)

* * *

Peki, bu silahları kimler almaktadır ?

"SIPRI’nin yeni raporu... Asya ve Okyanusya’nın ardından Ortadoğu, en çok silah alan bölge. En büyük silah ithalatçısı Suudi Arabistan. En çok silah satan ülkeler ise ABD, Rusya ve Fransa...

Ortadoğu’ya satılan silahlar, küresel silah ticaretinin %35’ine ulaştı. Suudi Arabistan, ABD’nin sattığı silahların yüzde 25’ini satın alan taraf oldu." (3)

* * *

Hazır yeri gelmişken, konu ile ilgili bir not düşelim :

"ABD Başkanı Donald Trump, Körfez'deki müttefiği Suudi Arabistan hakkında diplomatik teamüllere uymayan bir açıklama yaptı. ABD Başkanı, ABD ordusunun desteği olmasa '2 hafta bile iktidarda kalamayacağı' konusunda Suudi Kralı'nı uyardığını söyledi." (4)

* * *

Bu bölümde yazılanlar özetlenirse :

- Sanayileşme, makineleşme oranında insanları mutlu etmemiş; çarpık gelir dağılımı ile "haksız servet birikimine" sebep olmuştur.   

- “Refah Ülkeleri”, görünürde refah içerisindedir. Büyük çoğunluk ise, henüz nedenini kavrayamadıkları bir umutsuzluk- huzursuzluk içerisinde alkol-ilaç tutsağıdır.

- Kapitalizm, merkezine insanı değil, maddi değerleri almıştır. Bu nedenle hizmet edilen / itibar gören "insan"dır, "insanlık" değildir.

- Görece gelişmiş olan ülkeler, yoksul ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olacaklarına, onlara tehditle (terörle korkutarak) silah satmakta; beslenme-eğitim-kalkınmaya ayıracakları kaynaklarını ellerinden almaktadırlar.

- Kendine (!) gelişmiş olan ülkeler, demokrasi-insan hakları vb. değerleri desteklemeleri gerekirken; ülkelerinde kendi çıkarlarına hizmet etmeyen seçilmiş siyasetçileri darbe ile, üstelik de bunu açıkça ilan ederek devirmekte, yerlerine askeri diktatörler getirmektedir.

* * * 

Devam edecek...

- Gelir dağılımındaki çarpıklık, “Çarpık Servet Oluşumu”na nasıl sebep olmaktadır ?

– Amerika’da ve ülkemizde çalışan kesimler, neden "kazandıkları ile yaşamaya" değil de, "konfor satın almaya" teşvik edilmektedir ? Bunun Sanayi Devrimleri ile bir ilgisi bulunmakta mıdır ?

– Amerika’da ve ülkemizde, Bir Polis ve Öğretmenin “aylık gelir ve giderleri karşılaştırılması” ile “temel gıda fiyatları” arasındaki fark nedir ve bunun ülke gelirine oranları nedir ?

... 

www.canmehmet.com

...

KAYNAKLAR :

(1)  https://www.trthaber.com/haber/dunya/abdnin-dunya-genelinde-800-ussu-var-449665.html (Haber Giriş: )

(2) https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/global-silah-ticaretinin-yuzde-79unu-abd-kontrol-ediyor-6137635

(3) https://www.hurriyet.com.tr/ (Haber Giriş: 12.03.2019 - 08:30)

(4) https://tr.sputniknews.com/abd/201810031035489473-trump-suudi-selman-biz-olmasak-iki-hafta-bile-dayanamazsin/

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..