Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '09

 
Kategori
Mizah
 

Sandık Kurulu kamusal alan sayılıyor

Sandık Kurulu kamusal alan sayılıyor
 

Bu seçmen bayan kamusal alana tecavüz etmiyor mu acaba?


SANDIK KURULU; GÖREVLİLERİ, ÜÇ TAHTA SANDIĞI, SANDIKLARIN ÜZERİNDE DURDUĞU MASALARI VE OYLARIN ZARFA KOYULDUĞU KAPALI KULÜBELERİ İLE KAMUSAL ALAN SAYILIYOR...KULÜBELER İLE OY SANDIKLARI ARASINDAKİ BİRKAÇ ADIMLIK YÜRÜYÜŞ MESAFESİNİN KAMUSAL ALANDAN SAYILIP SAYILMADIĞI HENÜZ AÇIKLANMADI...:))

Ciddi olarak başlarken...

Konuya girmeden önce "kamusal alan"la ilgili olarak bir açıklama yapmak gereğini duyuyorum. Bunu, bütün blog arkadaşlarımın bildiğini düşünüyorum ama ben biraz ayrıntıya girmek istiyorum.

Ama önce şunu açılamak zorundayım. Türban konusunda yazdığım bütün bloglarda ve aynı konuda blog yazan arkadaşlarıma yaptığım yorumlarda, türbana sıcak bakmadığımı, kadınlarımızın ve kızlarımızın ancak üşüdükleri ya da moda gereği başlarını örtmesinden yana olduğumu sık sık vurgulamıştım.

"Kamu"nun sözlük ve ansiklopedik anlamı...

"Kamu"
sözcüğünün sözlük ve ansiklopedik karşılığı, "bir ülkede yaşayanların / halkın tümü"dür. Bu sözcüğün sonuna "sal" ekinin getirilmesiyle oluşan "kamusal" sözcüğünün anlamı da "kamuya ait /kamuyla ilgili" ya da "halka ait / halkla ilgili" olur..."Kamu düşüncesi, kamuoyu, kamu yararı, kamu sağlığı" gibi.

Bu tamlamalardaki "kamu" sözcüğünün "halk" anlamında kullanıldığı kesindir. Bu değerlendirmeye göre, "kamusal alan" olarak anılan yerlerin de "halka ait" olması gerekmez mi? Kişilerin, bu alanları hiçbir kurala bağlı olmadan özgürce kullanmalarından doğal ne olabilir ki?

O zaman, "halk" ya da "halka ait" anlamındaki "kamu" sözcüğü, nasıl oluyor da bazı yerlerde "devlet" anlamında kullanılıyor?

Bence bunun nedeni, "devletçi bir geleneğe sahip siyasi kültürümüz"dür. "Kamu kurumu, kamu güçleri, kamu işçisi, kamu memuru..." gibi tamlamalar da bu zihniyetin ürünüdür.

Aynı sözcük, nasıl oluyor da, hem "devlet" hem de "halk" anlamında kullanılıyor. Bence bu karışıklığı düzeltmenin tek yolu, devleti ilgilendiren yerlerde "kamu" yerine "devlet" sözcüğünün kullanılmasıdır.

Bu yapılmazsa, bir bakarsınız bir gün, "kraldan çok kralcı" biri çıkar ve Taksim Meydanı da kamusal alan ilan eder ve kullanılması ile ilgili talimat ve yönetmelikler yapar.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı kraldan çok kralcı mı acaba?

YSK Başkanı ne diyor? Başkan diyor ki, Sandık Kurulu kamusal alandır. Bunlar kim ya da neler?

Bunlar, benim anladığıma göre; Sandık Kurulu'nda görevli olanlar ve önlerindeki üç tahta sandık; belki de üzerlerinde sandık bulunan masalar. Burası kamusal alan olunca sandık görevilileri de otomatik olarak "devlet memuru" konumuna geçiyorlar ve bu geçişten dolayı da, kıyafet sorunu gündeme geliyor. Yani Sandık Kurulu'ndaki görevliler İslami kılık ve kıyafet taşımayacaklar.

Oy kullananlar için böyle bir kısıtlama getirileceğini sanmıyorum. Çünkü, dün yeni kimlik alırken gittiğim kamusal alan olan kaymakamlık koridorları türbanlı, kara çarşaflı bayanlar, takkeli ve sakallı baylarla doluydu.

YSK Başkanı'ndan, oy kullanacak seçmenler için böyle bir kısıtlama getirip getirmeyeceğini konusunda henüz bir açıklama duymadım. Ama, çarşaflı ve türbanlı bayanlar ve başları takkeli sakallı baylar, kimliklerini sandık kurulu görevlilerine uzatırken bu kamusal alana tecavüz ettiklerini düşünecekler mi acaba?:))

Çünkü YSK Başkanı bu alanın nasıl sınırlandığını açıklamadı. Oylarımızı zarfa koyduğumuz kulübeler ve bu kulübeler ile sandık kurulu arasında yürüdüğümüz üç-beş adımlık mesafenin kamusal alana dahil edlip edilmeyeceği de henüz açıklığa kavuşmadı. Eğer sınır belirlenirse büyük olasılıkla bu alan, renkli şeritlerle belirlenecektir.:))

Laf ola beri gele işte...

cdenizkent
 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..