Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '19

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Şanlıurfa Söyleşisi -1

Peygamberler Şehri Şanlıurfa!...

Peygamberler Şehri olarak da bilinen Şanlıurfa, çok sayıda medeniyete ve dine ev sahipliği yapmış tarihi zengin mimarisi bol olan bir şehrimiz. Gezmeye ve keşif yapmaya meraklı insanların mutlaka giderek görmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Şanlıurfa bu yönleriyle cana yakın edep erkan bilen sıcak kanlı insanları, tarihi, doğası, mimarisi, kendine has otantik atmosferi, antika eşyaları, yöresel yemek ve kıyafetleri ve daha bir çok farklı özellikleriyle şehri gezip görmeye gelen gezginleri, araştırmacıları, yerli ve yabancı turistleri büyülü atmosferiyle kendisine çekerek, hayran bırakıyor.

Şanlıurfa’yı Bilgi Umut ve Tuba Umut’tan Dinleyelim!

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi Ahmetbey Beldesi sakinlerinden özel şirket emeklisi değerli eniştem Bilgi Umut ve sevgili kızı biricik yeğenim Şanlıurfa  Eyyübiye İlçesi Eyyübiye Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Tuba Umut,  Şanlıurfa ve çevresinde görüp edindiği izlenimleri ve canlı çekim fotoğraf ve kamera arşivini benimle paylaştı. Bendenizde bunları büyük keyif alarak sizlerle paylaşıyorum. Buyurun birlikte bakalım:Bilgi Umut ve Tuba Umut, Şanlıurfa hakkında bana şunları anlattı:

Şanlıurfa Kısa Tarihçesi: Şanlıurfa İlimiz Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan ve bir çok uygarlıkların tarih sahnesine buradan yükseldiği insanlar için kültürel çeşitliliği ve farklı dinlerle bezenmiş motifleri bir arada zenginliğe dönüştüren tarihi ve mimari şehrimiz. Ayrıca şehir üç büyük kutsal kitap Kur’an, İncil ve Tevrat’ta ismi geçen İbrahim Peygamberin doğum yeri olarak kabul ediliyor ve anısına saygı için ismini taşıyan Cami inşa edilmiş. Tarih öncesi döneme baktığımızda ise şehir M.Ö. 1. binyıldan itibaren sürekli meskûn konumda kalmış ve yakın döneme kadar Urfa adıyla anılmış ancak 1984 yılında TBMM kararıyla "Şanlı" ünvanını alarak  Şanlıurfa olmuş.

Şeyh Mes’ud (Şıh Maksut): Hoca Ahmet Yesevi'nin müritlerinden biri olduğuna inanılmakla birlikte Şanlıurfa’ya tam olarak ne zaman geldiği bilinmiyor. Nişabur’dan, (İran’ın Razavi Horasan Eyaleti’nde şehir.) Urfa’ya geldiği söyleniyor sadece. Türbesi ve tekkesi Şanlıurfa’nın güneyinde, Urfa Kalesinin de güney tarafına düşen tepenin üzerinde yer alıyor. Mezarı türbenin içine yapılmış. Zamanının tanınmış alim ve hafızlarından. Asıl ismi Şeyh Mes'ud’ Halk arasında ise “Şıh Maksut” diye söyleniyor. Türbesi yaz kış yılın on iki boyunca ziyaretçilere açık. Türbenin etrafı ise mesire alanı olarak düzenlenmiş. Ayrıca Şeyh Mes’ud tekkesinin içinde mescid, çilehaneler ve misafirler için ayrılan odalar bulunuyor.

Şanlıurfa’nın Gezip Görülecek Tarihi ve Kültürel Şehir ve Mekanları!...

Halfeti: Şanlıurfa’nın Gaziantep'e yakın sakin ve huzurlu ilçesi. Nüfus oranı düşük ve insanları gibi oldukça sıcak mevsimi var. Bu güzel şehrin Eski ve Yeni Halfeti, Rumkale ayrıca Halfeti’nin meşhur çiçeği Siyah Gül’ü de söylemeliyiz.İlçe seyahati sevenler için önemli bir cazibe merkezi. Burayı çekici kılan özelliği bölgenin önemli bir tarihi geçmişe sahip olması. Bunun yanında çok yakın geçmişte Halfeti’nin büyük bir bölümünün sular altında kalması da bir diğer önemli durum olarak göze çarpıyor. Kaldı ki, bu olaydan sonra ilçe Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olmak üzere iki bölüme ayrılmış. Muhteşem gerçekten. Gezginlerin görmek için adeta sıraya girdiği Eski Halfeti’de sanki her şey zaman kavramı yok. Sessizlik burada sonsuzluk gibi başı yok sonu yok. İlçe de sular dışında geriye kalan küçük kara parçası dahi sanki sular altında kalmış gibi yavaş yaşıyor günleri. Bu yüzden Halfeti, cittaslow (sakin şehir.) ünvanını almış. Bahar ve özellikle yaz aylarında daha kalabalık oluyor şehir.

Özetlersek, Halfeti muazzam ve büyüleyici bir güzelliğe sahip. Bu ilçenin tarihi ve hikayesi insanın gözünde bir benzeri daha olmayan güzelliğini kat be kat arttırıyor. Öyle ki; Halfeti’nin tarihini dinledikçe duyduklarınız size eşsiz ve daha önce hiç bilmediğiniz gizemli bir dünyanın kapılarını aralıyor ve tarihi ile ilgili okuduğunuz her kelime ufkunuzu açıyor. Her bastığınız yer her gördüğünüz tarihi yapı esrarengiz bir dünyanın içinde yeniden hayata gelmiş hissi veriyor.

Harran : Şanlıurfa’ya yalnızca44 km mesafede ve kendi adıyla anılan ovanın merkezinize inşa edilmiş. Her yıl binlerce turist gezmekiçin bu tarihi ilçeyi ziyarete geliyor.Tarihin en eski dönemlerinden beri büyük bir ticaret merkezi. Ayrıca güneş, ay ve diğer gezegenlerin ve Eski Mezopotamya PutperestliğininveSabiliğin, (Güney Mezopotamya’da yaşayan ve ışık – karanlık düalizmine dayalı gnostik inançlarıyla bilinen topluluğun bağlı olduğu din.) en önemli merkezi olarak kabul ediliyor.

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..