Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '19

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Şanlıurfa Söyleşisi -2

Şanlıurfa’nın Güneybatısında Yer Alan Balıklı Gölün Hikayesi…

Balıklı Göl, Şanlıurfa'nın güneybatısında Eyyübiye ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Üç büyük kutsal dine inananların peygamberliğini kabul ettiği Hz. İbrahim’in yaşadığı dönemde zalimlikleri ile halkına çok çektiren Nemrut ile İbrahim Peygamber arasında geçen olaylar sonucu oluştuğuna inanılıyor.

Nemrut ve Hz. İbrahim Peygamberin  Hikayesi, şöyle gelişiyor...

Nemrut, Hz İbrahim’i, küçük bir tepenin üzerine kurdurduğu mancınık ile tepenin dibinde yanan ateşe fırlatıyor. İbrahim Peygamber ateşe düştüğü yer, göle, ateşte yanan odunlarda balığa dönüşüyor. “İbrahim Peygamberin, düştüğü yerde oluşan göle “Halil-ür Rahman Gölü” deniyor.

Daha sonra İbrahim Peygamberin ateşe atıldığını gören ve kendisine inanan Nemrut’un kızı Zeliha, kendini ateşe atıyor fakat o da yanmıyor. Zeliha’nın ateşe düştüğü yerde de bir göl oluşuyor. Bu göle de “Ayn Zeliha Gölü” deniliyor.

Balıklı Göl Çevresi'nde Gezilecek Yerler…

Balıklı Gölün insanı sarsan efsanevi ve dini bir hikayesinin olmasıburayı ziyarete gelenleri derinden etkileyerek, hayretler içerisinde bırakıyor.

Kısaca özetlemek gerekirse, Hz. İbrahim peygamberin yaşadığı dönemde halka eziyeti ve zalimlikleri ile bilinen Nemrut’ un Hz. İbrahim’icezalandırarak idama mahkûm ettiği söyleniyor. Nemrut Hz. İbrahim, Allah’ın ateşe verdiği emir, “Ey ateş; İbrahim’ e karşı serin ve selamet ol” emri ile ateş suya, sudaki odunların da balığa dönüştüğü söylenen bu gölün hikâyesi ziyaretçileri şaşkına çeviriyor... Bu yüzden burada yaşayan halk tarafından bu gölde bulunan balıkların kutsal olduklarına inanılıyor ve balıklar korunarak avlanıyor... Her mevsim doğanın farklı renklerine bürünen ve balıkları ileziyaretçilerine dinlenme ve göz zevkisunan bu göldört mevsim Şanlıurfa’yı ziyarete gelenyerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyor.

Tarihi Kapalı Çarşı: Tarih ve kütür şehri Şanlıurfa’yı ziyaret eden yerli veya yabancı turistlerin mutlaka  uğradığı bu mekanın çevresinde Rızvaniye Camii ve Medresesi ve Halil Ül Rahman Camii ve Medresesi bulunuyor.

Merkez Eyyübiye ilçesindeki tarihi Balıklı göle yakın konumda bulunan Esnaf ve Baharatçıların  ve  hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu tarihi çarşı. Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı, Gümrük Hanı ile tarihin içinde gezen bir yer burası… Tarihi çarşının kendine has mistik havası eşliğinde Mezopotamya kültürünün izlerini görebilirsiniz. Mutlaka gezip, görmelisiniz… Geleneksel Bakır, gümüş ibrik, cezve, kahve fincanları insanı ilk görüşte cezbediyor… Bunun yanında Şanlıurfa Esnafı ve hediyelik eşyalar ise bir harika ve alışverişher yerden ucuz ve kaliteli gayet güzel oluyor. Mesela  bakır, gümüş, mirra, isot, burada konumlanmış ziyaretçilerini ve alıcılarını bekliyor.  Türkiye’nin çok kültürlülüğünün en güzel kanıtı buradaki esnafın da şehir halkı gibi canı yakınlığı ve misafirper olması… Urfa mutfak müzesi ve tarihi kapalı çarşıya yakın eski Urfa evi görülmesi gereken diğer ayrıcalıklı mekanlar…

Tarihi kapalı çarşıda her çeşit  özel hazırlanmış baharatı bir arada bulabilirsiniz. Urfa isot biber, biber salçası, dolmalık patlıcan biber… Birbirine karışan baharat kokusu, biber salçası ve kurutulmuş  patlıcan kokuları eşliğinde kendinizden geçiyorsunuz. Dibek kahvesi almanızı özellikle tavsiye ederim. Hem göze hem keseye hem mideye hitap ediyor. Gümrük hanında çay için aktar çarşısının içinden geçin, sağlığı içinize çekin ve bakırcıları izleyin.

Tarihi Şanlıurfa Kalesi: Şanlıurfa’nın tepe noktasında yükseliyor ve ziyaretçiler için eşsiz güzellikte bir manzara sunuyor.Kalenin sütunlarının ise İbrahim Peygamber zamanından kalma olduğu söyleniyor.Bu seyrine doyum olmayan tarihi kale, şehrin güneybatısındaki tepe de yer alıyor.

Tarihi Şanlıurfa Kalesi’nin, Doğu, batı ve güneyden olmak üzere üç tarafı kayadan oyma derin savunma hendeği ile çevrili ve kalenin kuzey tarafı sarp kayalıklarla kaplı bulunuyor.

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..