Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '19

 
Kategori
Kültürler
 

Şanlıurfalılar ve Edirneliler

Muhtemelen II. Balkan Savaşı sırasında Edirne'yi geri alan Enver Paşa kuvvetlerinin arasında Edirne'ye girenler, şehirde tek bir erkek nüfusun kalmamış olduğunu, geriye yalnızca Şehir Müftüsü’nün kaldığını, Edirne’nin o yıllarda büyük acılar gördüğünü anlatmışlardır anılarında…

Resmi tarihin üzerinde pek durmadığı Balkan Harbi hatıraları, geçtiğimiz yüzyılın başlarında geriye büyük bir trajedi bırakan Balkan faciasını gözler önüne serer…

Urfa'nın, Maraş’ın, Antep’in şanlı direnişinde yer almış, İngiliz ve Fransız işgalini yaşamış olanlar, anılarında “Balkan Harbi felaketinden çıkan Edirne gibi bir şehir görmediklerini” söylerler. 

Bir zamanlar Osmanlı’ya başkentlik yapan Edirne, şimdilerde Anadolu’nun Almanya’ya, Fransa’ya, Avrupa’ya insanlarını uğurladığı yerdir.

Yıllardır ekmeği peşinde gurbete gidenlerin, onlarca kilometrelik araç kuyrukları, Havsa’da, Babaeski’de, Lüleburgaz’da beklerdi. Yer açıldıkça Edirne’ye giderlerdi.

Gecesini gündüzüne katan yurdum insanının İpsala, Pazarkule, Kapıkule ve Hamzabeyli Kara Hudut Kapıları, Uzunköprü ve Kapıkule Demiryolu Kapıları ile yurdumuzu Avrupa’ya bağlayan kapılara sahip Edirne’den geçenler hep bizim insanımızdı.

Edirne'ye en çok benzerlik gösteren kent GAP'ın başkenti Şanlıurfa’dır.

Tarihi, kültürü, geceleri ve müzik eğilimi ile birbirine benzeyen Edirne ile Şanlıurfa insanını karşılıklı olarak kentlerde bir araya getirerek tanıştırmak ve bölgelerin kültürlerini de bütünlemek gerekir. Mesafe olarak her iki il birbirine uzak olmasına rağmen Şanlıurfa ve Edirne birer açık hava müzesidir. Aynı zamanda inanç turizmi açısından da müşterekleri vardır.

Merkezi İstanbul'da bulunan KEYİAD (Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği) Başkanı Ahmet Eler'in fikir önderi olduğu Edirne ve Şanlıurfa illerinin karşılıklı kültürel, ekonomik ve sosyal iş birliğini sağlamayı ve bunu en üst seviyeye getirmeyi amaç edinen bir proje vardı, geç kalınmış bir çalışmadır ama gerçekleşmesi için pek çok nedeni vardır.

Örneğin bir zamanlar Şanlıurfa Belediye Başkanı ve ardından kısa bir süre tarım bakanlığında da bulunmuş Ahmet Eşref Fakıbaba genç bir pratisyen hekim iken Enez’de bir süre hizmet vermiş ve kendi insanı arasındaki benzerlikleri, müzik ve yemek ritüellerine olan düşkünlükleri, hayata bakışlarındaki ortak noktaları bizzat yerinde görmüş. Her iki yörenin de misafirperverlik, güler yüz ve hayata karşı iyimserliği karşısında kendini gurbette hissetmemiş, Edirne’den halen unutamadığı dostluklar kurarak ayrılmış.

Gerek tarih gerekse kültür, bizlere; insanımızı, göreneklerimizi ortak bir paydada buluşturmayı öğütler.

Şanlıurfalılar ciğeri közde, Edirneliler ise tavada sever ama nihayetinde her ikisi de sever:

Bunu en iyi bilenlerden biri de Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dır. Gürkan, 1984-1998 tarihleri arasında önce Şanlıurfa ve ardından Edirne'de değişik okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.

Bu proje için Edirne ve Şanlıurfa'nın bir araya gelebileceği görüşünü paylaşan ve destekleyen çok sayıda fikir önderi de vardır.

 

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..