Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '14

 
Kategori
Futbol
 

Şans gecesi

Her iki takım da son dakikaya kadar mücadele edince gerçekten keyifli bir maç oldu. Bursa, Türkiye' nin en zor deplasmanlarından bir tanesi. Bursaspor' da ligimizin son haftalar itibariyle en formda takımları arasında. Hal böyleyken maçın Fenerbahçe adına zor geçmesi kaçınılmazdı. Fenerbahçe büyük bir şans ile bu deplasmandan 1 puan çıkartmayı başardı. Bursa' da alınan 1 puan, Fenerbahçe açısından belki de lig maratonunda alınmış en değerli puan olabilir. 

 

Erken gelen golle rahatlayan Bursaspor, yediği gole kadar maçın tüm kontrolünü Fenerbahçe' ye bıraktı. 66. dakikaya kadar kontra ataklar ile 2. golü aradı. Kuyt' ın biraz da şans kokan golü ile skorda dengeyi sağlayan Fenerbahçe, golden sonra oyunun kontrolünü Bursaspor' a bıraktı. 

 

Maç boyu Bursaspor en az 5 net gol pozisyonundan yararlanamadı. Fenerbahçe' nin de net olmamakla birlikte 1- 2 pozisyonu vardı. Bursaspor Fenerbahçe' den hemen her istatistikte daha iyiydi, ancak bazen ne yapsanız da o top o kaleye girmez. Bursaspor adına şanssız bir gece oldu. 

 

Fenerbahçe bir önceki maçta ligin en zayıf ekiplerinden bir tanesi ile sahasında oynamış ve müthiş bir futbol sergilemişti. Bu hafta ligin üst düzey bir ekibine karşı deplasmanda oynayınca, aksaklıklar su yüzüne çıktı.

 

Fenerbahçe' de bekler Caner ve Gökhan' daki düşüş devam ediyor. Her ikisi de haftalardır sprint, orta ve isabetli orta sayılarında geriliyor. Her ikisi de, hücum performansı anlamında gol girişiminde yer alma ve ceza alanına top atma istatistiklerinde son 6 haftadır düşüşteler. Bu durum ya fiziksel ya mental ya da taktiksel bir sebepten kaynaklanıyor. Kanımca, fiziksel ve mental bir düşüş var. Caner' in agresifliği yaptığı pozisyon hatalarının farkında olması ve rakipler ile fiziksel mücadelelerde başarısız olmasından kaynaklanıyor. Kendisindeki düşüşün farkında. Gördüğü anlamsız kartların sebebi de bu. Örneğin rakipten karşılanan top istatistiğinde, Caner' de son 6 haftadır ciddi bir düşüş var. Caner' in oyundan alındıktan sonra gösterdiği tepki Kartal' a karşı büyük saygısızlık. Hem bu hareketi, hem de bu düşüşü nedeni ile birkaç hafta formayı Hasan Ali' ye vermek gerekiyor.

 

Fenerbahçe forvetleri çok formsuz. Fenerbahçe forvet hattı, güçlü, pozisyon almayı bilen, çabuk ve dirençli stoperlere karşı çok zorlanıyor. Özellikle Emenike ve Sow fiziksel olarak iyi durumda değiller. Emenike kendisini futbola veremiyor. Maç içi konsantrasyonu çok düşük. İsmail Kartal' ın Webo' yu neden oynatmadığını anlamak zor. Eğer Emenike' yi kaybetmek korkusu içinde ise, puanları kaybetmeye hazır olmalı. Elinizde Webo gibi komple bir santrafor varken yedekte bekletilmesi son derece kötü bir tercih. Alper' in Sow' a tercih edilmesi ise doğru bir karar. Alper, Webo, Kuyt üçlüsü , arkalarında Diego (Emre) ile daha akıllı ve bilinçli bir hücum organizasyonu ortaya koyabilirler. Webo konusunda İsmail Kartal' ın daha cesur olması gerekiyor. 

 

Rakibi karşılama mesafesi çok uzun. Fenerbahçe rakiplerini 2. bölgede karşılıyor ve 3. bölgede baskı kurmuyor. Türkiye' nin en iyi 4 teknik adamı (dört büyükler) Mustafa Denizli, Şenol Güneş, Ersun Yanal ve Fatih Terim' in en önemli özelliği, 3. bölge presine önem vermeleri. Türkiye ligini ve ligimizde oyanan futbolun özelliklerini iyi analiz ettiklerinden, rakiplerini 3. bölgede karşılamayı tercih ediyorlar. İsmail Kartal ise, Aykut Kocaman' ın sistemini aynen uyguladığından, rakibi 2. bölgede karşılıyor. Zaten elindeki kadro şu an, 3. bölge presi yapacak fiziksel bir güce ve dayanıklılığa sahip değil. Tahminim bu yönde bir antrenman da yapılmıyor. Bu durum, Bursaspor, Trabzonspor, Kasımpaşa ve Beşiktaş gibi oyunu hızlı oynayan rakiplere karşı sorunlara yol açabilir. Hızlı ve isabetli pas yapan, dikine gidebilen oyunculara sahip ve güçlü forvetler ile 3. bölgede top tutan rakiplere karşı bu sistem çok pozisyon verilmesine neden olur. Bugün de Bursaspor, hiç bir direnç ile karşılaşmadan çok rahat pas yaptı ve oyun kurdu.

 

Bazı kulüp başkanları aksini iddia etse de, teknik direktörler sahadaki futbolda çok etkili. Şenol Güneş' in rakibini nasıl analiz edip, nasıl durdurduğunu net olarak gördük. Şenol Hoca, Fenerbahçe 'nin tüm eksiklerini iyi analiz ederek, oyununu buna göre kurgulamış. Kanatları iyi kapatıp, orta sahada Fenerbahçe' yi pas hatalarına sürükleyip, hızlı kanat akınları ile hızlı hücumlar geliştirerek çok pozisyon buldular. Şenol Hocanın yaptığını maalesef İsmail Kartal yapamadı. Bursaspor' un en zayıf yönü olan sağ kanat zafiyetini, sol kanat etkinliği sağlamak suretiyle değerlendiremedi. Bursaspor' un 76-90. dakikaları kötü oynadığını, oyundan düştüğünü analiz edemedi. Bu dakikalarda, ileride baskı kurup, sağlı sollu ortalar ile rakibi hataya zorlamak yerine, 1 puan için ceza yayı önünde kapandı. Defansif güvenlik derken, onu da iyi yapamadı. Çok pozisyon verdi. Sahanın en iyilerinden Kadlec ve Volkan sayesinde 1 puanı kurtardı. Öte yandan oyuncu değişiklikleri yerinde idi. Caner konusunda maç sonrası gösterdiği olgunluk da takdire şayan. Hocanın hatalı sistem ve futbolcu tercihleri bu maçtan olumlu bir puan almasına engel oluyor. 

 

Bir teknik adam oyuna nasıl ağırlık koyar, takımını nasıl motive eder, rakibini nasıl çözer, nasıl fark yaratır sanırım herkes görmüştür. Şenol Güneş' i ve onun taktiklerini sahaya disiplin ile yansıtan ve müthiş bir hırs ortaya koyan Bursaspor' u tebrik ediyorum. 

 

Fenerbahçe; Trabzon, Akhisar, Galatasaray, Beşiktaş ve Bursa deplasmanlarını tamamladı. Bunlar bence ligin Eskişehir ile birlikte en zor 6 deplasmanı. Bu 5 deplasmandan, 5 puan çıkartabildi. Esasen çok parlak bir tablo olmasa da, bu maçların tamamlanmış olması ikinci yarı için avantaj.

 

Fenerbahçe' nin kazandığı Beşiktaş derbisinden sonra yazmıştım. Bence Beşiktaş, Fenerbahçe' den daha doğru işler yapıyor. Fenerbahçe geçen senenin üstüne koyacağına geriye gitmiş durumda. İsmail Kartal' ın en büyük eksiği değişime direnci ve hatalardan ders almaması. Şu an Alper- Sow tercihi konusunda gösterdiği cesaret ve sağduyuyu, Webo- Emenike ve Hasan Ali- Caner ve birkaç hafta için Mehmet Topuz- Kuyt ikilisinde de göstermesi gerekiyor. Fenerbahçe' de bazı futbolcular gerçekten çok yoruldu. Onları biraz dinlendirmeli.

 

Ayrıca, rakipleri 3. bölgede, daha ileri mesafede karşılayacak agresif bir futbolu tercih etmemesi de takımın enerjisinin kötü kullanılmasına neden oluyor.  

 

Herşeye rağmen 1 puan Fenerbahçe için bir kazançtır. Bursapor' un oyunu düşünüldüğünde ise kaçan 2 puandan söz etmek mümkün.

 

bertan.kaya@yahoo.com

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..