Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Şans

Şans
 

Şansa inanırmısınız, ya kadere, fala astrolojiye, hiç inanmam diyenin bile fal köşesine göz attığı, önemli günlerde şanslı çorabını giydiği olmuştur muhakkak. Bizi etkileyen, merak etitiren şey nedir peki, bilinmezliği bilmekmi, gelecekten haber almakmı, yoksa geleceğimizi değiştirebilme çabasımı.

Peki şansızlık nedir? Durağa geldiğiniz anda, otobüsünüzü kaçırmakmı? Piyangoda büyük ikramiyeyi, tek rakamla kaybetmekmi, top oynarken ayagınızı kırmakmı, yeni tanıştığınız bir güzelle buluşmaya gitmeden bi gün önce burnunuzda kocaman bi sivilce çıkmasımı, bu örnekleri o kadar çogaltabilirizki, sayfalar yetmez.

Avrupanın yetkin üniversitelerinin birinde bir sosyoloji profesörü, 7 yıl boyunca binlerce denek üzerinde araştırma yapmış, şans faktörüyle ilgili, araştırmada, hayatı boyunca 4 kez piyangodan büyük ikramiye kazanan adamdan, hayatı boyunca şanssızlıktan yakınan, pek çok insan çeşitli testlere tabi tutulmuş, ve şu sonuca varrılmış, şans diye bir şey yoktur, insanlar şanslarını kendileri yaratır, şans insanın , kişiliği ve sosyalliğiyle doğru orantılıdır, deniliyor.

Ama yinede, insanların yaşamlarını etkileyen bişeyler var, doğum anlarından önce belirlenen birşey, ana rahmine düştüğü anda , hayatlarını geleceklerini etkileyen bir şey, mesela biri Van da bir çobanın çocuğu olarak dünyaya gelir , bir diğeri istanbulda bir fabrikatörün çocuğu olarak doğar, doğum anına kadar gelişim aynıdır, ya dünyaya gözlerini açtıktan sonra, yaşam savaşında, şartlar eşitmidir.

Buna vahşi yaşamdanda örnek verelim, orta afrikada vahşi yaşamda dünyaya gelen bir aslan yavrusu ile new york ta bir hayvanat bahçesinde dünyaya gelen bir aslan yavrusunu karşılaştıralım, doğada yaşayan yetişkin olana kadar bir çok yaşamsal tehlike atlatır, doğada dünyaya gelen aslan yavrularından sadece 4 te biri hayattta kalır, avlanmayı ama avlanmamayı ögrenmek zorundadır, yaşamını asla kolay geçirmez, hayvanat bahçesindeki aslana dönelim, onların yaşama devam etme oranıda 2 de 1 dir, şimdi en önemli soru , hangisi daha mutludur.

Bu soruyu cevaplamadan önce, mutluluk kavramına küçük bi açıklama getimek istiyorum, insan kendini mutlu hissettiğinde vücudunda bazı salgılar oluşur, hayatımı dolu dolu ve mutlu sorunsuz yaşadım diyen bi insandabu salgılar, 65 yıllık yaşamında 1 gün yani, 24 saati bile dolduramamaktadır.

Konu fazla dağılmadan toparlıyayım, düşünür ;cennette burda , cehennemde, yaşamasını bilene... demiş,

Şans biziz aldığımız nefes, çocuklarımız, dostlarımız, hayatı tepmekse şanssızlık, siz hep şanslı olanlardan olun....

 
Toplam blog
: 7
: 1276
Kayıt tarihi
: 26.08.06
 
 

İstanbul doğumluyum, ilk ve orta okulu Adanada okudum, liseyi yine İstanbulda tamamladım, daha sonra..