Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '18

 
Kategori
Opera / Bale
 

Sansev Uluslararası 6. Korolar Festivali

Sansev Uluslararası 6. Korolar Festivali
 

Magma korosu- Masis Aram Gözbek


6. SANSEV
İSTANBUL ULUSLARARASI
ÇOKSESLİ KORO FESTİVALİ

Ülkemizin yüz aklarından olan, çoksesli müzik alanının son yılların en büyük organizasyonlarından olan ve bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Sansev İstanbul Uluslararası Çoksesli Koro Festivali, gücünü ve katılımcılar açısından da güçlenerek devam ediyor.

İDOB emekli solist sanatçısı ve Sansev Derneği Başkanı Nursel Öncül’ün başkanlığındaki Festival Düzenleme Kurulunda, İDOB solist sanatçısı, Kişisel İletişim Danışmanı Müjgan Özçay, emekli bankacı ve Sansev Derneği Başkan Yardımcısı Nevin Osmanoğlu, Sansev Festival Genel Koordinatörü, Re/Max Fores Gayrımenkul Danışmanı Sevil Tezgörür, İDOB Korist Sanatçısı Cem Şenler ve BT Danışmanı- Net Dergisinden Özgür Aslan’dan oluşan Festival Düzenleme Kurulu, bu yıl da oldukça güzel bir programla bu etkinliği gerçekleştirmişler.

3 Mayıs 2018 günü saat 10.00da başlayan etkinlikler, günde dörder bölümden oluşan sunumlarla, akşamları 20.00’ye kadar, hatta bazı günler daha geç saatlere kadar sürdü. Ana sınıfı korolarından tutun da bu işi profesyonel bir şekilde yapan her kategori ve yaş düzeyinden oluşan koroların buluştuğu bu organizasyonda son derece başarılı toplulukların sahne almaları, ülkemizde bu konuya önem verildiğinin de bir işaretiydi. Toplam olarak 104 koro topluluğu ile 3821 koristin sahne aldığı bu festivalin onur bestecisi olarak da Saip Egüz belirlendi.

Saip Egüz kimdir:
Bu festivalin onur bestecisi, 22 Haziran 1920 yılında İzmir’in Bergama ilçesinde doğan Saip Egüz, 1941-1942 öğretim yılında Gazi Eğitim Enstitüsü müzik bölümüne girdi. 1944-1945 öğretim yılı sonunda müzik bölümünü bitirdi ve ses alanında yetiştirilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığınca Ankara’da bırakıldı. 1960 yılına kadar ortaöğretim kurumlarında müzik öğretmenliği yaptı. Çok sesli koro eğitiminin önemi ve koro eğitimini yaygınlaştırma çalışmalarına ortaöğretim öğretmenliği sırasında başlayan Saip Egüz, Musiki Muallim Mektebi’nde, yapılan ortaokullar arası koro yarışmasında Ankara 4. ortaokul korosu ile katılıp, birincilik ödüllü kazandı.

1946-1951 yıllarında Radyo Mandolin Orkestrasında solist olarak çalıştı. Bütün bu ?alışmaları sırasında ses öğretmeni Azize Işık, Adolfo Camozzoa, Umur Baha Pars’dan dersler aldı ve Ankara Devlet Konservatuvarı ses uzmanı Max Klein’in derslerini izledi. Ayrıca Fuat Koray ile üç yıl armoni-kontrpuvan çalışmalarını sürdürürken, Ankara Devlet Konservatuvar’ında Ferit Alnar’ın derslerini izledi.

1961-1962 yılında Almanya’nın Freiburg Yüksek Müzik Okulunda tek ve toplu ses eğitimi, koro ve modal sistem içinde çok seslilik çalışmalarına katıldı. Bir yıl süren bu çalışmalarının sonunda öğretim belgesi alarak yurda döndü.

1964 yılında ilk kez Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünde çok sesli toplu ses eğitimi çalışmalarını başlattı. 1974 yılına kadar da bu kurumda tek ses eğitimi, toplu ses eğitimi, koro eğitimi ve yönetimi derslerini yürüttü.

1970-1972 yılları arasında Müzik Bölümü başkanlığı görevini yaptı. 1974 yılında emekli oldu.

1976-1980 yıllarında Ankara Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam ederken, TRT Müzik Dairesi Uzmanlığı görevini de üstlenmişti. TRT Müzik Dairesi başkanı Cavidan Selanik ve Ergican Saydam’ın iş birliğiyle çocuk korolarının kuruluşunda büyük emeği geçen Saip Egüz bugüne dek çalışmalarına devam eden TRT çocuk korolarının temelini atmış ve gelişmesine öncülük etmiştir. 12 Mayıs 1981 yılında kaybettiğimiz Saip Egüz’ün çocuk şarkıları, bestelediği piyano eşlikli eserleri ve düzenlemeleri hala çeşitli korolar tarafından seslendirilmeye devam etmektedir.

İşte böylece, Saip Egüz’ün Onur Bestecisi olarak anıldığı bu yıl 6.sı yapılan ve 21 ilden 104 koronun katılım için başvurduğu Sansev Korolar Festivali ile çok büyük işler başarılmıştır. Her şeyden önce, bu kadar kalabalık gruplarla organize olarak hiçbir aksaklığa meydan vermeyecek şekilde, son derece profesyonelce bu etkinliği düzenlemiş olmak çok önemli bir şeydir. Dört gün boyunca Festivalde, İzmir’den Bolu’ya, Zonguldak’tan Niğde’ye, Ankara’dan Mersin’e, Trabzon’dan Tekirdağ’a, Hatay’dan Şırnak’a, Manisa’dan Van’a kadar 21 ilden 104 koro ve 3 bin 800 koro üyesi, 4 gün boyunca minik, çocuk, gençlik, yetişkin ve karma kategorilerinde sahne alarak, şarkılar seslendirdiler. Bu büyük organizasyonu başarı ile sonuçlandırılmış olması zafer kazanmakla eş anlamlıdır. SANSEV bu etkinliği hazırlarken hiçbir maddi çıkar düşünmemiş, sadece ve sadece, çok sesli müziğin yayılması, bu alanda çalışmalar yapan grupların becerilerini sergilemelerine olanak sağlayarak, halkın ve diğer gruplar arasındaki bağları güçlendirerek, vokal müziğin güçlenerek yayılmasını sağlamak gibi bir misyon üstlenmişlerdir. SANSEV bu mükemmel organizasyonu hazırlarken, grupların dikkatine şu sloganlara yer vermiştir:

‘’Gelin gökkuşağını birlikte kucaklayalım! SANSEV İstanbul Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’nde müziğin renklerini kendi rengimizle buluşturalım. Sesle, sözle, ritmle, ezgiyle kucaklaşalım, müzikle birleşelim. Bizler, yurdun dört bir yanından korolarımızla birbirimize kenetlenmek, güneşli yarınlara giden yolu açmak, hep birlikte gökkuşağını kucaklamak için 3.4.5.6 Mayıs’ta Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeyiz.’’

İşte böyle bir çağrı ile katılımcı gruplara mesajlar yollamıştı. Dört gün boyunca, sabah 10.00’dan, akşam 20.00’ye kadar süren Korolar Festivalinde hiçbir yarışmacı grup asla biri birileriyle yarışmadılar. Her grup tam olarak kedisi ile yarıştı. Zaten bu bir yarışma değil, bir festivaldi. Bu dört gün boyunca yarışan gruplardan başarılı bulunanlara başarı belgeleri verildi.

SANSEV Derneği Başkanı Nursel Öncül bu festival için şunları söylüyor:

"Bu yıl 6.sını düzenleyeceğimiz Sansev İstanbul Çoksesli Korolar Festivali'ni ULUSLARARASI boyuta taşımış olmaktan dolayı mutlu, heyecanlı, umutlu ve gururluyuz. Gururluyuz; Çünkü sivil toplum örgütü olmanın inancı ile 2006 yılında kurduğumuz derneğimizde İNSAN’a ve SANAT’a dair güzellikler üretiyoruz. Umutluyuz; Çünkü Cumhuriyet Devrimlerinin en önemlilerinden olan ”Musiki Devrimi”nde ülke olarak güzel noktalara geldiğimize inanıyoruz. Bu ilerlemenin yeterli olmadığını bildiğimiz için de her gün gece gündüz araştırarak çalışarak, üreterek ve paylaşarak daha iyi noktalara bayrağı teslim edeceğimizi biliyoruz. Heyecanlıyız; Çünkü İstanbul’da geniş çerçeveli bir çoksesli korolar festivali düzenleme hayalimizi kime açtı isek hep destek görerek bugünlere geldik. Amacımız okulların, üniversitelerin, kuruluşların çokseslilikte yaptıkları çalışmaları sergilemesine olanak sunmak kadar; ana-ilk-orta öğretim, güzel sanatlar liseleri, üniversitelerin güzel sanatlar, eğitim fakülteleri ve konservatuvarlarını bir araya getirerek bilgi ve durum paylaşımı sağlamak. Bu oluşuma katkı sağlayan tüm kişi ve kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyoruz."

 

SANSEV HAKKINDA:

2006 yılında opera sanatçıları Nursel-Ahmet Öncül ve diğer sanat severlerin fikirleriyle kurulan SANSEV (Sanatçılar Sanatseverler Kültür ve Dayanışma Derneği) vizyonuna uygun olarak "her yaş için, herkes için sanat’’ sloganını hayata geçirmek üzere faaliyet göstermektedir. Yani, bu vakıfta her yaş grubuna sanat etkinliği olanağı vardır.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Süreyya Operası, Aya İrini, Fulya Sanat Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi gibi pek çok sanat merkezinde, okullarda, kurumlarda ve derneğin kendi salonunda konser, gösteri, açık oturum ve söyleşiler gerçekleştirmiştir, bundan sonra gerçekleştirmeye devam edeceklerini bildirmişlerdir.

SANSEV’in Maltepe’deki merkezinde haftalık toplantı ve etkinlikler düzenlenmekte, bireysel ve toplu çalışmalar ve provalar bu mekandaki salon ve çalışma odalarında yapılmaktadır.

SANSEV, sosyal hizmetlere bağlı kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak buralarda yetiştirilen çocuk ve gençlere başta müzik eğitimi olmak üzere sanatla buluşma, sanatta kariyer yapma olanağı sunmaktadır. Yetenekli çocuklara burs verilmekte, eğitmekte ve gelişmelerine destek olunmaktadır. Opera, koro, orkestra sanatçıları, şefler, besteciler, müzik öğretmenleri, sanat eleştirmenleri ve organizatörlerle sürekli iletişim ve etkileşim içindeki dernek, yetenekleri keşfetmek, geliştirmek ve sanat yaşamını zenginleştirmek üzere toplu ve bireysel çalışmalar yürütmekte, sanatseverlerin de desteğiyle sanatla uğraşmak isteyen herkes için yol gösterici bir adres olmaktadır. Bu misyonları ile son derece yararlı işler yapmaktadırlar. Ahmet Öncül de daha konservatuvar öğrenciliği günlerinde, hocası İlhan Usmanbaş’ın önerileri doğrultusunda oluşturduğu koro eğitimi düşüncesini, böylece başarılı bir şekilde sürdürerek, bu konuda istekli gençlerin yollarını belirleme açısından başarılı eğitimler yapmaktadır.

Dört gün süren bu şölen havasındaki festivalin İstanbul ve Türk izleyişinin üzerinde çok olumlu etkileri oldu. Çok sesli müziğe gönül vermiş ve bu yönde çalışmalarda bulunan grupların da biri birileri ile tanışmaları bile çok büyük bir kazanımdır.

Bu güzel etkinliğin sunuculuğunu da üstlenen, Festival Düzenleme Kurulu Üyesi, İDOB solist sanatçısı, Kişisel İletişim Danışmanı Müjgan Özçay’ın sahneden gelen artistik deneyimlerinin getirdiği yetenekler sayesinde mükemmel, birleştirici, bağlayıcı, aydınlatıcı ve eğlendirici bir üslupla yaptığı sunumlar, bu etkinliğin en önemli unsurlarından biriydi. Kendisi ile ne kadar övünsek azdır.

Sonuç olarak, Uluslararası Sansev Korolar Festivali Türkiye’mizin yüz akı olmuş bir etkinli olarak alkışlanması gereken girişimdir. Bu Festival’e emek vermiş, katılmış, jüri üyeliği yapmış herkese şükranlarımı sunuyorum.

İsmail Hakkı Aksu

10 Mayıs 2018

 

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..