Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '18

 
Kategori
Siyaset
 

Şansölye Angela Merkel’in Uzun Dönemde Siyaseti Bırakma Kararı

Şansölye Angela Merkel’in Uzun Dönemde Siyaseti Bırakma Kararı
 

2018 Ekim sonu itibariyle Almanya Başbakanı ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) genel başkanı Angela Merkel 2018 yılı Aralık ayında genel başkanlık, 2021'de de başbakanlık için yeniden aday olmayacağını ve aktif siyasetten çekileceğini açıkladı.

Partisinin oylarının gerilemesi üzerine Merkel’in 7-8 Aralık 2018’deki parti liderliği seçimine katılmayacağını belirtmesi ve 2 yıl sonra, seçim dönemi sonunda başbakanlığı bırakması, beklenen bir karar değildi ve sürpriz oldu. Seçimlerde sadece Merkel’in partisi CDU değil, koalisyon ortağı CSU ve SPD’nin de oyları azalmış ve parti liderlerinin durumu zayıflamış durumda.

Son iki yıldır Merkel’in 1 milyona yakın mülteciyi Almanya’ya kabul etmesi siyasi alanda sıkıntılara sebep oldu. Almanlar göçmenlerin ucuz ve istenmeyen işleri yaptığını, nüfusu genç ve tüketim dinamikli tutuğunu hatırlamak istemiyor. 

 Muhalefetteki Yeşiller, Sol Parti ve Almanya için Alternatif partisinden (AfD) siyasetçiler, Merkel’in sadece parti genel başkanlığını bırakmasının yetmeyeceğini, erken seçime gidilmesini öneriyorlar. Erken seçim olmazsa, bir yıl önce kurulma aşamasında son anda dağılan CDU, FDP ve Yeşiller’in ortak hükümetinin, Jamaika koalisyonu,  kurulabilir analizi de yapılıyor.

Merkel’in yerine CDU’nun başına Aralık 2018’de geçecek isim uzun dönemde,  2021’de partinin başbakan adayı olacak.

Şimdilik en kuvvetli aday, Merkel’e karşı 2002’de kaybedince 2009’da aktif siyasete ara veren avukat Friedrich Merz. Merz 2003’te taşraya göre değişen, vatandaşın anlamadığı karmaşık Alman vergi sistemi yerine bira şişesi üzerinde açıkladığı basit, istisnalardan uzak,  vergi reformu paketiyle meşhur olmuştu. Bu paket vergi oranını düşük tutuyor fakat herkese uygulanır yapıyordu.   İlk 8bin avro kazanca vergi yok, bu söz 4 kişilik aile olsa 32bin avro kazanç vergiden muaf anlamındadır. Takiben kazanca göre %12, %24 ve 36’lık vergi uygulaması. Örneğin tek kişiyseniz ve yıllık kişisel kazancınız  40bin avro’yu aşarsa  %36 kazanç vergisi uygulamasına tabisiniz anlamında. Türkiye’de de istisnalar olmasa ve ilkokul mezunu kazancına göre ne vergi vereceğini bilse çok iyi olur. Bu konuda çalışkan, zeki, karmaşıklığı seven akademisyen veya vergi memurları yerine tembel, zeki kişilerin, istisna içermeyen basit vergi paketi sunabileceği iddiası küçümsenmemelidir. “KISS Keep It Simple Stupid”.

Merkel’in kararı Almanya’nın yakın tarihi açısından bir dönemin sonudur.    On üç (13) yıldır başbakan olan Merkel’in dünya çapında yakaladığı saygınlığı bir başka Alman’ın kazanması yıllar alacaktır. Merkel az konuşan, müzakereye önem veren, ikna edici güvenilir bir liderdi. Merkel seçimlerdeki başarısızlık sorumluluğunu yüklenerek parti içinde bir yenilenme görmek istiyor. CDU’nun potansiyel lideri sadece Almanya için değil, Avrupa Birliği için de önemlidir. Merkel bu kararıyla partisinin yenilenmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca, başbakanlık dönemi bitene kadar görevine devam edip işleri aksatmamış olacak. Topal ördek olur iddiası uzlaşmaya dayalı Alman koalisyonu için geçerli değil. Almanya'daki liderlik değişimi olayları ders alınacak hikayelerden sayılmalıdır.

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..