Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '08

 
Kategori
Blog
 

Sansüre hayır!!!

Sansüre hayır!!!
 

“Sansür, insan ifadesinin çeşitli yollarla kontrol altına alınmasıdır. Pek çok durumda hükümet tarafından uygulanır. En somut amacı toplumu korumak ve devletin üzerinde kontrol sağlayacağı şekilde geliştirmektir. Genellikle toplumu etkileyen durumlarda/eylemlerde uygulanır ve ifade özgürlüğünü suistimal eden düşünceleri bastırma amacı güder.”

Bu tanımlama bana ait değil ama tanımlamadan yola çıkarak bir şeyi anlamaya çalışıyorum. “İfade özgürlüğünü suistimal eden düşünceleri bastırma amacı güder.” Derken düşüncelerin dile getirilmesi ve ne şekilde veya kime göre ifade özgürlüğüne açık olması gerektiğini anlayamadım. Çünkü ülkemiz dahil bir çok ülkede tam anlamıyla ifade özgürlüğü halen bulunmamakta. Kişiler ifade şekillerini ne şekilde gerçekleştirirse gerçekleştirsin; ister akıl almaz hurafat yoluyla isterse de dil yoluyla düşüncelerini ifade etsin diğer kişilere ters düşen düşünce haksız eleştiri yoluyla suçlanabiliyor dahası bu gibi kapatılma cezaları verilebiliyor. Peki ama bu durumda kime göre veya hangi şekle göre ifade özgürlüğünü baz alacağız?

Yazılarımızı yazarken içten düşünce özgürlüğüne başvurmuyor muyuz? Şahsen ben kendi adıma bunu yaptığımı söyleyebilirim.

Kimse kimsenin düşüncesini elbetteki paylaşmak zorunda değil. Ama bunu demeden önce kendi eksikliklerimizi görerek, araştırarak, okuyarak en azından kendi haklarımızı bilerek savunmaya geçsek belki ilk olarak kendi öz bilincimizi oluşturabiliriz.

Tabii buradaki problem bambaşka. Bir çok site kapatılıyor. “Mahkeme kararıyla siteye erişim engellenmiştir.” Kesinlikle yanlış bir uygulama. Kontrol mekanizması veyahut önlem alınması gerekirken sitelerden yararlanan insanlar da yararlanamaz hale geliyor.

Kimse şahsına yönelik hakaret vari bir hareketi kabullenemez. Örneğin Youtube erişim engellendiğinde Atatürk’e yapılan bu hakaretin cezası siteyi kapatarak değil de bunu bizzat yapan kişiye cezanın ödetilmesi gerekirdi. Çünkü biz Türkler sahip olduğumuz her şeyi Atatürk’e borçluyuz. Cezayı biz siviller belirleyemeyiz elbette ama siteye erişimin engellenmesi hiçbir zaman başvurulması gereken bir ceza uygulaması olmamalıdır.

Hangi düşüncenin ifade özgürlüğünü suistimal edip etmediği analizini yapmadan peşin hükümlerle site kapatılmasını kınıyorum.

Şu an Youtube adlı siteye ben başka yollarla da erişebiliyorum. Yaptığımın doğru veyahut yanlış olduğunu tartışmaya sürmektense beyinlerimize zincir vurulamayacağının farkında olunmasını istiyorum.

Hükümet yetkilileri adına yaptığınız kısıtlama ve kısırlaştırılma yöntemleri açıkçası çok yanlış. Şüphesiz düşünce parmaklarımızın ucundan klavyeye dökülmeye her zaman devam edecektir.

Sevgi ve saygılarımla…

NOT: Teşekkür ederim Beenmaya; aynı isimle Serbest Yazarlar platformuna yazdım bu yazıyı. Tam olarak ifade edebilmişimdir umarım.

 
Toplam blog
: 128
: 1145
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

Herkes gibi yazar, çizerim. Dünyamı boyarım hepsi bu!..