Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '22

 
Kategori
Eğitim
 

Şantiye Elektriği

 

                            "ŞANTİYE ELEKTRİĞİ KULLANAN ABONELERİN RİSKLERİ"

Şantiye elektriği müteahhit firmanın geçici işlerini yapabilmek için abone olduğu muhtemelen dağıtım tablosundan, kendi işlerini görebilecek kadar, kendi gereksinimlerini karşılamak için aldığı ve abone olduğu elektriksel talep gücüdür. Bu talep gücü, kendiişlerini yapabilmek için tasarlandığı sonrasında sökülüp başka yerde kullanacağı harici tip panolarından abonelere geçici işler için elektrik verdiği bir geçici sistemdir.

Geçici olması sebebiyle gerçek ihtiyacı karşılayabilecek durumda olmayan bu güç bir binanın, sitenin güvenli bir şekilde elektrik ihtiyacını karşılayabilecek şekilde, miktarda değildir. Dolayısıyla bu durum; bahçe sulamak için talep edilen su miktarı ile sayıları yüzleri bulan kişinin, hanenin ihtiyacını aynı su kaynağından karşılamaya çalışmak gibidir.

Normalde bir dairenin enerji ihtiyacı aslında fazla değildir ve yoğunluk da genellikle akşam saatlerinde 18:00-22:00 saatleri aralığında yoğun tüketim vardır, her abone aşağı yukarı aynı anda su kullanır, aynı anda elektrik kullanır. Normal şartlarda bu durumda özellikle elektrik tüketiminde artan tüketim doğru gerçek iletken kesitleri hesaplanarak yapılmadığı için özellikle akşam saatlerinde gerilimde ciddi düşmeler görülür. Bu düşen gerilim neye sebep olur? Elektrik makinelerinin daha fazla akım çekerek söz konusu işi, görevi yapmaya çalışan bu makineler hatta elektrik hatlarında aşırı ısınmaya neden olacak, bu ısınma neticesinde hem kayıplar artacak hem de hat sonunda çalıştırılmak istenen elektriksel makineler bu düşen gerilimden ötürü büyük zarar görecektir. Öte yandan enerji dağıtım şirketiyle bir abonelik de söz konusu olmadığı için gerilim düşümünden enerji dağıtım firması sorumlu değildir. Bu durumda yanan elektrik cihazlarında oluşan hasarları sigorta firmaları da karşılamayacaktır.

Düşen gerilimi düzeltmek için regülatörler kullanılabilir. Böyle durumda ise regülatör sürekli çalışacağı için aşırı ısınacak bir müddet sonra regülatörlerden ötürü de yangınlar çıkabilir. Böyle bir durum tabiri caizse bir mahalleye gerekli suyu vermeksizin basit bir bahçe hortumuyla yetersiz su vermek gibidir.

Şantiye elektriği kullanan tüketiciler arz ve talep arasında oluşan aşırı dengesizliği çözmek için birtakım fikirler ortaya atmaktadır. Burada fazla yapılacak bir şey yoktur. Girenler=çıkanlar değilse sorun olur. Bu durum her ne kadar bir elektriksel problem olsa da esası matematiksel bir denklemdir. Ya da daha basit anlatımla bir tahterevalli düzeneğidir. Denge olmazsa sorun olacağı aşikârdır. Giren az ise tüketim de az olmak zorundadır. Başka türlü çözümler sağlıklı olmaz. Ya tüketim azalacak ya üretim artacak başka çıkar yol yoktur. "Kirşof’un akımlar, gerilimler kanunu, Ohm kanunu, verilen=alınan+kayıplar dengesi" gerekir. Burada yapılacak en akıllıca şey minimumda yaşayarak süreci atlatmak olabilir.

Soru: “Hocam bizim binada hala Şantiye elektriği ile kullanıyoruz elektriği ve elektrik devamlı dalgalanıyor Çamaşır makinem devamlı kart yakıyor elektrik panosunun yakındaki prize 5 kilo varlık kondansatör taksam paralel olarak faydası olur mu kondansatör devamlı şebekede kalsa zararı olur mu bozulur mu değerli bilgilerinizden faydalanmak istiyorum Teşekkür ederim şimdiden.”

Cevap: “Gerilim koruma röleli bir besleme devresi olabilir ama o da geçici çözüm olur. Nihayetinde makineye gelen gerilim düşünce en azından çalışmayı durdurur makineyi yakmazsınız.”

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..