Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '16

 
Kategori
Futbol
 

Santos’un Hamleleri Kupayı Getirdi

Kağıt üzerinde Fransa’nın favori olduğu ilginç final sonunda gülen taraf Portekiz oldu. Böylece, Galler dışında hiçbir maçın doksan dakikasında galip gelemeyen, gruptan bile en iyi üçüncü olarak zar zor çıkabilen, eleme turlarında Fransa’ya göre çok daha kolay rakiplerle karşılaşan Portekiz, sürpriz bir şekilde kupayı kaldırmayı başardı.

Maça Fransa hızlı başladı. Fransızlar, Portekiz kalesini resmen ablukaya aldılar. 25.dakikada Ronaldo’nun sakatlanıp çıkmasıysa finali iyice ilginç bir hale soktu.

Esasen Ronaldo’nun çıkmasından sonra Portekiz’in çökmesi beklenirken tam tersi bir şekilde oyuncular arasında bütünleşmeye neden oldu. Fransa ise o dakikadan sonra oyundaki üstünlüğünü giderek kaybetmeye başladı. Portekizliler, Fransa’yı kendi tempolarına uymak zorunda bıraktılar. İkinci yarıda 60.dakikadan sonraki kısa Fransız baskısı hariç, maç boyunca da bu durum sürdü. Fransa, Portekiz’i mağlup edebilecek bir tempo ve takım oyunu ortaya koyamadı.

Portekiz Teknik Direktörü Fernando Santos, Ronaldo’nun çıkmak zorunda kalmasından sonra krizi çok iyi yönetti. Aynı bir satranç ustası gibi takımını idare etti. Özellikle 79’da yaptığı Eder hamlesi çok önemliydi. Çünkü bu hamle maçın gidişatını değiştirirken kupanın Portekiz’e gelmesinde de büyük rol oynadı. Eder’in oyuna girmesiyle Nani de kanada geçti. Böyle olunca da Quaresma ve Nani'nin kanatlarda, Eder'in ise forvette yer aldığı Portekiz’in hücum gücü arttı. Nitekim bu dakikadan sonra Portekiz daha tehlikeli gelmeye başladı.

Elbette 90+’da Gignac’ın vuruşu direkte patlamasa şimdi daha farklı şeyleri konuşuyor olacaktık. Ancak futbol böyle bir oyun.

Sonuçta Santos, dünya yıldızı futbolcusunu kaybettikten sonra takımının oyunun hakimiyetini eline almasını sağladı ve maçı uzatmalara taşımayı başardı. 79’da yaptığı doğru değişiklik de, uzatmalarda Portekiz’in kupaya uzanmasını sağladı.

Ancak bu maçtaki performansıyla Portekiz’in şampiyonluğuna çok büyük katkı yapan kaleci Patricio’yu da unutmamak gerekiyor. Patricio, yaptığı müthiş kurtarışlarla takımının oyunda kalmasını sağladı ve galibiyette başrol oynayan futbolcu oldu.

Ronaldo’nun gözyaşları ve onun çıkışı üzerine arkadaşlarının kenetlenip kupayı sanki onun için kazanmaya çalışmaları ve Ronaldo’nun oyundan çıktıktan sonra kenardaki halleri bu maçın unutulmazlar arasına girmesinde başka bir büyük etken olacaktır.

İte kaka finale çıkan Portekiz, kupayı kazanmayı başardı. Bizlere de başta teknik direktör Fernando Santos olmak üzere Portekizli futbolcuları tebrik etmekten başka bir şey düşmüyor. Elbette ülkece çıkartmamız gereken dersler hariç. O da, başka bir yazının konusu.

https://www.facebook.com/tolgaersari

https://twitter.com/tolgaersari

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..