Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

14 Nisan '09

 
Kategori
Şarap
 

Şarap ve Sağlık

Şarap ve Sağlık
 


Şarap yemeğin tamamlayıcı unsuru, yâni bir lezzet katalizörü olarak görev yapar...


Neticede hem lezzeti üst seviyelere taşır, hem de yemeğin midede sindirilmesine ve hazmına fevkalâde yardımcı olur...


Bilhassa etin ve proteinin sindirilmesi açısından şarabın çok faydası bulunuyor...


Tarihe bir göz attığımızda anlıyoruz ki, şarabın günlük içecek olarak su gibi içilmesi, biraz da Ortaçağ'daki veba salgınlarına dayanıyor. Çünkü yakın zamanlara kadar Osmanlılar'ın ve Romalılar'ın içme suları Avrupa'dan çok daha iyi durumdaydı. Mimar Sinan'ın yapmış olduğu, Unkapanı'ndaki su kemerleri ve Roma'daki kaplıcalar da bunun örneklerini oluşturuyorlar.


Roma ve Osmanlı İmparatorluğu, vatandaşlarına sağlıklı içme suyu sağlayabilen uygarlıklardı. Lâkin, bugünkü Avrupa'nın çok büyük bir bölümünde sağlıklı içme suyu içebilmek için 18'inci yüzyıla kadar beklemek gerekti. İçme suları sağlıksız ve mikroplu olunca da, şaraplar suyun yerini alarak günlük içecek olmuştu.


Şarabın sağlığa faydası olduğu kadar, yenilen gıdaların sindirilmesine de yardımcı olma özelliği vardır. Birçok gıda fazla pişirildiğinde ince lezzetinde farklılık meydana geldiği için aşırı pişirilmeye gelmez...


Bazı gıdalar da durdukları yerde bakteri üretirler. Bu bakteriler, vücudumuzun tolere edebileceği miktarda oldukları için etkilenmeyiz. Çok miktarda bakteri üreten gıdalar yediğimizde ise gıda zehirlenmesiyle karşı karşıya kalırız. Şarap içen insanların vücudunda, işte bu bakterilerin öldürülmesi daha kolay olmaktadır.


Şarabın bir keyif içeceği olma özelliğinin ve yukarıda bahsettiğim faydalarının yanı sıra, başka birçok olumlu özellikleri de bulunuyor tabii...


Aslında şarabın sofrada önemli bir yeri vardır. Çok önemli bir özelliği yeme ritmini yavaşlatmasıdır. Hekimlerin de önerdikleri gibi, lokmanın çok çiğnenmesiyle tokluk duygusu artar. İşte bütün bunları şarap kendiliğinden sağlar.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..