Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '12

 
Kategori
Futbol
 

Saray Bahçesindeki Balta

Saray Bahçesindeki Balta
 

Hakan Balta


Afrikadan futbolcu alırken bir klişe vardır; 'Kemik yaşı'. Afrika doğumlu olup parlayan herhangi bir futbolcu söz konusuysa hep gündeme gelir. Asıl yaşının 30 olduğu nüfusta 23-24 gözüktüğü gibisinden söylemler çıkar. Bence çoğunluğu doğru olmamakla birlikte bazılarında gerçeklik payı mevcut.

Fakat bu sorunun sadece Afrika doğumlular için geçerli olmadığını gösteren bir adam var Galatasaray'da.  Kayıtlara göre 1983 Berlin doğumlu olan Hakan Balta bir süre Almanya'da top koşturduktan sonra 2003 yılında Manisaspor'a transfer olur. 4 sezonda 19 gol atar. 5'inci sezonda henüz 4'üncü maçında 2 gol atmışken Galatasaray'a transfer olur(2007). Galatasaray'da 6'ıncı sezonu ve gol sayısı 8. Tabi ki bir sol beki gol sayısıyla değerlendirmek acımasızlık olur. Ama Hakan'ın her sene daha geriye gittiğini görmemek de biraz zor. Futbolcularda 32-33 yaşından sonra görülen gerileme Balta'da 25-26 yaşında başlamış gibi. Kemik yaşı muhabbetinin tam zamanı. Bu arada Galatasaray'ın kadro yapısını değerlendirelim ve gene konuyu Balta'ya bağlayalım. 
Galatasaray'ın gerçekten iyi bir kadro oluşturduğu aşikar. Uğur Meleke'nin başaltı ligler olarak tabir ettiği liglerden birine sahibiz. Takımlarımız da aynı şekilde başaltı. Dolayısıyla dünyada veya avrupada en gözde futbolcuları almamız çok zor. Takımlarımızı da başaltı oyunculardan kurmamız gerekiyor. Galatasaray bu bağlamda oldukça başarılı. Yani başaltı takımlarda ilk 11'de oynayabilecek, en zirvedeki takımlarda ise iyi birer yedek olacak futbolcu sayısı fazla. Muslera, Eboue, Melo, Selçuk, Hamit, Burak, Elmander tam bu başaltı futbolcu tanımına uyan isimler. Muslera'ya bir parantez açmak lazım tabi. Aynı şekilde kendini geliştirmeye devam ederse 1-2 sene içinde elit takımların kalesinde görmek için yarışacağı bir isim olması yüksek ihtimal. Ayrıca Emre Çolak, Amrabat, Semih gibi gelecek vaat eden kaliteli gençlere de sahip. Yani Galatasaray'da ideal 11'de herhangi bir futbolcunun yerine daha iyisini koyabilmek için en az 10-12 milyon euroyu gözden çıkarmak lazım. 
Tam da bu noktada tekrar Hakan Balta'ya dönüyoruz. Evet, takımdaki en zayıf halka. Yerine daha iyisini koymak için muhtemelen 1 milyon euro yeterli bir rakam. Dolayısıyla bu sene ligde rakipsiz olacağını düşündüğüm Galatasaray'ın avrupada başarılı olamaması durumunda bence suçlu şimdiden belli. Balta değil tabi ki. Terim'in ısrarlarına rağmen sol beke takviye yapmayan yönetim..
 
Toplam blog
: 9
: 347
Kayıt tarihi
: 01.10.08
 
 

84 yılında dünyaya geldikten sonra ilköğretimi Nazilli'de okudum. Samsun OMÜ tıp fakültesini biti..