Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

SARAYDAN KIZ KAÇIRMADA BAŞARI

SARAYDAN KIZ KAÇIRMA ARKEOLOJİ’DE SEYİRCİ İLE BULUŞTU

Bir festival geleneği olarak, İstanbul’da gerçekleştirilen hemen, hemen tüm açık hava festivallerinin vazgeçilmezi olarak ilk günden beri sahnelenen, geçtiğimiz festival döneminde prömiyerini yapmış olduğu Wolfgang  Amadeus Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma“ operası temsili 8 Temmuz 2021 akşamı İstanbul Arkeoloji Müzesi avlusunda seyircisi ile buluştu.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği ve Caner Akın’ın sahneye koyduğu eser, klasik haline sadık kalınarak, yaklaşık 1,5 yıldır dünya gündemini oluşturan salgına da göndermelerin yapıldığı farklı bir reji anlayışı ile seyirci karşısına çıktı.

Eserde, yaşanmış 1918 İspanyol Gribi salgını da konu edildiği ve “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünün başka bir kanıtı gibi, İspanyol Gribi’nde de bu gün koronavirüs pandemisinde yaşadığımız gibi, sosyal mesafenin, hijyenin ve maske takımının önemi büyüktü. Rejisör Caner Akın, eserde bu önemli detayları işlemekle beraber, klasik konunun en önemli unsurlarından biri olan Türklerin kin tutmak yerine merhamete önem vermesine de parmak basarak bunu ön plana çıkarıyor.

Oyunun tüm kadrosu şu şekilde:

Orkestra Şefi: Murat Cem ORHAN

Sahneye Koyan: Caner AKIN

Dekor ve Kostüm Tasarımı: Olcay Engin KAYMAZ

Işık Tasarımı: Taner AYDIN

Koro Şefi: Volkan AKKOÇ

Koreograf: Tan SAĞTÜRK

Belmonte: Erdem ERDOĞAN

Osmin: Tuncay KURTOĞLU

Konstanze: Hale SONER KEKEÇ

Blonde: Nazlı Deniz SÜREN

Pedrillo: Onur TURAN

Selim Paşa: Caner AKIN

Çocuk: Adahan ÇABAŞ

Dansçılar: Berkay TOPÇUOĞLU, Berkay GÜNAY

Başkemancı: Seda Subaşı Yalçın

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu

 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, yeni bir yorumla sahnelemiş olduğu W.A.Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma operasını İstanbul Opera Festivali kapsamında İstanbullu sanatseverlerle buluşturduğu etkinlikte dikkatimi ilk çeken şey sanatçıların performansı idi. Temsil başlar başlamaz, sanatçıların şan tekniklerindeki başarılı yorumlamaları beni oldukça mutlu etti. Sanatçılar hem söylediler hem de oynadılar. Arkeoloji Müzesi avlusunun vermiş olduğu büyülü ortam da hem sanatçıların performanslarını hem de izleyicilerin de beğenilerini olumlu yönde etkiledi ve beğenilerini de alkışlarla gösterdiler. Orkestra şefi Murat Cem ORHAN yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın da nefis eşliği sayesinde, bir temsilden beklenebilecek her şey vardı bu oyunda.

Tüm sanatçılardan teknik ekibe kadar herkesi gönülden kutluyorum.

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..