Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sardalye tava yapmanın püf noktaları

Sardalye tava yapmanın püf noktaları
 

Balık sezonu açıldı. Balıkçıların da, balık severlerin de yüzleri gülmeye, damak ve mideler bayram etmeye başladı. Balık konusunda, daha önce, genel bilgiler içeren birkaç yazımız olmuş ve okurlardan büyük ilgi görmüştü. Bu yazımızda, özellikle sardalye balığı ve tavasının nasıl yapılması gerektiğine dair kısa ve pratik bilgileri verelim.

Sardalye; hamsigillerden, on-on beş santim boyunda, ateş balığı olarak da bilinen ve denizlerimizden bolca yakalanabilen bir balık türüdür. Balıklarda bulunan omega, potasyum gibi son derece yararlı maddeleri muhteviyatında en yüksek oranda içeren iki balık türünden biri sardalyedir.

Balıklar irileştikçe fiyatı artar, bununla birlikte lezzeti ve besin değeri de artacaktır gibi yanlış bir kanaat de genel olarak yaygındır. Oysa ki, yukarıda da belirttiğim üzere sardalye, birçok pahalı balıktan daha çok faydalıdır. Lezzet konusuna gelince; işte orada gastronominin gerçekleri devreye girer ve kilosunu üç-beş liraya alacağınız Çeşme ya da Çanakkale sardalyesi ile harikalar yaratabilirsiniz.

Öncelikle belirtmem gerekir ki bayat balıkla güzel sofra kuramazsınız. Balığınızı taze almalısınız. Balığın tazeliğinin nasıl anlaşılması gerektiği konusunu önceki yazılarımda ele almıştım. Ancak ben yine de kendime güvenemiyorum diyor iseniz balıkçınızla aranızı iyi tutmanızda fayda var.

Sardalyeleri temizlerken ya da temizlettirirken baş ve bel kemiklerini de aldırıyoruz. Bolca yıkıyor, kesinlikle kanlı kalmamasına gayret ediyor ve suyunu iyice süzdürüyoruz. İkişer ikişer iç tarafları birbirine bakacak şekilde yapıştırıyoruz. Arzu ederseniz yapıştırma esnasında aralarına rendelenmiş kaşar peyniri de koyabilirsiniz.

Yapıştırdığımız balıklarımızı bulamak üzere bir karışım hazırlıyoruz. Mısır unu, kırmızı pul biber, çok az karabiber ve tuzdan oluşan tat vericiye tüm balıkları çifter çifter her tarafı unlanacak şekilde buluyor ve üzerindeki fazla unu sallayarak döküyoruz.

Tüm kızartmalarda olduğu gibi sardalye tava yaparken de yağın bol olmasına özellikle dikkat ediyor, yağ iyice kızmadan kesinlikle balıklarımızı yağa atmıyoruz. Buradaki tekniğin temel esprisi pişen malzemenin, tavanın tabanına temas etmemesidir. O nedenle tavanın altındaki ateşin de en kuvvetli ayarında olması gerekir.

Balıkların üzerindeki un pembeleşmeye başlayınca, yavaşça balıklarımızı ters çeviriyoruz. Böylelikle her iki tarafı da arzu ettiğimiz çıtırlıkta pişiriyor ve maşa ile hafifçe bastırıp yağını süzdürerek tavadan aldığımız balıkları tel süzgeç üzerine koyuyoruz.

Tüm pişirme işlemi bittikten sonra tel süzgeç üzerinde bekleyerek üzerinde kalan son yağları da bırakmış olan balıklarımızı servis tabaklarına alıyoruz.

Burada temel dikkat etmemiz gereken konular; öncelikle balıkların mümkün olduğunca az yağ çekmiş ve çıtır çıtır pişmiş olmasıdır. İyi bir balık tava kesinlikle vıcık vıcık yağ içermez. Balığınızın kenarları ve dış yüzü çıtır çıtır olmalı iken içi yumuşak ve hafif sulu kalmalıdır. Yanına keseceğiniz bol sulu ve tatlı kuru soğan, bol limon ve zeytinyağlı çoban salatası, acılı şalgam suyu ile damaklarınızı bayram ettirmeniz bu kadar kolay işte.

Buyurun efendim, afiyet olsun.

Not: Yukarıdaki fotoğraf www.maksimum.com adlı siteden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..