Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '21

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sarı Çizgi Burada

Sarı Çizgi Burada. Gideceğiniz yere nasıl varıyorsunuz. Biz görmeyenlere sık sorulan sorulardan biri merdiven sayıyor musunuz gideceğiniz yere nasıl varıyorsunuz öncelikle merdiven saymıyoruz görmeyenler kokular sesler inişler çıkışlar zemin farklılıklarından bir harita oluşturur. Özellikle şu dönemde Maske zorunluluğundan dolayı kokularda sorunlar olabiliyor diğer işaretlerle yine haritamızı oluşturarak yolumuzu buluyoruz. Yokuştan indik sağa döndük gibi kafamızdaki işaretler belirleyici oluyor. Çok gürültü kâbusumuz özellikle bazı dükkânlarda aşırı gürültü sesi gelince arkadan önden gelen sesleri algılamakta zorlanıyoruz. Sessiz Arabaya Hayır. Son dönemlerde ses çıkarmayan elektrikli araçlarda sıkıntı oluyor bu araçların duyulabilecek kadarda olsa ses çıkaracakları bir düzenek eklenmeli.

Sarı Çizgiler Burada.

Son yıllarda ana caddelerde sarı çizgiler artmaya başladı. Beni güldüren şurası bu arkadaş ana caddede yürüyecek ara cadde ne yapacak. Sarı çizgi üzerinde yürümeyi tercih etmeyen yâda kaldırım yâda duvar takibiyle kapı arayanların ciddi bir sorunu oldu. Oda sizi zorla karga tulumba sarı çizginin üzerine koyma ve yürütme hastalığı bizi rahatsız ediyor. Evet, sarı çizgiler burada deyip sesli uyarmaları yeterli olacaktır. Görmeyende teşekkür eder yoluna devam eder. Zorla yardım etmeden sonra sarı çizgiye zorla götürme epey moral bozucu. Yardım ederken de yardımcı olmamızı ister misiniz diye sormanız yeterlidir.

Sarı Çizgilerde Kalite.

Sarı çizgiler genellikle basit adi malzemelerden yapılıyor. Oda özellikle değişen hava şartlarında tehlike saçıyor. Yağmurlu günlerde bir kayar düşerseniz sakat kalabilirsiniz. Sarı çizgide çarpışma. Sarı çizgi dümdüz bir çizgi maalesef sarı çizgiler yapıldıktan sonra kullanımlarıyla ilgili ne görmeyenlere nede halka doğru dürüst bilgi verilmedi.

Sarı çizgi üzerinde tekerlekli bastonla yürümek çok güzel. Tekerleği çukurun içine sabitleyince hızlı gidiyorsunuz. Ama sarı çizgi sağlıklı değilse baston geri gelip karnınızı delebilir. Bir gün sarı çizgi üzerinde hızla ilerliyorum.

Birine çarptım kör müsün çekilsene dedim oda benim gibi bastonla sarı çizgi üzerinde yürüyen bir görmeyenmiş. Epey gülmüştüm. Herkes şunu bilsin sanki sarı çizgi olmasa görmeyen yolda yürüyemeyecekmiş gibi bir algı var. Kaldırımlar ve diğer yollar yayalar için güvenli hale gelirse sarı çizgi olmadan da yürünür.

Sarı çizgi hızlı bir şekilde yürümek için harika bir Araç. Sarı çizgi yok iken yürüyemiyor muyduk? Biz dernek olarak kendi hizmet binamızı aldığımızda arkadaşlarımızın binayı bulamadığını gördük. Büyük şehir asfalt şantiyesine rica ettik ve küçük bir kasis yapıldı. Görmeyenler o kasisi hissedince dönüp merdivenden, Türkiye Beyazay Derneğine giriyor. Bazı derneklerse sesli bir cihaz taktılar oda Bir çözüm artık navigasyon sistemleri var görmeyenlerin çoğu da akıllı telefonlarla navigasyonlardan faydalanıyor ama sarı çizgi önemli keşke halka açık binalarda sarı çizgiler kapılarda kabartma notlar kabartma yönlendirici levhalarda olsa bu ve benzeri uygulamalar hayatı kolaylaştırır. Özelikle tatil beldeleri de bizim için erişilebilir olsa da bizde tek başımıza tatil yapabilsek. Çağrılarımızı yapalım medya sarı çizgi ve benzeri uygulamalarda halkı doğru bilgilendirsin Belediyeler hem sağlıklı malzemeler den sarı çizgi yapsın hem de üzerine araba parkı masa sandalye işgalini önlesin. Hem esnaftan işgaliye alıp denetlememek hem de sarı çizgi yapmak kaynak israfından başka bir şey değildir. Halkımıza çağrımız görmeyenlere sarı çizginin yeri burada diyebilir ama lütfen kargatulumba zorla görmeyenleri sarı çizgi üzerine koymayalım. Sarı çizgilerde hızlı ve güvenli yolculuklar diliyorum tüm görmeyen arkadaşlarıma. Türkiye Beyazay Derneği İzmir şube Başkanı; Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..