Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

08 Ağustos '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sarı öküz

Hikâye bu ya; Eski zamanlarda otlağın birinde, bir öküz sürüsü yaşarmış.
 Ancak civardaki aslanlar kendilerini bir türlü rahat bırakmazlarmış. Hemen her gün saldırırlarmış sürüye.

 İlk zamanlarda öküzler bir araya gelerek saldırıları püskürtürlermiş. Gün geçtikçe aslanları almış bir kaygı. Ne yapacaklarını düşünürken içlerinden birisi: “Her halde bize bu otlağı terk etmek düşüyor.” Demiş. “Evet” diye tasdik etmiş diğerleri…

 “Nereye gideriz” diye düşünürlerken “Bir dakika” bir ses duyulmuş yenilerden… Herkes dönüp bakmış sesin geldiği tarafa…

 Sürünün en çelimsiz, ama kurnaz mı kurnaz bir derdi olan topal aslanmış söze atılan… “Hayır” demiş. “Hiçbir yere gitmiyoruz, siz bana bırakın, ben hallederim bu işi.”

 İnanmamışlar ona ama! Haydi bir şans verelim diye düşünmüşler.

 Topal aslan eline beyaz bir bayrak alarak gitmiş öküzlerin yanına… Öküzlerin lideri Boz Öküz ne istediğini sormuş. Topal aslan “saygı değer öküz efendiler” diye başlamış söze: “bugün buraya sizden özür dilemek için geldik. Size defalarca saldırdık. Ama niçin yaptık biliyor musunuz? Hep sizin aranızdaki sarı öküz yüzünden… Onun rengi gözümüzü kamaştırıyor, aklımızı başımızdan alıyor. Onu gördüğümüzde ne kadar barışsever olduğumuzu unutuyor ve size saldırıyoruz. Bunların suçlusu sarı öküz. Verin onu bize, siz kurtulun biz de sizinle barış içinde yaşayalım!...”

 Boz Öküz öküzlerin önde gelenlerini toplamış. Konuyu enine boyuna görüştükten sonra, hepsi sıcak bakmışlar bu teklife… Bir tek yaşlı benekli öküz “olmaz” demiş ama kimseye dinletememiş sözünü.

 Zavallı sarı öküz teslim edilmiş aslanlara. Diğerleri üzülmüşler ama, elden ne gelir ki? Bütün sürüsünün selameti için böylenin daha hayırlı olacağını düşünmüşler. Gerçekten de günlerce sürüye saldıran olmazmış. Huzur içinde geçer olmuş günleri. Ama aslan milleti bu, ne kadar sabrederler ki! Hele de öküz etinin tadını aldıktan sonra. “Acıktık” demişler bir gün. Topal aslan Boz öküzün yanına giderek “Selam” diye girmiş söze. “Gördünüz ya biz aslanlar ne denli uysalız… Yalnız buraya bunu söylemek için gelmedim… Büyük bir problemimiz var…! “şu sizin uzun kuyruklu öküz” demiş topal aslan ve devam etmiş. “Öyle uzun kuyruğu var ki nereden baksak görünüyor, sürüye saldırmamak için kendimizi zor tutuyoruz…”

 Gelin verin onu bize, bu mevzuyu burada kapatalım. Eskisi gibi barış ve huzur içinde iki tarafta hayatlarını sürdürsün. Boz Öküz sürünün ulularıyla yine görüş alış-verişi yapmış. Yine sadece benekli karşı çıkmış. Diğerleri “Verelim gitsin” demişler… İstişare daha da kısa sürmüş bu kez. Dışlamışlar uzun kuyruğu sürüden. Tekrar tekrar yinelenmiş bu olaylar. Aslanlar her geçen gün biraz daha sömürüp biraz daha güçlenmişler. Öküzler ise giderek azalmışlar, zayıflamışlar da. Aslanlar küstahlaştıkça küstahlaşıyorlarmış. Artık bir sebep bile söylemeye gerek duymuyorlarmış. “Verin bize bu öküzü, yoksa karışmayız” diyorlarmış sadece. Zavallı öküzlerin “hayır” diyebilecek güçleri kalmamış. Geçen zaman içinde birer birer can veriyorlarmış aslanların pençelerinde. Boz öküz de aralarında olmak üzere sadece bir kaçı kalmış. Kalanlar bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapmışlar. Öküzlerden biri: “Ne oldu bize, oysa ne kadar güçlüydük aslanlara karşı… Bu savaşı ne zaman kaybettik?” diye sormuş ortaya. Boz Öküz “Biz bu kavgayı sarı öküzü verdiğimiz gün kaybettik.” Demiş. Kıssadan hisse. İsteyen istediği dersi çıkarsın. İster kişiler arası birebir ilişkilerde, ister uluslararası ilişkilerde sarı öküzü verdiğiniz gün mücadeleyi kaybetmişsiniz demektir. Sahi ÖCALAN yakalandığı gün ne diyordu “Canımı bağışlayın. Sizinle işbirliğine ve size yardım etmeye hazırım.” Şimdi ne diyor: “Beni önce normal bir cezaevine çıkarın. Daha sonra ev hapsi uygulayın. Sonra da serbest bırakıp siyasi haklarımı verin. Yoksa bu kan akmaya devam eder.” Yine Azmanistan orta doğuda hangi öküzü istiyor? Sizce İran olabilir mi? Ha ne derseniz?

 Not: Teşbihte hata olmaz diyerek yazdım.
 

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..