Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '07

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Sarı Saltuk (Blagay) tekkesi ve Poçiteli (Pocitely)

Sarı Saltuk (Blagay) tekkesi ve Poçiteli (Pocitely)
 

Sarı Saltuk (Blagay) Tekkesi Mostar'a yakın sayılabilecek bir yer olan Blagay'da. Zaten bu yüzden bir adı da Blagay Tekkesi:) Mostar'dan belediye otobüsleriyle gidip gelebilirsiniz. Çok sık otobüs yok ama zaten gidip orada biraz vakit geçirmek lazım. Nehir çevresinde ve Blagay'ın içinde yemek yiyebileceğiniz güzel lokantalar da var. Dolayısıyla aceleniz yoksa vakit geçirmekte sorun yaşamazsınız.

Hem doğal güzellik hem de tarihi açılardan görmeye değer bir yer bence. Poçiteli ise biraz daha uzakta. Yine Mostar'dan otobüsle gidebilirsiniz. Hırvatistan'a giden ana yol üzerinde bir köy burası. Tam bir Osmanlı köyü diyorsunuz görünce. 5-6 kulesi olan surlarla çevrili bir köy, hamamı, camisi, medresesi var...

Yugoslavya döneminden itibaren çok bilinen ve ziyaret edilen bir köymüş burası. Dünyanın dört bir tarafından sanatçılar gelip buradaki sanat kamplarına katılırlarmış. Biraz da bu yüzden belki, çok güzel korunmuş bir köymüş. müş diyorum çünkü şu anda güzel korunmuş değil, neredeyse baştan, güzel yapılmış bir köy. Savaşta çok büyük zarar görmüş.

Dedim ya tipik bir Osmanlı köyü diye, Boşnakları Osmanlı / Türk diye öldürenlerin böyle bir köyü rahat bırakmaları da beklenemez tabi. Sırplar, 1562 yılında yapılmış ve iç süslemelerinin çok güzel olduğu söylenen camiyi neredeyse tamamen tahrip etmişler. Kitaplarda Yuguslavya'nın en güzel camilerinden diye geçermiş.

Gördüğüm fotoğrafa göre işlerini bitirdiklerinde kubbe tamamen gitmiş, minareden geriye 3-4 tane merdiven kalmış, minber duruyor ama mihrabın üst kısmı uçmuş. Herhalde içine bomba koyarak patlatmışlar. Sadece köşelerde süslemelerden izler kalmış. Caminin yanından yukarı doğru çıkınca evlerin arasından geçip gözetleme kulesine geliyorsunuz.Kulenin tepesine tırmanmak mümkün. Manzara seyretmek ve fotoğraf çekmek için ideal. Eskiden konaklamak için ev pansiyonları varmış ama şu anda sadece kiralanabilecek bir ev olduğunu öğrendim. Mostar'dan günübirlik gidip gelmek ya da benim yaptığım gibi Hırvatistan yolu üzerinde durmak mümkün. Burası da görmeye değer bir yer bence...

Bir not daha, Türkiye'den gelen turlar buraya uğradıkları için normalde pek içmedikleri halde kafelerde çay da yapıyorlar, krize giren olursa:)

 
Toplam blog
: 30
: 1532
Kayıt tarihi
: 15.04.07
 
 

Gezmeyi görmeyi severim. Aslında endüstri mühendisiyim ama 2 sene önce çalışma hayatına ara verdim. ..