Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '06

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Sarıgöl 2006

Sarıgöl 2006
 

Geçen hafta egenin incisi, güzel doğası, tertemiz havasıyla, şehzadeler kenti Manisa'nın Sarıgöl ilçesindeydim. Uzun zamandır gitmediğim Sarıgöl'ü gelişmiş, güzelleşmiş ve nüfusunun artmış olduğunu gördüm. Gelişmesinin nedenini araştırırken dikkatimi çeken ilk şey, göz alabildiğine uzanan üzüm bağları. 10 yıl öncesine göre ikiye katlanan üzüm bağları ilçeye hareket ve bereket getirmiş. Bu bağlarda dünyaca ünlü SULTANİYE üzümleri yetiştiriliyor. Altın sarısı ve lezzetine doyum olmayan Sultaniye üzümü, yalnız Türkiye'de değil, dünyada da haklı bir şöhrete sahip.

Eskiden saat 07.00 de başlayan ve 23.00 deyince herkesin evine çekildiği hayat artik sabah 04.00 de başlıyor. Yüzlerce insan o gün gidecekleri bağlarda, kesici, temizleyici, taşıyıcı olarak ayrılıyor, gidecekleri yerlere çağdaş ulaşım araçlarıyla gidiyorlar. Tabii bu insanların sabah ihtiyaçları içinde tüm fırın, bakkal ve marketler açık tutuluyor.

Toprağı çok verimli olan Sarıgöl' de yalnız üzüm değil, pamuk, tütün, zeytin, incir ve tüm meyveler ile yaz sebzelerinin tümü yetişiyor. Sultaniye üzümüyle nüfusunu ikiye katlayan, gelişen, güzelleşen, insanları zenginleşen Sarıgöl, ülkemiz için tarımın ne kadar hayati önem taşıdığının bir göstergesi.

Yaş olarak zevkle yenilen Sultaniye üzümü, kurutularak iç ve dış pazarlara gönderiliyor. Bir kısım üzümler Manisa ve ilçeleri olan, onlarda birer üzüm deposu olan Akhisar, Turgutlu, Ahmetli, Salihli ve Alaşehir' deki alkollü içecekler fabrikalarına gönderilerek, zevkle içtiğimiz rakılar üretiliyor.

15 Eylül de başlayacak olan Sarıgöl Festivali öncesi inşallah, insanlara refah ve bereket getiren Sultaniye üzümü ve üreticilerinin satış sorunlarının, ilaç ve su sorunlarının kısa zamanda çözüme kavuşturulması dileğiyle,

Hoşçakal Sarıgöl...

 
Toplam blog
: 34
: 2013
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

1953 Manisa Alaşehir doğumluyum.  Lise mezunu, evli, üniversite mezunu bir çocuk babasıyım. 197..