Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '08

 
Kategori
İnançlar
 

Sarıhan Kervansarayı ve Sema Gösterisi

Sarıhan Kervansarayı ve Sema Gösterisi
 

Selçuklu mimarisine uygun olarak yapılan Sarıhan Kervansaray’ı 1249 yılında inşa edilmiş. Gelenleri karşılayan görkemli kapısı, Selçuklu mimarisinin en önemli özelliği olan Taç Kapı formunda yapılmış. Kervansarayın içinde büyük bir avlu ve günümüzde restore edilerek farklı amaçlarda kullanılan eski hayvan barınakları, ahırlar yer alıyor. Hanlar ve kervansaraylarda kapalı alanlar genellikle hayvanların bakım ve dinlenmeleri için ayrılan bölümlermiş. Kolay değil tüm yükü ile birlikte kilometrelerce insanları taşıyorlar. Yolcuların en değerli hazineleri. Kervansaray ile han arasındaki fark hanın yerleşim merkezinde, kervansarayın yerleşim yerinin dışında olmasıymış. Gelen yolculara 3 gün ücretsiz konaklama imkanı sağlamak gibi bir de zorunlulukları varmış. Kervansaraylar, devenin bir günde kat edebileceği mesafe olan 40 km’de bir inşa edilirlermiş.

Kervansaray’ın avlusunu gezerken duyduğumuz ney sesi ve mistik yapısı ile kendimi sanki bir film karesinde buluyorum. Ney sesinin sebebi akşamları kervansarayda Sema gösterisi yapılması sanırım. Özellikle yabancı turistlerin merakını arttırıp, gösteriye gelmelerini sağlamaya çalışmak. Akşam Sema’ya gelmek üzere Kervansaraydan ayrılıyoruz.

Otobüsün ışıklarının kapatılması ve rehberimizin karşıya bakın demesiyle muhteşem bir manzara ile buluşuyor gözlerimiz. Karşımızda karanlığın içinde sarı ışık huzmeleri ile aydınlatılmış kervansaray. Ahh bu manzarayı görüntüleyebilmek mümkün olsaydı. Hafızalarımızda kalan güzel bir anı oldu.

Öğle saatlerinde ayrılırken buradan bıraktığımız ney sesinin eşlik ettiği, hafif aydınlatılmış loş ortam karşıladı bizi. Sema'nın yapılacağı mekanda bize ayrılan bölümlerde yerimizi aldık. Sukunet içinde bekleyişimiz başladı. Ve ışıkların biraz daha kararması ile Sema başladı.

Gösteri benim için tam bir hayal kırıklığı. Yazının sonuna kadar gösteri dememek için kendimi çok zorladım ama yapılan tam anlamıyla bir gösteriydi. Mistik bir durum ya da gerçek anlamda bir Sema malesef ki yoktu. Semazenlerin dönüşü Aşk ile yanışı değil takip edilmesi gereken hareketler dizisini oluşturuyordu. Gösteri bittikten sonra şerbetlerimizi içerken, sorularımızı yanıtlamak için Baş Semazen geldi. Sorulan sorulardan ruhun eksikliğini hisseden sadece ben değilmişim bunu anladım. Her gece yapılan gösterinin ister istemez ruhu ve gerçek Sema'yı öldürdüğünde birleşti fikirler. Özellikle'de Mevlana'nın Semayı hayatı boyunca sayılı defa yaptığını öğrenmek bu fikrimi iyice pekiştirdi.

Belki bizim izlediğimiz fazla turistik, özünü kaybetmiş bir gösteriydi bilmiyorum... Ben de geriye hayal kırıklığı kaldı.

Ve işte Sema hakkında kısa bir bilgi. (Sarıhan Kervansarayı Sema Gösterisi Broşüründen alınmıştır)


Sema töreni 7 bölümden oluşur.

Birinci Bölüm

İlahi aşkı temsil eden Peygamber Efendimizi metheden Itri’nin bestelediği bir “ma’t” ile başlar. Buna “Na’t-ı Şerif” denilir. Peygamberimizi methetmek, ondan evvelki bütün Peygamberleri ve hepsini yaratan Allah’ı methetmek.

İkinci Bölüm

Bu methiyeden sonra bir kudüm darbesi duyulur. Bu vuruş Allah’ın kainatı yaratışındaki “Kün = Ol” emrini ifade ederi.

Üçüncü Bölüm

Herşeye can veren “Nefesi” nefhayı ilahiyyeyi temsil eden bir ney sesi duyulur.

Dördüncü Bölüm

Sultan Veled devridir. Bu Semazenlerin birbirine üç kere selam vererek, bir peşrevle yürüyüşüdür. Şekilde gizli ruhun ruha selamıdır.

Beşinci Bölüm

Sema töreni 4 selamdır. Semazen üstündeki siyah hırkayı çıkararak, sembolik olarak, hakikate doğar, kollarını bağlayarak bir rakamını temsil eder böylece Allah’ın birliğine şahadet eder. Şeyh Efendi’nin elini öperek Sema’ya girme izni alır. Sema’ya başlar.

1. Selam – İnsanın bilgiyle hakikate doğarak, Yüce Yaradan’ın ve kendi kulluğunun idrakidir.

2. Selam – İnsanın yaradılıştaki nizamı, azameti müşahade ederek, Allah’ın kudreti karşısında hayranlık duymasıdır.

3. Selam – İnsanın hayranlık ve nimet duygusunun Aşk’a dönüşmesiyle , aklın Aşk’a kurban oluşudur. Allah’a vuslattır. Sevgilide yok oluştur.

4. Selam – İnsanın manevi yolculuğunu tamamlayıp, kaderine razı olarak yaradılıştaki vazifesine, kulluğuna dönüşüdür.

Altıncı Bölüm

Sema töreninin 6. bölümünde Bakara suresinin 115. Ayeti okunur.

Yedinci Bölüm

Bütün Peygamberlerin, şehitlerimizin ve bütün inananların ruhları için okunan dualarla Sema töreni son bulur.

 
Toplam blog
: 67
: 1640
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

Biz Tiryaki ailesi gezmeyi ve gördüğümüz yerlerin fotograflarını çekmeyi çok seviyoruz. Blogumuzda, ..